Sanyo TP-1200

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
kielek

Sanyo TP-1200

Post autor: kielek »

Wojtek zasugerował mi abym napisał krótką recenzję na temat gramofonu jak w temacie,więc postaram się to uczynić ;)
Moje odczucia odsłuchowe mogę jedynie odnieść do Denona DP-300f i JVC L-A55 tyle że obydwa to plastikowe "zabawki" w porównaniu do Sanyo.Cała obudowa tegoż gramofonu jest wykonana z metalu a jego waga to ok.10kg. Napęd DD a sam talerz waży ok 1,5kg.W czasach,gdy był produkowany czyli w 1976 roku kosztował ok.800 DM,więc nie był tanim produktem.Mój egzemplarz wyposażony jest w ramię Acos Lustre GST 1,które uważane jest za dość dobre ramię(tak mi się wydaje) z headshellem AT.Podsumowując wygląd zewnętrzny -jest to kawał"ciężkiego kloca",który wygląda dość masywnie.
Jako wkładkę bazową używam AT-13EaV na której płyty rockowe np.Dire Straits czy Pixies brzmią niesamowicie dynamicznie i z polotem.Przy AT-120E jest nieco więcej szczegółów w górnych zakresach,bas bardziej punktowy,ale za to średnica nieco uboższa.Jednego czego nie można odmówić temu gramofonowi niezależnie od typu wkładki w porównaniu do w/w plastików Denona i JVC to tzw.kopa.Kable sygnałowe to "grubasy" w porównaniu do sznurówek Denona.Ogólnie jestem mile zaskoczony,że za 250 zł .można wyrwać taki fajny gramofon.Oczywiście czeka mnie trochę prac renowacyjnych,ale głównie dotyczy to na chwilę obecną wyglądu zewnętrznego,czyli polerka pokrywy,chcę tez wymienić nóżki na jakieś toczone,bo obecne przypominają bardziej przyssawki z mojego akwarium,w przyszłości zapewne wymienię przewody w ramieniu.W przyszłości po renowacji wrzucę fotki przed i po zabiegach :)
Awatar użytkownika
Tyrystor
Gramofon: SL-1410mk2

Sanyo TP-1200

Post autor: Tyrystor »

Miło, że chciało Ci się skrobnąć parę słów à propos tego Sanyo. Będzie co polecać ;)
Też mam AT13EaV i bardzo ją sobie chwalę - w rocku sprawdza się bardzo dobrze :)
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
kielek

Sanyo TP-1200

Nie wiem czy to efekt Sanyo czy samej wkładki,ale ta AT 13EaV ma o wiele więcej "mięska" od AT-120E ;)
kielek

Re: Sanyo TP-1200

Mam pytanie odnośnie smarowania silnika w moim gramofonie.Otóż pod talerzem znajduję się otwór,który jak domniemam służy do uzupełniania oleju w smarowaniu łożyska silnika.Kombinuję co by w ramach renowacji gramofonu nie wstrzyknąć tam odrobinę oleju np.silnikowego.Talerz co prawda kręci się dość swobodnie,ale może nie zaszkodzi taka operacja? Nie mam serwisówki do tego gramofonu dlatego pytam was czy dobrze kombinuję ;)
Załączniki
20130531264.jpg
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Sanyo TP-1200

Post autor: Wojtek »

Dobrze kombinujesz.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
kielek

Sanyo TP-1200

Tak... tylko sam się zastanawiam ile to będzie ta wspomniana przeze mnie odrobina? :?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Sanyo TP-1200

Post autor: Wojtek »

Parę/5 kropel?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ