Który serwis do zakupów z Japonii

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
ODPOWIEDZ
Podhale

Który serwis do zakupów z Japonii

Post autor: Podhale »

Witam
Który serwis polecacie do zakup gramofonu z japońskich aukcji z gramofonami?
Im więcej czytam tym mniej wiem.
Z tego co widzę większość powiela oferty z Yahoo, więc ceny są takie same, ale różnia się opłatami, sposobem zakupu i kosztami wysyłki.
Co polecacie?
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Re: Który serwis do zakupów z Japonii

Post autor: mrcnoos »

Polecam poszukać jednak sprzęt w Polsce. Jak dojdzie w jednym kawałku to super, ale jak się coś zadzieje to koszty robią się błyskawicznie.
No ale, jest ryzyko, jest zabawa 8-)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

podhalański jakiś bier z ameryki!
Podhale

mrcnoos pisze:
12 lip 2024, 19:48
Polecam poszukać jednak sprzęt w Polsce. Jak dojdzie w jednym kawałku to super, ale jak się coś zadzieje to koszty robią się błyskawicznie.
No ale, jest ryzyko, jest zabawa 8-)
Różnice w cenach, w przypadku ciekawych ofert, bywają 2 krotne, co skłania do ryzyka.
Znalazłem taki serwis który oferuje płatność systemem PayPal więc jest zabezpieczenie transakcji.
Nie wiem jednak jak z rzetelnością serwisu? Czy dobrze zapakują, czy szybko wyślą
Czy nie będzie problemu z odprawa celna itd
Który serwis ma dobrą opinie
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Podhale pisze:
12 lip 2024, 20:21
Różnice w cenach, w przypadku ciekawych ofert, bywają 2 krotne, co skłania do ryzyka.
To ryzykuj :D

Obojętnie jakiego pośrednika wybierzesz, ryzyko będzie takie samo.
Podhale pisze:
Znalazłem taki serwis który oferuje płatność systemem PayPal więc jest zabezpieczenie transakcji.
Zaręczam że przy takiej usłudze pośredniczącej, PayPal nie zwróci Tobie kasy jeśli dojdzie do Ciebie niesprawny sprzęt.
Podhale pisze:
Nie wiem jednak jak z rzetelnością serwisu? Czy dobrze zapakują, czy szybko wyślą
Sam nie podajesz nazwy więc na jakie opinie liczysz? :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Podhale

Sam nie podajesz nazwy więc na jakie opinie liczysz? :morda:

Znalazłem wpierw serwis Jauce, w którym aby cokolwiek kupić lub licytować trzeba wpierw wpłacić jakąś sumę pieniędzy na swoje konto w serwisie.
Nie podoba mi się to.
Następnie kolejny ciekawy to buyee.jp
Tutaj płacimy wpierw za kupiony przedmiot z PayPal na rzecz serwisu, a następnie również z PayPal na rzecz serwisu opłacamy koszty wysyłki podane przez serwis. Płacimy za zakup przedmiotu na rzecz serwisu. Serwis ma polskojęzyczny interfejs
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Używałem fromjapan ale nie kupowałem gramofonów tylko drobnice. Płatność rozbita ma dwa. Najpierw po wygranej aukcji koszty wylicytowane, a potem jak towar do nich dojedzie to za wysyłkę i obsługę. Płaciłem karta, coś jeszcze mają chyba ale nie pamiętam co.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Podhale

https://buyee.jp/item/yahoo/auction/t11 ... sotry_list

Ten mi się spodobał. Cena całkowita nie powinna przekroczyć 5 tys
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Post autor: mrcnoos »

Widzę, że manual. Generalnie fajny model.
Osobiście mogę Ci zaproponować coś z podobnej półki. I sprzęt jest w Polsce.
viewtopic.php?f=59&t=19156
Lub:
viewtopic.php?f=59&t=19167
Podhale

mrcnoos pisze:
13 lip 2024, 18:06
Widzę, że manual. Generalnie fajny model.
Osobiście mogę Ci zaproponować coś z podobnej półki. I sprzęt jest w Polsce.
viewtopic.php?f=59&t=19156
Lub:
viewtopic.php?f=59&t=19167
Też fajne, ale póki co rozglądam się jeszcze w Japonii, szczególnie, że widzę iż egzemplarze do naprawy potrafią być w wyjątkowo niskich cenach.
Wysyłka to ok 900-1000 plus oczywiście opłaty celno-skarbowe.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kłopot w tym że ostateczny stan ocenisz dopiero w PL, a nie przez zdjęcia aukcji.
Ryzyko kupienia miny gdzie naprawa staje się średnio-opłacalna jest realne.
Polacy którzy zrobili sobie z tego biznes mają to ryzyko wkalkulowane, bo najwyżej wykorzystają takiego trupa na części przy naprawie innego egzemplarza. Ale tutaj mówimy o ciągłym interesie, a nie sprowadzeniu sobie jednego gramka na własny użytek.

Oferty "firmowe" są pewniejsze, ale cena oczywiście wyższa. Radziłbym iść jednak w tym kierunku.

Przykładowo, sprzedawca wspomnianego Denona gwarantuje tylko tyle że sprzęt się włącza.

Nie tak dawno śmialiśmy się na forum z jednego sprzedawcy na olx co szuka frajerów co odciążą go z okazyjnie kupionego sprzętu z Japonii, w zamian za wcale nie niskie kwoty.

Buyee jest spoko, chyba jeden z lepszych serwisów pośredniczących.
Wsparcie finansowe forum
Podhale

Wojtek pisze:
14 lip 2024, 00:38
Kłopot w tym że ostateczny stan ocenisz dopiero w PL, a nie przez zdjęcia aukcji.
Ryzyko kupienia miny gdzie naprawa staje się średnio-opłacalna jest realne.
Polacy którzy zrobili sobie z tego biznes mają to ryzyko wkalkulowane, bo najwyżej wykorzystają takiego trupa na części przy naprawie innego egzemplarza. Ale tutaj mówimy o ciągłym interesie, a nie sprowadzeniu sobie jednego gramka na własny użytek.

Oferty "firmowe" są pewniejsze, ale cena oczywiście wyższa. Radziłbym iść jednak w tym kierunku.

Przykładowo, sprzedawca wspomnianego Denona gwarantuje tylko tyle że sprzęt się włącza.

Nie tak dawno śmialiśmy się na forum z jednego sprzedawcy na olx co szuka frajerów co odciążą go z okazyjnie kupionego sprzętu z Japonii, w zamian za wcale nie niskie kwoty.

Buyee jest spoko, chyba jeden z lepszych serwisów pośredniczących.
Ostatecznie zdecydowałem się na zakup poprzez eBay, ponieważ wiem jak działa ten serwis, a zakupów bezpośrednio zJaponi nigdy nie dokonywałem.
Ceny są wyższe ale wysyłka jest często darmowa.
Wybrałem gramofon z darmową wysyłkę, według opisu w bardzo dobrym stanie.
Pożyjemy zobaczymy co przyniesie życie, (kurier)
https://www.ebay.pl/itm/315549388551?it ... ition=3000
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ceny na eBay są sporo wyższe względem tego co ten sam sprzedawca oferuje w Japonii :) Przebitka 2x nie jest rzadka.
Dlatego ta "darmowa wysyłka" jest tak jakby w cenie tutaj :morda:

Ale za to masz parasol ochronny PayPal itd. więc to samo w sobie jest wartością.
Wsparcie finansowe forum
Podhale

Wojtek pisze:
14 lip 2024, 10:02
Ceny na eBay są sporo wyższe względem tego co ten sam sprzedawca oferuje w Japonii :) Przebitka 2x nie jest rzadka.
Dlatego ta "darmowa wysyłka" jest tak jakby w cenie tutaj :morda:

Ale za to masz parasol ochronny PayPal itd. więc to samo w sobie jest wartością.
Przy zakupie bezpośrednio z Japonii dochodzą jeszcze, prowizja dla serwisu pośredniczącego, opłata dla sprzedającego za wysyłkę od sprzedającego do serwisu, opłata za pakowanie dla serwisu, opłata lokalnych podatków dla sprzedającego, plus opłata dla firmy kurierskiej, oraz cło i podatek w Polsce. W sumie z czystej kwoty zakupu np 270 złotych , przy ciężkim przedmiocie, ok 20-25 kg, otrzymujesz całkowity koszt zakupu ok 2300-2500 złotych.
Dlatego wybrałem eBay, całkowity koszt jest porównywalny, , ciut wyższy, ale w tych kosztach kupisz egzemplarz w nieporównywalnie lepszym stanie , no i masz ochronę eBaya, PayPal.
Ten zakup, o ile nie ulegnie przedmiot szkodzeniu, może okazać wyjątkowo udany, 2 ramiona 4 przeciwwagi plus trochę dodatkokow
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

No i można będzie po drodze też próbować wyłudzić pieniądze od PayPala/sprzedawcy jak już przesyłka dojdzie, jak zwykle, prawda Dariusz?
Będzie czysty zysk.

Co za człowiek...
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ