Dzięki Darku za informacje , czyli prawie wszystkie współczesne wkładki MC jakie zdroworozsądkowo można wsadzić do gramofonu za 4 tyś, zł za wyjątkiem Otofonów Quintet i 103 bo 110 już wejdzie.
Rozważania nad kolejnym gramofonem. JVC/Mitsubishi/Nottingham
- Renia239
- Gramofon: Technics 1210 M5G
Re: Rozważania nad kolejnym gramofonem. JVC/Mitsubishi/Nottingham
Technics Sl1210 m5g- Denon Dl103, AT vm 95EN , Lehmann Decade ,Creek 50A, Dali Helicon 300mk2
Technics Sl1000c - Denon Dl 103, Lehmann BC SE2, Musical Fidelity M6 si, Triangle Antal EZ
Technics Sl1000c - Denon Dl 103, Lehmann BC SE2, Musical Fidelity M6 si, Triangle Antal EZ
-
Najlepszy sposób to użycie kalkulatora np na Vinylengine. Podając wagę ramienia podpowie jakie wkładki będą pasować (w sensie waga oraz podatność)
Ortofon 520 - Origin Live Aurora + OL Onyx- ifi zen phono - unison research unico primo - jm lab electra 906
- Renia239
- Gramofon: Technics 1210 M5G
Dzięki, oczywista oczywistość, zrozumiałem, ze są ograniczenia co do wagi samej wkładki.
Technics Sl1210 m5g- Denon Dl103, AT vm 95EN , Lehmann Decade ,Creek 50A, Dali Helicon 300mk2
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To jest jeden z elementów Renia - limit wagowy dla masy własnej wkładki lub wkładki z koszykiem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Nie wiem, po co Autorowi, ja się ustosunkowałem jedynie do stwierdzenia że poprawnie to tylko ajfonem...
Ja robiłem pomiary żeby zweryfikować, to co wzrokowo stwierdziłem na talerzu i strobo... poza tym kiedyś wrzuciłem screeny żeby wykazać jakie te stare polskie gramofony nieprecyzyjne

- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
No zasadiczo Zbychu tak. Z tym, że odniosłem się do tych o które pytasz są lekkie i w limicie. Natomiast sama waga wkładki nie jest tu pierwszorzędnym elementem dopasowania lecz daje na ów limit wagowy o którym wspomina Wojtek, ot nie powinniśmy go przekraczać.
(BTW 103 aż tak ciężkie nie są i powiesić się da, rezonansowo jednak nie będzie poprawnie, winylengine = tak, jak najbardziej i kalkulator da nam podejście lege art, jednak akurat na forum winylengiene czy na Hoffmanie większość ludzi zupełnie sie nie przejmuje "geometrią ciężaru" tylko wiesza, gra i dyskutuje - hihi wystarczy trochę poszperać w dywagacjach, zagrać się da na wszystkim o ile się wyważy, jak to już inna bajka. BTW ów SL151 jeden z fajniejszych w ogóle w serii i ta aplikacja SME to znakomita parka fabryczna bez łaski i kombinacji jesli się chce "od razu" ramię wysokiej klasy. Nawet kiedyś planowałem, bo kumpel ma dwa i mówi kiedyś: "A weź sobie na posłuchanie i pewnie już zostawisz", wiele się nie mylił).
-
I jak tam odsłuchy?
Ortofon 520 - Origin Live Aurora + OL Onyx- ifi zen phono - unison research unico primo - jm lab electra 906
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Wersja aplikacji na Android nie ma możliwości kalibracji, wersja na Iphone ma taką opcję. I nie, ja nie mam iphone. Może na twoim Samsungu pokazuje CI prawdę, na moim chińczyku, pomiary są mocno przekłąmane (choć powtarzalne). Wiem że kłamie bo porównywałem do pomiaru z płyty testowej.dale pisze: ↑06 lip 2024, 15:00A wystarczy nakleić zdjęcie jabłuszka i pokręcić telefon na wkrętarce? Oczywiście do kalibracji trzeba przepisać dane z instrukcji obsługi...
Zaś co do samej aplikacji, pomiaru i telefonu... Nie wiem jak na innych, ale na Samsungu serii A i drugim, serii S22 pomiary są powtarzalne. Trzeba tylko robić je z głową i pamiętać o paru drobiazgach, np. aby położyć telefon dokładnie w płaszczyźnie, centralnie na talerzu (ja wydrukowałem sobie podkładkę na szpindel) ale można i domowymi sposobami. Ważne by wyważenia talerza zauważalnie nie zmieniać. Obroty porównywałem z zewnętrznym urządzeniem działającym w oparciu o stroboskop.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
dale pisze: ↑06 lip 2024, 15:00A wystarczy nakleić zdjęcie jabłuszka i pokręcić telefon na wkrętarce? Oczywiście do kalibracji trzeba przepisać dane z instrukcji obsługi...
Zaś co do samej aplikacji, pomiaru i telefonu... Nie wiem jak na innych, ale na Samsungu serii A i drugim, serii S22 pomiary są powtarzalne. Trzeba tylko robić je z głową i pamiętać o paru drobiazgach, np. aby położyć telefon dokładnie w płaszczyźnie, centralnie na talerzu (ja wydrukowałem sobie podkładkę na szpindel) ale można i domowymi sposobami. Ważne by wyważenia talerza zauważalnie nie zmieniać. Obroty porównywałem z zewnętrznym urządzeniem działającym w oparciu o stroboskop.
Wersja aplikacji na Android nie ma możliwości kalibracji, wersja na Iphone ma taką opcję. I nie, ja nie mam iphone.
Przy czym ta kalibracja to też nie jakiś fajny sposób, musisz po prostu położyć telefon na gramofonie który wiesz że obraca się idealnie.
Może na Twoim Samsungu pokazuje CI prawdę, na moim tanim chińczyku, pomiary są mocno przekłamane (choć powtarzalne). Wiem że kłamie bo porównywałem do pomiaru z płyty testowej.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To jest tak - iPhone'y są powtarzalne i mają te same komponenty.
Akcelerometr to też komponent.
A że telefonów z Androidem jest masa to i akcelerometrów sporo, różnych i podłużnych, "mniej więcej" spełniających standardy pomiarowe.
Tyle że tu o tą precyzję i powtarzalność się rozchodzi.
Dlatego jest to całkiem normalne że co telefon to inny wynik, niezależnie od aplikacji.
Akcelerometr to też komponent.
A że telefonów z Androidem jest masa to i akcelerometrów sporo, różnych i podłużnych, "mniej więcej" spełniających standardy pomiarowe.
Tyle że tu o tą precyzję i powtarzalność się rozchodzi.
Dlatego jest to całkiem normalne że co telefon to inny wynik, niezależnie od aplikacji.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
Dopiero dziś ustawiłem zawodników
Ale poważne odsłuchy nie szybko, wakacje,rower, winyl musi poczekać 
Wizualnie 1:0 dla Sony

Wizualnie 1:0 dla Sony

- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
A ja obstawiam technicsa na giełdzie

[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Bo masz na niego chrapkę?
W takim wariancie wszystko zrozumiałe

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Absolutnie nie

Co prawda tylko SL 3210, ale w sypialni stoi i rozważam czy go nie pchnąć w świat a w sypialce coś w drewnie postawić.
Trzęsawki natomiast dostaję jak pies na sukę, gdy Pawelec swoje zabawki wstawia

Ale póki co głos rozsądku mi podpowiada "Opanuj się, to co masz dobre jest:"

Ostatnio zmieniony 08 lip 2024, 20:38 przez Jozi, łącznie zmieniany 1 raz.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
-