Rozważania nad kolejnym gramofonem. JVC/Mitsubishi/Nottingham
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
Re: Rozważania nad kolejnym gramofonem. JVC/Mitsubishi/Nottingham
W sobotę porównam sobie Ps x65 vs SL1600 mk2, zobaczymy czy ten Technics taki super

- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Brzmi jak zapowiedź dostępności Sony na giełdzie od niedzieli
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Renia239
- Gramofon: Technics 1210 M5G
A taki Technics sl 151 mk2 z SME 3009 by nie pasował ? https://www.olx.pl/d/oferta/technics-sl ... 0AvN6.html
Technics Sl1210 m5g- Denon Dl103,Denon dl 110 Lehmann BC SE2 ,Creek 50A, Triangle Antal EZ
Technics Sl 1300 G , Denon Dl 103, , Lehmann Decade, Musical Fidelity M6 si, Dali Helicon 300mk2
Technics Sl 1300 G , Denon Dl 103, , Lehmann Decade, Musical Fidelity M6 si, Dali Helicon 300mk2
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Ten model ramienia SME nie jest najlepszą propozycją znając oczekiwania Mrozmusa.
AKTUALNE OGŁOSZENIA - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
-
mrozmus
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
-
mrozmus
Raz że mam mniejszy budżet znacznie, a dwa, ta wersja sme tylko do lekkich wkładek.
Ale dzięki za propozycje
Ortofon Jubilee - Origin Live Aurora + OL Onyx- Trichord Dino- Bladelius Thor - ATC SCM7
-
mrozmus
Nie miałem żadnego z tych modeli ale jakbym miał obstawiać, to że słyszalnej różnicy nie będzie ... To chyba podobna półka?
Ortofon Jubilee - Origin Live Aurora + OL Onyx- Trichord Dino- Bladelius Thor - ATC SCM7
-
mrozmus
Taka ciekawostka. Pierwsze dwa screeny to Mitsubishi. Pozostałe to mój ps-x40
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
O ile to nie pomiar z iPhone po skalibrowaniu aplikacji na wzorcu, to te pomiary nic nie mówią. Apka na każdym telefonie pokazuje coś innego.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
A wystarczy nakleić zdjęcie jabłuszka i pokręcić telefon na wkrętarce? Oczywiście do kalibracji trzeba przepisać dane z instrukcji obsługi...
Zaś co do samej aplikacji, pomiaru i telefonu... Nie wiem jak na innych, ale na Samsungu serii A i drugim, serii S22 pomiary są powtarzalne. Trzeba tylko robić je z głową i pamiętać o paru drobiazgach, np. aby położyć telefon dokładnie w płaszczyźnie, centralnie na talerzu (ja wydrukowałem sobie podkładkę na szpindel) ale można i domowymi sposobami. Ważne by wyważenia talerza zauważalnie nie zmieniać. Obroty porównywałem z zewnętrznym urządzeniem działającym w oparciu o stroboskop.
Zaś co do samej aplikacji, pomiaru i telefonu... Nie wiem jak na innych, ale na Samsungu serii A i drugim, serii S22 pomiary są powtarzalne. Trzeba tylko robić je z głową i pamiętać o paru drobiazgach, np. aby położyć telefon dokładnie w płaszczyźnie, centralnie na talerzu (ja wydrukowałem sobie podkładkę na szpindel) ale można i domowymi sposobami. Ważne by wyważenia talerza zauważalnie nie zmieniać. Obroty porównywałem z zewnętrznym urządzeniem działającym w oparciu o stroboskop.
- darkman
- Kontakt:
Mareczku ale po co ten pomiar ma być? No mam ze dwa ajfony i kilka gramofonów się przewinęło ale pomiaru nigdy jeszcze nie robiłem. To tak sztuka dla sztuki czy jest jakiś sens tego, bo może czegoś nie wiem.. a tu Panie wakacje na całe majty?
Czas by się znalazł, ale żeby aż tak go mitrężyć to chyba ów nań nie zasługuje
Oczywiście kalibrować warto phona ale do poziomu morza dajmy na to dla konkretnej aplikacji z dokładnymi mapami, tak mam dla OSMand (Se zrobiłem gdym w kurorcie Sopot bawił kiedyś). W górach się sprawdza do 6 metrów ale żebym tak gramofonu miał w domu nie znaleźć? No waY
Zresztą i tak czytam w wątku, że Mita Su Biszi
lepszy od mojego Sony PSX o niebo plus, to co Se będę główę zawracał - jem nią, to mi szkoda.
Oczywiście kalibrować warto phona ale do poziomu morza dajmy na to dla konkretnej aplikacji z dokładnymi mapami, tak mam dla OSMand (Se zrobiłem gdym w kurorcie Sopot bawił kiedyś). W górach się sprawdza do 6 metrów ale żebym tak gramofonu miał w domu nie znaleźć? No waY
Zresztą i tak czytam w wątku, że Mita Su Biszi
- Renia239
- Gramofon: Technics 1210 M5G
A tak z ciekawości to ramie uciągnie Hane EL, Sl lub AT33PTG/II ?
Technics Sl1210 m5g- Denon Dl103,Denon dl 110 Lehmann BC SE2 ,Creek 50A, Triangle Antal EZ
- darkman
- Kontakt:
No te wymienione są lekkie, BTW 151MKII to Technics, który ma to ramię fabrycznie w komplecie (to nie jest składak). Podobnie 150MKII coś tak pamiętam, bo to chyba tylko o kolor chodzi.