Rozważania nad kolejnym gramofonem. JVC/Mitsubishi/Nottingham

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
mrozmus

Rozważania nad kolejnym gramofonem. JVC/Mitsubishi/Nottingham

Post autor: mrozmus »

Witajcie

Przymierzam się do nowego gramofonu (powoli ale raczej nieubłaganie:). W związku z tym pozwolę sobie założyć wątek o tym co aktualnie wpadło mi w oko i jakie mam wątpliwości.

JVC ql -7 - chyba najbardziej znany. Martwi mnie że w tym wieku przegląd elektroniki będzie niezbędny żeby uzyskać fabryczne wartosci.. Stosunkowo niski s/n 73db (warto w ogóle brać to pod uwagę)?

JVC ql -y3f - czy elektronika ramienia nie będzie sprawiać problemów? Poza tym chyba nie ma się do czego przyczepić...

Mitsubishi dp-ec20 - fajny s/n (80db). Ale ramię chyba średnie (?). Dodatkowo sporo elektroniki które może płatać figle.

Nottingham analogue Horizon. - wisi już jakiś czas na olx za 3k. Pochlebne opinie w sieci. Ogólnie przekonuje mnie koncepcja i wygląd. Ale to jednak rzadkość..

Sony odpuszczam, bo już miałem ps-x50.
Porównywalne Denony to parę stów, tysięcy więcej.
Technicsy chyba podobnie

Moje oczekiwania są następujące
1. Najlepsza jakość dźwięku (wiem że więcej zależy od wkładki)
2. Ramię na którym można powiesić MC

Chętnie poznam opinie szanownego grona
Ortofon 520 - Origin Live Aurora + OL Onyx- ifi zen phono - unison research unico primo - jm lab electra 906
mrozmus

Re: Rozważania nad kolejnym gramofonem. JVC/Mitsubishi/Nottingham

Nikt Nic?
Ortofon 520 - Origin Live Aurora + OL Onyx- ifi zen phono - unison research unico primo - jm lab electra 906
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Bo to w sumie ciężki temat do rozgryzienia.

Jak MC to ramię raczej sztywniejsze niż lżejsze (chyba że elektroniczne, to bez różnicy).

JVC/Victor to mimo wszystko pewniejszy temat niż konstrukcje Mitsubishi.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Może jednak najbezpieczniej najprostszy z napędem paskowym czyli wspomniany Nottingham i zapomnieć o zmianach werku, a skupić się na wkładkach i pre. Odpada na pewno ryzyko z elektroniką.

Na pewno to ja nie kupił był gramofonu z elektronicznym ramieniem.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Post autor: mrcnoos »

A skąd jesteś? Może ktoś z użytkowników z Twojej okolicy sprzedaje coś co możesz fizycznie obejrzeć. Będzie łatwiej wybrać.
mrozmus

O, dzięki za odzew.

Jestem z południa. Okolice Krakowa. Ale to akurat nie jest istotne żeby gramofon zobaczyć w kontekście moich wątpliwości. Bardziej liczę na argumenty osób które miały styczność z tymi,,/podobnymi gramofonami, że któryś z tych argumentów mnie przekona bo sam ciężko mam wybrać któryś z kierunków :)

Taki Nottingham ma ten plus, że jest tam silnik i to wszystko. Albo działa albo nie. Ale pytanie o jakość tego produktu po ilus tam latach, zwłaszcza silnika. Nie ma tu użytkownikow tych gramofonów? Jak taki gramofon spisuje się po latach?

JVC to sprawdzony i popularny gramofon. Ale jak widzę ile tam jest elektroniki, to jak znam siebie to napewno mnie to będzie gryzło i będę chcial zrobisz serwis. Ale to znowu czas i koszty no i przede wszystkim u kogoś żeby było naprawdę dobrze.

Ten Mitsubishi znowu podobna kwestia jak JVC. Ale na papierze wygląda fajnie (nie wiem jak ramię).

Wydaje mi się że jest (na olx) jeszcze opcja Kenwooda ka990 bez klapy. Kwota poniżej 3000, ale coś dziwnie długo wisi. Może miał ktoś okazję oglądać ten egzemplarz?
Jacek 1972t

Post autor: Jacek 1972t »

mrozmus pisze:
06 cze 2024, 21:13
JVC to sprawdzony i popularny gramofon. Ale jak widzę ile tam jest elektroniki, to jak znam siebie to napewno mnie to będzie gryzło i będę chcial zrobisz serwis. Ale to znowu czas i koszty no i przede wszystkim u kogoś żeby było naprawdę dobrze.
Pisz do Pawła (Pawelec)
Ja już chyba trzeci rok mam JVC QL-A7 zakupiony właśnie od Pawła, polecam solidna firma.
viewtopic.php?t=15809&start=570#p467227
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Ja rowniez mam QL-A7. Od sierpnia zeszlego roku. Wczesniej byl u jednego z kolegów z forum. W sumie ma ze 40 lat. Żyje i ma sie świetnie :D. To sprawdzona konstrukcja wiec raczej nie ma sie czego bać. Oczywiscie zawsze moze cos wymagac kiedys serwisu. No ale tak to dziala. Nowy tez sie moze popsuć...
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Taki silnik jak ma Nottingham, to jest na lata. Kolega z innego forum przesiadł się z vintage Denona na tę markę tylko wyższy model.
Jeśli chcesz zaryzykować z vintage to wybierz tylko klasyczne ramie i powinieneś też na nim grać. Ja mam taki stary gramofon i nie narzekam.
Może kiedyś dla świętego spokoju też oddam go do przeglądu ale na razie nie tykam niech gra.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
mrozmus

Nottingham się sprzedał więc wypada z listy.
Dzisiaj jadę obejrzeć Mitsubishi.

Tylko cały czas zastanawiam sie, czy ten gramofon to będzie krok do przodu czy raczej w bok w stosunku do Sony PS-x40..?

Bo może niepotrzebnie szukam dziury w całym?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Chyba krok w bok.
mrozmus pisze:
04 lip 2024, 08:06
Bo może niepotrzebnie szukam dziury w całym?
Zasadnicze pytanie to co chcesz osiągnąć :D
Wsparcie finansowe forum
mrozmus

+ lepszą jakość dźwięku przy tej samej (dopasowanej) wkładce
+ Bardziej premium feel
+ W przyszłości Możliwość powieszenia "poważnej" MC ( w sensie żeby uniknąć mezaliansu)
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Mojego wujka kolega ma NAS, spacedeck lub ace spacedeck. Super maszyna z ramieniem NAS chyba 12 cali. W ogóle cały tor kolegi jest znakomity.
mrozmus

Mitsubishi obejrzałem. Muszę powiedzieć że naprawdę fajna maszyna. Ma swoje minusy wizualne ale jak na swój wiek nic poważnego. Kultura działania też niczego sobie. Napewno lepiej niż Sony.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

mrozmus pisze:
04 lip 2024, 14:18
Napewno lepiej niż Sony.
Wiadomo :morda:
Wsparcie finansowe forum