Poljazz 1972-1991
- janpol
Kaliskie płyty Poljazzu cd.
Okazuje się, że dokumentacja fonograficzna kaliskich festiwali na płytach Poljazzu zawiera jeszcze jedną płytę, której związku z kaliskim Konkursem wcześniej nie znałem.
Tą płyta jest: PSJ 173 –„New Presentation” Trio Wojciecha Niedzieli.
Więcej informacji http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=18&t=1193
Włodzimierz Janowski
Tą płyta jest: PSJ 173 –„New Presentation” Trio Wojciecha Niedzieli.
Więcej informacji http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=18&t=1193
Włodzimierz Janowski
-
Re: Poljazz 1972-1991
Witam
Przypadkowo stałem się posiadaczem poszukiwanej płyty (niestety bez okładki) o nr katalogowym Z-SXL 0555. Nr matryc: str. A ZS3X 555 A
str. B ZS3X 555-2 B
Dołaczam fotkę etykiety str. A, drugą mogę (jeżeli sprawa jeszcze jest aktualna) przygotować.
Przypadkowo stałem się posiadaczem poszukiwanej płyty (niestety bez okładki) o nr katalogowym Z-SXL 0555. Nr matryc: str. A ZS3X 555 A
str. B ZS3X 555-2 B
Dołaczam fotkę etykiety str. A, drugą mogę (jeżeli sprawa jeszcze jest aktualna) przygotować.
- dalmatyn
- Gramofon: Grundig PS3500
- Kontakt:
Poljazz 1972-1991
Posiadam (na sprzedaż lub zamianę, nie mój styl grania)

KPSJ017 John Porter - One love
PSJ93 Paco Moyano, Francisco Manuel Diaz - Flamenco
Raczej żadne to perełki, choć bardzo lubię je słuchać (potrzebne foto, to zrobię, nie czytałem całego wątku).

KPSJ017 John Porter - One love
PSJ93 Paco Moyano, Francisco Manuel Diaz - Flamenco
Raczej żadne to perełki, choć bardzo lubię je słuchać (potrzebne foto, to zrobię, nie czytałem całego wątku).
Pozdrawiam
- janpol
Płyta Z-SXL 0555
Tak, bardzo proszę o przygotowanie foto etykiety strony B. To jest jedna z ciekawszych płyt reklamowych Poljazzu a trafiliśmy na jej ślad tylko dzięki "Katalogowi Poljazzu". Równie ciekawą jest wersja reklamową płyty ZSXL-545, która posiadała jedynie nagranie strony A (Ossian: Wprowadzenie, Księga deszczu). Na forum spotkałem się z tą płytą ale nie zanotowałem posiadacza. Przedstawienie tej płyty na forum będzie rozwiązaniem kolejnej zagadki a myślę, że tych jeszcze wiele przed nami.cywil_pc pisze:Dołaczam fotkę etykiety str. A, drugą mogę (jeżeli sprawa jeszcze jest aktualna) przygotować.
Włodzimierz Janowski
-
Witam
Zgodnie z obietnicą dołączam skan strony B etykiety płyty Z-SXL 0555.
Pozdrawiam
Piotr
Zgodnie z obietnicą dołączam skan strony B etykiety płyty Z-SXL 0555.
Pozdrawiam
Piotr
- kaZ
Re: Płyta Z-SXL 0555
Wrzucę fotki tej ZSXL -545 wkrótce.janpol pisze:Tak, bardzo proszę o przygotowanie foto etykiety strony B. To jest jedna z ciekawszych płyt reklamowych Poljazzu a trafiliśmy na jej ślad tylko dzięki "Katalogowi Poljazzu". Równie ciekawą jest wersja reklamową płyty ZSXL-545, która posiadała jedynie nagranie strony A (Ossian: Wprowadzenie, Księga deszczu). Na forum spotkałem się z tą płytą ale nie zanotowałem posiadacza. Przedstawienie tej płyty na forum będzie rozwiązaniem kolejnej zagadki a myślę, że tych jeszcze wiele przed nami.cywil_pc pisze:Dołaczam fotkę etykiety str. A, drugą mogę (jeżeli sprawa jeszcze jest aktualna) przygotować.
Włodzimierz Janowski
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
- janpol
Re: Płyta Z-SXL 0555
Proszę również o podanie numeru matrycy.kaZ pisze: Wrzucę fotki tej ZSXL -545 wkrótce.
Włodzimierz Janowski
- Jacek_Karolak
Poszukiwane płyty
Z-SXL 0545 tyko Ossjan na stronie A i Z-SXL 0555 to płyty określane w katalogu Sabiny Madeja jako płyty reklamowe. Ciekawe jest komu i kiedy były rozdawane. Działacze PSJ, dziennikarze, urzędnicy? Może kiedyś się dowiemy. Warto szukać na bazarach i w antykwariatach takich rzadkości. Pamiętajcie, że to historia z 1972 roku. Zatem minęło już ponad 40 lat i mało kto może nam to wszystko opowiedzieć. Z niecierpliwością będę czekał na skan etykiet pierwszej, jednostronnej płyty.
A może ktoś natknął się na płyty:
PSJ 214 Sarah Vaughan
PSJ 233 Andrzej Jagodziński Trio
PSJ 257 Włodzimierz Kiniorski - Nangelle
PSJ 265 i PSJ 266 Bywaj dziewcze zdrowe, Ojczyzna mnie wzywa – Pieśni legiono-we
Płyty te mają swoje numery i tytuły. Zatem musiało coś zajść. Może tylko zawarto umowy i ich nie wytłoczono, może powstały już taśmy z nagraniami. Pamiętajmy że na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku działy się różne rzeczy. Hiperinflacja, transformacja systemowa, bankructwo i likwidacja wielu przedsiębiorstw itd. Itp.
Jeśli macie jakieś pomysły, to poproszę o wszelkie sugestie. A może ktoś widział, czy słyszał te płyty?
Dziadek Jacek
A może ktoś natknął się na płyty:
PSJ 214 Sarah Vaughan
PSJ 233 Andrzej Jagodziński Trio
PSJ 257 Włodzimierz Kiniorski - Nangelle
PSJ 265 i PSJ 266 Bywaj dziewcze zdrowe, Ojczyzna mnie wzywa – Pieśni legiono-we
Płyty te mają swoje numery i tytuły. Zatem musiało coś zajść. Może tylko zawarto umowy i ich nie wytłoczono, może powstały już taśmy z nagraniami. Pamiętajmy że na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku działy się różne rzeczy. Hiperinflacja, transformacja systemowa, bankructwo i likwidacja wielu przedsiębiorstw itd. Itp.
Jeśli macie jakieś pomysły, to poproszę o wszelkie sugestie. A może ktoś widział, czy słyszał te płyty?
Dziadek Jacek
Ocalić od zapomnienia zapomniane firmy: Poljazz i Pronit. Póki jeszcze żyjemy, zostawmy po sobie ślad na Ziemii.
- kaZ
Może jutro podmienię fotkę ( zrobioną w dziennym świetle).
Nr matrycy: Z S 3XW 545 A AC
Nr matrycy: Z S 3XW 545 A AC
Ostatnio zmieniony 04 cze 2013, 15:49 przez kaZ, łącznie zmieniany 3 razy.
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
- Jacek_Karolak
Płyta jednostronna.
Dzięki za fotkę i nr matrycy. A co jest po drugiej stronie. Czysta, biała etykieta? Pytam się bo nigdy nie widziałem tej płyty. Pozdrawiam
Dziadek Jacek
Dziadek Jacek
Ocalić od zapomnienia zapomniane firmy: Poljazz i Pronit. Póki jeszcze żyjemy, zostawmy po sobie ślad na Ziemii.
- kaZ
Re: Płyta jednostronna.
Tak.Czysta biała etykieta.Jacek_Karolak pisze:Dzięki za fotkę i nr matrycy. A co jest po drugiej stronie. Czysta, biała etykieta? Pytam się bo nigdy nie widziałem tej płyty. Pozdrawiam
Dziadek Jacek
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
- janpol
Re: Płyta jednostronna
Nr matrycy taki sam jak na stronie "A" pierwszej płyty klubowej Ossjan - Deep Purple.
Włodzimierz Janowski
Włodzimierz Janowski
- kaZ
Poljazz 1972-1991
Potrzebne może?
Osjan/Cannonball,
Stan Getz,
Koncert podwójny/Niemen-Pieśni Rosyjskie
Osjan/Cannonball,
Stan Getz,
Koncert podwójny/Niemen-Pieśni Rosyjskie
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
rzuca mnie się na uszy "
- Jacek_Karolak
Poljazz 1972-1991
Wszystkich pozdrawiam znad Zatoki Kototrskiej w Czarnogórze.
Dziadek jacek
Dziadek jacek
- janpol
Wielcy Nieobecni na płytach „Poljazzu”
Wśród płyt wydanych przez „Poljazz” nie znajdziemy autorskich płyt Urszuli Dudziak i Michała Urbaniaka.
Jedyne nagranie Urszuli Dudziak znajduje się na płycie ZSX 626 – „Opole po raz pierwszy 1963”.
Nagrania z udziałem Michała Urbaniaka znajdziemy na płytach albumu Komedy, na płycie Z-SXL 0551 „Podróż na południe” - „Moving South” firmowanej przez Wojciecha Karolaka oraz na płycie PSJ 202 - "Metropoly" firmowanej przez Marka Klimczuka.
O ile w latach siedemdziesiątych brak możliwości dokonania nagrań płytowych tych Wykonawców dla „Poljazzu” mógł wynikać z ograniczeń zapisanych w kontraktach z wytwórniami zachodnimi, to w latach osiemdziesiątych było to, w mojej ocenie, wynikiem braku zainteresowania stron taką współpracą. W ten sposób Urszula Dudziak i Michał Urbaniak stali się Wielkimi Nieobecnymi na płytach „Poljazzu” a członkowie klubu płytowego zostali pozbawieni możliwości pozyskania ich płyt, które dzisiaj stanowiłyby dodatkową atrakcję posiadanej kolekcji.
Włodzimierz Janowski
Jedyne nagranie Urszuli Dudziak znajduje się na płycie ZSX 626 – „Opole po raz pierwszy 1963”.
Nagrania z udziałem Michała Urbaniaka znajdziemy na płytach albumu Komedy, na płycie Z-SXL 0551 „Podróż na południe” - „Moving South” firmowanej przez Wojciecha Karolaka oraz na płycie PSJ 202 - "Metropoly" firmowanej przez Marka Klimczuka.
O ile w latach siedemdziesiątych brak możliwości dokonania nagrań płytowych tych Wykonawców dla „Poljazzu” mógł wynikać z ograniczeń zapisanych w kontraktach z wytwórniami zachodnimi, to w latach osiemdziesiątych było to, w mojej ocenie, wynikiem braku zainteresowania stron taką współpracą. W ten sposób Urszula Dudziak i Michał Urbaniak stali się Wielkimi Nieobecnymi na płytach „Poljazzu” a członkowie klubu płytowego zostali pozbawieni możliwości pozyskania ich płyt, które dzisiaj stanowiłyby dodatkową atrakcję posiadanej kolekcji.
Włodzimierz Janowski