Dzień dobry wszystkim.
Odkopuję ten temat gdyż wpadła mi w rękę bardzo ciekawa wkładka Concorde 20.
Pomijając już sam system, który jest podobny do nowoczesnych wkładek Concorde ale nie jest z nimi kompatybilny.
Najciekawsza jest jednak igła.
Z danych katalogowych możemy wyczytać, że jest to bonded fine line. I to jest wszystko co znalazłem w necie na ten temat.
Jakie było moje zdziwienie jak okazało się, że igła jest faktycznie "bonded" ale chyba na szkle gdyż przedłużenie diamentu jest przezroczyste.
Potem przyszło kolejne zdziwienie, że ten fine line to z gruntu rzeczy bardziej przypomina Stanton Pickering Stereohedron niż cokolwiek co obecnie jest produkowane przez Ortofon'a.
Nie jestem jeszcze w stanie sprawdzić tej wkładki ani igły, ale mam nadzieje, że niebawem podzielę się wrażeniami z odsłuchu.
Tym czasem kilka zdjęć wkładki/igły.
Pozdrawiam,
Krzysztof
To prawda że początkowo (era wkładek Ortofon LM i pierwszych Concorde'ów) 20-tka miała bonded fine line. Później natomiast zmieniono to na nude elliptical i fine line pozostawiono dla igły 30.
Twierdzisz że ten dawny fine line jest niepodobny do współczesnego fine line?
Nie dość, że twierdzę to mam na to dowody. Zdjęcia 20 już wrzuciłem. Poniżej zdjęcie "nowożytnej" OM 30 z netu ( pierwsze dwa) i tej którą miałem w ręku. Nigdzie nie doszukałem się żadnych płaszczyzn szlifów. Pomijając już fakt, że diament jest prostokątny to widać, że jest to zupełnie inna konstrukcja niż stare concorde 20/30. 30 ze zdjęcia zwróciłem ze dwóch powodów. Krzywo osadzony diament co widać na zdjęciach oraz fakt, że wkładka (super OM30) okazała się przeraźliwie jasna.
Załączniki
ortofonom30lcSIDE.jpg (4.38 KiB) Przejrzano 374 razy
ortofonMC15linecontact.jpg (5.52 KiB) Przejrzano 374 razy
wkładka (super OM30) okazała się przeraźliwie jasna
Porównywałem body OM i Super OM z różnymi igłami. Moim zdaniem igły 30 i 40, lepiej grają ze zwykłym OM, właśnie ze względu na zbyt ostrą górę w Super) , natomiast Super OM, fajnie się sprawdza z igłą 10
Wracając do starych Concorde'ów - niestety główna problematyka to ich ciężar. Mam parę sztuk (chyba same 30), mógłbym nawet odsprzedać, ale dedykowaną przeciwwagę tylko jedną, więc to już musiałby sobie człowiek poradzić jakoś.
Wróg nr1 ostatnio sprzedawał cały kpl. Concorda, z przeciwwagą, z dociążeniem ramienia i z tym "trójkącikiem'' do ustawiania azymutu. Poza tym pewien Francuz na Ebay często sprzedaje NOS-y
Jeszcze kilka fotek mojego Concorde 20. Dwa pierwsze zdjęcia przed umyciem, dwa kolejne po.
Wtedy gdy kupowałem Super OM30 nie miałem zwykłego OM'a więc nie miałem nawet z czym porównać. Poza tym jakoś moje stare Grado Green bardziej mi leżało, nie wspominając o cenie.
Teraz używam PL-L1000 i do kompletu bardzo ładnie ten Concord 20 się komponuje. Może nawet bym był zainteresowany zakupem jednej 30. Może być bez dodatków. Do tego PL-L1000 będę toczył przeciwwagę o połowę lżejszą więc waga wkładki nie stanowi problemu.