Cześć
Jest to mój pierwszy wpis, więc witam się ze wszystkimi. Kilka tygodni temu zakupiłem gramofon Sony PS X-70. Po kilku dniach wystąpiły problemy z ustawieniem wysokości ramienia (uszkodzony gwint). Rozebrałem ramię. Dołożyłem do pierścienia regulującego wytoczony aluminiowy pierścień, następnie nagwintowałem go. Po tym zabiegu, regulacja wróciła. Z rozpędu wytoczyłem nowy pierścień. Pracy było bardzo dużo. Najważniejsza rzecz to ustalenie wysokości otworu z gwintem pod śrubę z dokładnością do 0,1 mm. Miałem trzy próby. ale się udało.
Pozdrawiam
Naprawa pierścienia VTA PS X-70
-
- Gramofon: Sony PS X-70
- BRob
- Gramofon: SL 1710
Re: Naprawa pierścienia VTA PS X-70
Cześć.
Witaj na Winyl.net.
Całkiem fajnie wyszło, jeżeli pasuje i spełnia swoje zadanie, to tylko pogratulować.

Witaj na Winyl.net.
Całkiem fajnie wyszło, jeżeli pasuje i spełnia swoje zadanie, to tylko pogratulować.

-
Cześć
Myślę, że lepiej spełnia swoją rolę niż oryginalny, ponieważ jest niezniszczalny. Poza tym poliamid po 40 latach już nie ma tych właściwości co nowy. Zastosowałem stop PA9, który jest bardzo dobry do tego celu.
Cieszyłbym się, jakby któryś z kolegów zastosował moje rozwiązania.
Pozdrawiam
Myślę, że lepiej spełnia swoją rolę niż oryginalny, ponieważ jest niezniszczalny. Poza tym poliamid po 40 latach już nie ma tych właściwości co nowy. Zastosowałem stop PA9, który jest bardzo dobry do tego celu.
Cieszyłbym się, jakby któryś z kolegów zastosował moje rozwiązania.
Pozdrawiam
- Michal35
Wyszło bardzo ładnie, brawo.
Uszkodzenie tego pierścienia to bardzo częsta usterka tych modeli, u mnie w X60 na szczęście jeszcze jest w pełni sprawna.
Uszkodzenie tego pierścienia to bardzo częsta usterka tych modeli, u mnie w X60 na szczęście jeszcze jest w pełni sprawna.
Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
- Krzysztof_M
Cześć Lambek,
Gratulacje super gramofonu oraz pomysłu na naprawę usterki.
Ja również miałem problemy w moim PS-X60 z ustawieniem wysokości, ale na szczęście samo rozebranie, wyczyszczenie i nasmarowanie wystarczyło.
Jeśli masz ładnie zwymiarowane części, które dorobiłeś, to może zechcesz je udostępnić?
Gratulacje super gramofonu oraz pomysłu na naprawę usterki.
Ja również miałem problemy w moim PS-X60 z ustawieniem wysokości, ale na szczęście samo rozebranie, wyczyszczenie i nasmarowanie wystarczyło.
Jeśli masz ładnie zwymiarowane części, które dorobiłeś, to może zechcesz je udostępnić?
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
-
Cześć Krzysztof_M
Proszę, oto zamieszczam poglądowy rysunek pierścienia. Wymiar krytyczny oznacza, że jest on bardzo ważny. Ja wykonałem aż trzy próby. Podany wymiar 4,4mm jest mam nadzieję dokładny. Ale nie miałem dostępu do precyzyjnej wiertarko-frezarki. Otwór fi 8mm jest na wywiercony na głębokość 2mm.
Pozdrawiam
Proszę, oto zamieszczam poglądowy rysunek pierścienia. Wymiar krytyczny oznacza, że jest on bardzo ważny. Ja wykonałem aż trzy próby. Podany wymiar 4,4mm jest mam nadzieję dokładny. Ale nie miałem dostępu do precyzyjnej wiertarko-frezarki. Otwór fi 8mm jest na wywiercony na głębokość 2mm.
Pozdrawiam
- Krzysztof_M
Dzięki wielkie - oczywiście liczę bardzo mocno, że nigdy tego rysunku nie będę musiał użyć i mój pierścień nigdy nie ulegnie awarii 

α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ