Gramofon zbalansowany
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Gramofon zbalansowany
Byłem ostatnio za naszą zachodnią granicą i nieopatrznie wszedłem do sklepu z używanym sprzętem audio. Zobaczyłem tam cudeńko w postaci Thorensa z limitowanej serii 550. Taka "uboga" wersja w pełni zbalansowana wg słów sprzedawcy począwszy od wkładki na wyjściach XLR skończywszy. Mam więc pytanie do naszych forumowych elektroników, co się stanie jak podpiąć takie cudo za pomocą kabla XRL - RCA do niezbalansowanego przedwzmacniacza. Gdześ czytałem że XLR-y mają wyższe napięcie w stosunku do zwykłych RCA.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
-
Re: Gramofon zbalansowany
On ma również RCA na wyjściu (TD550).
Nic się nie stanie. Nic również nie zyskasz.
XLR dodali by zadowolić posiadaczy znacznie droższych wkładek MC LO , które z założenia są naturalnym źródłem symetrycznym.
Wyższość takiego wyjścia z gramofonu można odczuć posiadając pre w pełni zbalansowane. To co jest dostępne na rynku w kwotach 3-12kzł czy nawet dużo więcej to nie są tory zbalansowane od we do wy.
Tylko wejście ....
.
Wyjście zbalansowane może mieć wyższy poziom od rca ale nie musi.
Jeśli ma to w porównaniu do rca jest głośniej ... wg niektórych wtedy lepiej
.
Nic się nie stanie. Nic również nie zyskasz.
XLR dodali by zadowolić posiadaczy znacznie droższych wkładek MC LO , które z założenia są naturalnym źródłem symetrycznym.
Wyższość takiego wyjścia z gramofonu można odczuć posiadając pre w pełni zbalansowane. To co jest dostępne na rynku w kwotach 3-12kzł czy nawet dużo więcej to nie są tory zbalansowane od we do wy.
Tylko wejście ....

Wyjście zbalansowane może mieć wyższy poziom od rca ale nie musi.
Jeśli ma to w porównaniu do rca jest głośniej ... wg niektórych wtedy lepiej

-
- Gramofon: Thorens TD - 150
Gramofon zbalansowany
Zbalansowaniy sygnal i takież połacznia maja sens wtedy kiedy mamy do czynienia z pracą w warunkach silnych zakłóceń radioelektrycznych i problemów z masą zasilania- przewód ochronny w gniazdku elektrycznym-. oraz dużych odległości między urządzeniami np. 500 metrów - koncert. lub duże studio emisyjne .Zbalansowanie powiększa dynamike tzn. odstęp od szumów i pozwala rozłączyć masę sygnałowa od masy zasilania. W warunkach domowych używanie torów elektroakustycznych z łaczami zbalansowanymi spowoduje poniesienie kosztów a może niewiele poprawic jakość. Wkładka gramofonowa może , z technicznego punktu widzenia wysyłać sygnał zbalansowany, ale aby wykorzystać tę cechę trza by ją podłączyć do preampu z wejściem zbalansowanym. Moim zdaniem w warunkach domowych gra nie warta świeczki....ale jak masz ochotę sie pobawić , to czemu nie. To jest wolny kraj.
-
- Gramofon: Thorens TD - 150
Gramofon zbalansowany
Nie mówiąc już o tym że każdy wzmacniacz tzn. element wzmacniający , lampa, tranzystor wzmacia sygnał elektryczny w sposób nie zbalansowany. Balansowanie sygnału odbywa się poprzez transformator lub układ elektroniczny który zawsze cos tam od siebie doda do sygnału.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2013, 07:05 przez DonDingo, łącznie zmieniany 1 raz.