Pytanie o Jelco 750 i preamp Haiku
-
Pytanie o Jelco 750 i preamp Haiku
Witajcie,
Dokonuję zupełnej rearanżacji swojego zestawu stereo i chciałbym mieć w nim przyzwoity tor gramofonowy. Nie mam wielkiego doświadczenia tutaj. Celowo pomijam szerszy opis systemu, bo po pierwsze długo by pisać, a po drugie dopiero zacząłem zmieniać.
Mam w tym kontekście dwa pytania.
1) Trochę okazyjnie nabyłem ramię Jelco 750d. Z tego, co czytam, to ramię wymaga jakiejś szczególnej geometrii do ustawienia wkładki (nie Baerwald). Kupiłem na ebay szablon specjalnie do tego ramienia.
https://www.ebay.pl/itm/154694903911?_t ... p_homepage
Czy ktoś mógłby się podzielić doświadczeniami z tym ramieniem, w szczególności, czy ten szablon jest ok?
2) mam preamp Haiku Iris Phono. Nie ma za dużo informacji o nim w sieci poza jedną entuzjastyczną recenzją (ale wiadomo jak to recenzje) i raz ktoś tu na forum go polecił. Ogólnie preamp mi odpowiada w obecnym systemie, ale jak już robię rearanżację, to interesuje mnie jak ten preamp ma się do uznanych preampów (jakościowo i barwowo), jak Ear Yoshino, czy Manley.
Wszelkie opinie mile widziane.
Dokonuję zupełnej rearanżacji swojego zestawu stereo i chciałbym mieć w nim przyzwoity tor gramofonowy. Nie mam wielkiego doświadczenia tutaj. Celowo pomijam szerszy opis systemu, bo po pierwsze długo by pisać, a po drugie dopiero zacząłem zmieniać.
Mam w tym kontekście dwa pytania.
1) Trochę okazyjnie nabyłem ramię Jelco 750d. Z tego, co czytam, to ramię wymaga jakiejś szczególnej geometrii do ustawienia wkładki (nie Baerwald). Kupiłem na ebay szablon specjalnie do tego ramienia.
https://www.ebay.pl/itm/154694903911?_t ... p_homepage
Czy ktoś mógłby się podzielić doświadczeniami z tym ramieniem, w szczególności, czy ten szablon jest ok?
2) mam preamp Haiku Iris Phono. Nie ma za dużo informacji o nim w sieci poza jedną entuzjastyczną recenzją (ale wiadomo jak to recenzje) i raz ktoś tu na forum go polecił. Ogólnie preamp mi odpowiada w obecnym systemie, ale jak już robię rearanżację, to interesuje mnie jak ten preamp ma się do uznanych preampów (jakościowo i barwowo), jak Ear Yoshino, czy Manley.
Wszelkie opinie mile widziane.
-
Re: Pytanie o Jelco 750 i preamp Haiku
bpiotrow13 pisze: ↑01 cze 2024, 12:19Z tego, co czytam, to ramię wymaga jakiejś szczególnej geometrii do ustawienia wkładki (nie Baerwald). Kupiłem na ebay szablon specjalnie do tego ramienia.
Z tą szczególną geometrią bym nie przesadzał. Jak wielu producentów z Japonii, zalecają wg Stevensona tyle, że JIS a nie IEC/RIAA Overhang - 15mm
W moim Pionierze lepiej się sprawdza Baerwald IEC/RIAA. Sam musisz sprawdzić, co u Ciebie z Twoimi wkładkami i płytami będzie się lepiej sprawdzać.
Szalony możesz sobie sam generować: https://alignmentprotractor.com/linear- ... -generator
-
-
Na pewno nie będzie źle. Poczytaj, na forum jest mnóstwo materiału na temat ustawiania wkładki.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Fajne ramię. Ja ustawiałem tylko na overhang bez szablonu i było dobrze.
Pamiętaj że tam olej silikonowy trzeba dać do dampera.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
Dzięki. Czyli może nie takie to straszne jak myślałem:)
Z tym olejem to nie taka oczywista sprawa. Niektórzy piszą, żeby właśnie nie dawać, bo dźwięk wytłumiony za bardzo. Słuchałeś bez dla porównania?
Zobaczę jak będzie. Nawet nie wiem, czy dostanę ten olej razem z ramieniem. Ramię jest używane (po plajcie Jelco nowego już raczej się nie trafi). Zastanawiałem się nad ramieniem rega, ale to Jelco sklep dorzucił do gramofonu.
Wszystko to dla mnie nowe. Do tej pory nawet nie musiałem wkładki ustawiać, a tu będę musiał i ramię zamontować i wkładkę dobrać.
-
Tak z ciekawości, jaki gramofon i jaką wkładkę zamierzasz?
-
Gramofon Soulines Satie. Zawsze jakoś mnie ujmował wyglądem i jak trafiłem w promocji to się skusiłem. Do tego sklep dorzucił po kosztach ramię Jelco właśnie.
Co do wkładki, to chciałem zacząć od Nagaoka mp200, ale chciałem ją kupić w opcji z headshellem i tu jest jakiś problem z dostępnością. Jak nie dostanę, to może denon 103r, ale jeszcze nie wiem. Co bym nie wybrał to w stosunku do mojej Ortofon 2m red w starym gramofonie to będzie postęp:)
Z wkładką się nie spieszę. Zanim ustawię cały system trochę minie. Montuję kolumny wg. Troelsa Gravesena (8008 corner) i najpierw muszę to skończyć. Ma to grać z Sugdenem a21se (przez dzieci będę musiał zrezygnować z lampy) i tu właśnie też się zastanawiam, czy zostawić preampa Haiku iris. Nie mam porównania wielkiego do innych preampów, mialem tylko Fezz Gaia wcześniej.
- Myszor
Hmmm, to ma tłumić rezonanse a nie dzwięk.
Pewnie zaleźy od konkretnej wkładki. Popróbujesz z i bez to się przekonasz.
Z preampem się nie spiesz. Poskładaj tor do kupy i się osłuchaj wpierw.
Sugden fajna maszyna. Też ostatnio przeszedłem na klasę A bo ma w sobie to coś.
Najlepiej z paczkami o wysokiej efektywności grać.
-
Z olejem tylko powtarzam, co na zagranicznych forach wyczytałem, samemu pewnie trzeba sprawdzić. Równie dobrze to zupełna nieprawda może być.
Ten sugden zaskakująco jak lampa gra. Słuchałem go tylko chwilę na razie. Ma 30w, kolumny będą miały 92db, ale do tego bardzo przyjazną imedancję. Troels pisze, że nawet standardowe 300b (czyli ok. 8w) im wystarczy.
Z preampem racja. Naszło mnie tylko, że jak już robię tak duźą zmianę, to ciekawy jestem jak ten preamp ma się jakościowo do uznanych na rynku. Czy to ostateczny już może być, czy będę szukał dalej. Z sugdenem, kolumnami troelsa i gramofonem planuję zostać na długo.
-
Mam pewne doświadczenia w temacie tłumienia olejowego, co prawda w ramieniu Pioneer. Wyglada to tak, że zawsze są pewne kompromisy. Do pewnego momentu tłumimy niechciane rezonanse, a później j również dźwięk. Nie wiem jak to jest rozwiązane w Jelco, u mnie tłumienie jest stopniowane od 0-5.
- Myszor
Z tego co pamiętam to nie ma stopniowania. Trzeba do tego kubeczka pod górną śrubą nalać 1/2 i już.
Pewnie macie rację i wpływać może też i na dźwięk. Zbyt krótko miałem ten gramofon by poeksperymentować z tym ustrojstwem.
Pewnie macie rację i wpływać może też i na dźwięk. Zbyt krótko miałem ten gramofon by poeksperymentować z tym ustrojstwem.
-
-
- Myszor