Bushcraft; ciągnie mnie do lasu.
- zelazny
Re: Bushcraft; ciągnie mnie do lasu.
W sumie jestem wdzięczny, że tak zaciekle dbacie o to, żebym nie wydał za dużo kasy.
Teraz mam wyrzuty sumienia, że na winyle przepierdoliłem tyle kasy...
Nie wspominając o gramofonie.
Teraz mam wyrzuty sumienia, że na winyle przepierdoliłem tyle kasy...
Nie wspominając o gramofonie.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2024, 16:54 przez zelazny, łącznie zmieniany 2 razy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zawsze można sprzedać 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
W sumie to nie chodzi nawet o kasę tylko sens i logikę.
Dla przykładu można kupić 'zwykły karrimat' za £ 5, można kupić prawdziwego Karrimora za £40 i można kupić Thermoresta / oryginał Irlandzki/ za £100-150. W tym wypadku dwie ostatnie opcje są jak najbardziej uzasadnione. Thermorest służy mi już 30 lat, cały czas ten sam i żadnej łatki się nie boi.
Czy stać nas na coś bardziej niż mądre korzystanie z rad kolegów (z autopsji).?
Dla przykładu można kupić 'zwykły karrimat' za £ 5, można kupić prawdziwego Karrimora za £40 i można kupić Thermoresta / oryginał Irlandzki/ za £100-150. W tym wypadku dwie ostatnie opcje są jak najbardziej uzasadnione. Thermorest służy mi już 30 lat, cały czas ten sam i żadnej łatki się nie boi.
Czy stać nas na coś bardziej niż mądre korzystanie z rad kolegów (z autopsji).?
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Darku, wybacz, ale jeśli ktoś opowiada mi kocopoły o zmianie sceny po zastosowaniu innego kabla zasilającego, to oznacza że albo niewyobrażalnie skopany poprzedni kabel - po prostu wadliwy i po podłączeniu poprawnego, nagle zniknęły mu zakłócenia generowane przez tenże kabel, albo jest mitomanem podatnym na sugestie. W obu wypadkach nie można mówić o wiedzy czy doswiadczeniu. Owszem można mówić o wpływie kabli interkonektów na dźwięk gramofonu, ale tutaj profesjonalista użyje regulacji preampa lub SUT-ów aby dostroić całość, natomiast jeśli ma wiedzę, to sobie może sam policzyć, jak małe są w praktyce różnice pomiędzy takimi kablami. Cyfr i fizyki się nie oszuka. Reszta to kolorki kabli, barwa wtyczek i audiomagia...
Ale każdemu wolno wierzyć w co chce. Nic mi do tego.
Zaś co do buszkraftu, wolę jego odmianę propagowaną przez Marka z EDC - brzuszkrafting

- darkman
- Kontakt:
Mareczku o kablach to nie ze mną.
Mam swoje opinie, a w pozostałych kwestiach jestem złym adresatem.
Natomiast w buszu, owszem byłem, duchotę i pragnienie czułem, opad sił też.. no i cóż buty okazuje się mogą mocno przeszkadzać, miejscowy zapyla po pniach na bosaka, a japonki trzyma w zębach.
Zatem buty i plecak zupełnie zbędne. A tak plecak. Nie uniesiesz go to raz (bez portersa to sobie możesz fotki strzelać i odkrywać na nowo, że filmy o Indianie Fordzie po prostu kłamią, a dwa to i tak potrzebujesz miejscowego do cięcia gąszczu i lian. Gdzie byś nie był, kontynent obojętny, to maczety i tak są brazylijskie i tak się toto kręci. Eeee no oczywiście, że jak Ci braknie wody osobistej to leżysz, choć nie kwiczysz z braku sił.
A kable, no cóż co komu do kabla, jak to inna bajka. Fotelowa rzekłbym

Natomiast w buszu, owszem byłem, duchotę i pragnienie czułem, opad sił też.. no i cóż buty okazuje się mogą mocno przeszkadzać, miejscowy zapyla po pniach na bosaka, a japonki trzyma w zębach.
Zatem buty i plecak zupełnie zbędne. A tak plecak. Nie uniesiesz go to raz (bez portersa to sobie możesz fotki strzelać i odkrywać na nowo, że filmy o Indianie Fordzie po prostu kłamią, a dwa to i tak potrzebujesz miejscowego do cięcia gąszczu i lian. Gdzie byś nie był, kontynent obojętny, to maczety i tak są brazylijskie i tak się toto kręci. Eeee no oczywiście, że jak Ci braknie wody osobistej to leżysz, choć nie kwiczysz z braku sił.
A kable, no cóż co komu do kabla, jak to inna bajka. Fotelowa rzekłbym

- Peliks
- Gramofon: Składak
Ja już przestałem tu niektórych Chłopaków ogarniać. Może za stary jestem ale nie rozumiem.
Jeden kupuje kolumny od 7 (słownie siedmiu) lat a Drugi idzie do lasu od 6-ciu lat.
Jeden kupuje kolumny od 7 (słownie siedmiu) lat a Drugi idzie do lasu od 6-ciu lat.

Sony/Denon/ADC/Ortofon/Micro Seiki PreamPD Entre Cayin A-88T MC Systems M3
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Empire4000 Goldbug Medusa HanaSH Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Empire4000 Goldbug Medusa HanaSH Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
-
- Gramofon: Micro Seiki DD-7
Widocznie chcą kupić "raz a dobrze"

Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Ale jak juz pojdzie do tego lasu...to go nie znajdziemy przez kolejne 6 lat

JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- darkman
- Kontakt:
Kurde nie ciągnie mnie zupełnie do kosiarki, las blisko ot rzut kamieniem. Nie chcem ale muszem. A w domu tak fajnie ..
Nawet pieca takiego nie mam do tej dziury w namiocie co Se mogę własnoręcznie zrobionym nożem wyszarpać, jak Q żyć.. noża też nie robiłem. Ot kupiłem po prostu? Lamerka normalnie. Najwyżej piec do pizzy sobie odpalę w klasie A jest, żre non stop, ale żeby tak namiot do tego rozbijać od razu
No nie wiem.. chyba czegoś nie doczytałem?

- zelazny
Peliks, ważne żeby w końcu przeżyć tę chwilę.
Sam na sam z lasem. Sześć lat, to jeszcze nie tragedia... BTW, 26. sierpnia minie 5 lat, a nie 6.
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Seba jak tak chodzisz po lesie jak liczysz to na mur beton sie zgubisz...

JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- zelazny
Hehehe, ta, policzyłem do 2023, nie wiedzieć czemu.

- amrowek
Marku zgubiłeś się w.... lesie? Ale co tu rozumieć... chłopa ciągnie do lasu...chce przeżyć (albo i nie) przygodę życia... Jak to mówią lepiej rozlać niż zapomnieć wypić

Może niektórym las wycieli ten do którego mieli się udać

Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Bo ma taką fantazję. Chce, może, a kupuje za swoje.
Szczytem arogancji jest równanie innych do własnych gustów, zachcianek czy preferencji.
Można dyskutować o zasadności obiektywnej, ale z drugiej strony, gdy do głosu dochodzą zachciewajki, jest to trudne.
ps. sam czasem rozpalam na działce ognisko do kiełbasek krzesiwem - bo mogę, chcę i potrafię, mam frajdę z takich małych drobiazgów - "co komu do jemu"...

- amrowek
To nie o to chodzi tylko ... o praktyczność, bo równie dobrze można zamieszkać w hotelu a na spacer iść do lasu. Bushcraft to coś więcej niż chwilowa zachciewajka

Dale po co kupować gramofon, można iść do sklepu poprosić o odpalenie posłuchać chwilę i wyjść

Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!