Nuda Phono Dual Mono MM/MC
-
- Gramofon: Telefunken S600
Nuda Phono Dual Mono MM/MC
Cześć - z racji likwidacji toru analogowego idzie na sprzedaż moja Nuda Phono MM/MC w wersji dual mono.
O samym pre nie będę pisał - jest dobrze znane Forumowiczom. Moja wersja układowo nie odbiega w żaden sposób od wersji Ahaji. Elektrycznie to ten sam projekt, uwzględniłem w nim jedynie wszystkie sugestie i zmiany wprowadzone "po drodze" przez Konstruktora. Również pcb jest wykonane w oparciu o oryginał - zmiana to podzielenie sekcji MM w ten sposób by dipswitche można było elegancko wystawić na tylną ściankę.
Co do komponentów - zastosowałem wszystko co najlepsze. Części kupowane w TME, Mouser, Rezystory.net.
Zasilanie na 2 transformatorach w wersji audio z Toroidy.pl. Dodatkowo kubki ekranujące o grubości >5mm ze stali węglowej.
Wszystkie stabilizatory to Linear LT, dławiki i dużo pojemności (60000uF na kanał) zbocznikowanej zgodnie z zaleceniami.
Na płytkach poszczególnych sekcji również stabilizatory LT. Kondensatory elektrolityczne Nichicon, rezystory o niskim ppm, małej tolerancji - Dale, Vishay. W układzie korekcji kondensatory o niskiej tolerancji. Okablowanie sygnałowe Neotech. W sekcji MM najlepsze możliwe scalone opampy - BB OPA627. Sekcja MC jest nie obsadzona - dołączam do oferty pary BB OPA27, LME49710 - można samemu sprawdzić i dobrać dźwięk pod osobiste preferencje.
Na obudowie wyłącznik z bursztynowym podświetlaniem, gniazda RCA z Modushop.
Konstrukcja obudowy to mój projekt. Wykonana jest z aluminium 5mm, a dół i górna pokrywa z wkładkami bocznymi z lakierowanego na matowo drewna dębowego. Miałem na uwadze możliwe krótkie połączenia i odpowiednie rozmieszczenie poszczególnych modułów. Transformatory, wyłącznik i gniazdo zasilające 230V znajdują się z przodu obudowy.
Całość jest kompaktowa - wysokość bez kolców 18cm, wymiary podstawy - 25x25cm. Kolce ~4 cm. Elementy obudowy wykonały częściowo firmy zewnętrzne. Lakierowanie to 3 warstwy - podkład, kolor i lakier bezbarwny.
Napisy grawerowane w drugiej warstwie, zabezpieczone warstwą lakieru.
Pre ma 3 lata, budowa trwała około pół roku:)
Cena to 2800 zł.
Chętnie odpowiem na pytania - zapraszam do kontaktu przez PW lub 660767224.
Możliwa wysyłka kurierem, choć preferuję odbiór osobisty - Małopolska (~ Wadowice). Mogę też podjechać do 50 km.
Zapraszam.
Mirek
O samym pre nie będę pisał - jest dobrze znane Forumowiczom. Moja wersja układowo nie odbiega w żaden sposób od wersji Ahaji. Elektrycznie to ten sam projekt, uwzględniłem w nim jedynie wszystkie sugestie i zmiany wprowadzone "po drodze" przez Konstruktora. Również pcb jest wykonane w oparciu o oryginał - zmiana to podzielenie sekcji MM w ten sposób by dipswitche można było elegancko wystawić na tylną ściankę.
Co do komponentów - zastosowałem wszystko co najlepsze. Części kupowane w TME, Mouser, Rezystory.net.
Zasilanie na 2 transformatorach w wersji audio z Toroidy.pl. Dodatkowo kubki ekranujące o grubości >5mm ze stali węglowej.
Wszystkie stabilizatory to Linear LT, dławiki i dużo pojemności (60000uF na kanał) zbocznikowanej zgodnie z zaleceniami.
Na płytkach poszczególnych sekcji również stabilizatory LT. Kondensatory elektrolityczne Nichicon, rezystory o niskim ppm, małej tolerancji - Dale, Vishay. W układzie korekcji kondensatory o niskiej tolerancji. Okablowanie sygnałowe Neotech. W sekcji MM najlepsze możliwe scalone opampy - BB OPA627. Sekcja MC jest nie obsadzona - dołączam do oferty pary BB OPA27, LME49710 - można samemu sprawdzić i dobrać dźwięk pod osobiste preferencje.
Na obudowie wyłącznik z bursztynowym podświetlaniem, gniazda RCA z Modushop.
Konstrukcja obudowy to mój projekt. Wykonana jest z aluminium 5mm, a dół i górna pokrywa z wkładkami bocznymi z lakierowanego na matowo drewna dębowego. Miałem na uwadze możliwe krótkie połączenia i odpowiednie rozmieszczenie poszczególnych modułów. Transformatory, wyłącznik i gniazdo zasilające 230V znajdują się z przodu obudowy.
Całość jest kompaktowa - wysokość bez kolców 18cm, wymiary podstawy - 25x25cm. Kolce ~4 cm. Elementy obudowy wykonały częściowo firmy zewnętrzne. Lakierowanie to 3 warstwy - podkład, kolor i lakier bezbarwny.
Napisy grawerowane w drugiej warstwie, zabezpieczone warstwą lakieru.
Pre ma 3 lata, budowa trwała około pół roku:)
Cena to 2800 zł.
Chętnie odpowiem na pytania - zapraszam do kontaktu przez PW lub 660767224.
Możliwa wysyłka kurierem, choć preferuję odbiór osobisty - Małopolska (~ Wadowice). Mogę też podjechać do 50 km.
Zapraszam.
Mirek
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Nuda Phono Dual Mono MM/MC
Z mojej perspektywy jedyna "wada" w wykonaniu to odległość między L i R.
Jak ktoś ma fabrycznie połączone (na zasadzie taśmy) kable to będzie musiał rozłączyć.
Ale to jest do przerobienia - kabelki in/out L/R MM zamiast MC/MM L, a kabelki in/out MC zamiast MC/MM R, tyle że wtedy trzeba by też płytkę z tyłu na nowo zrobić
Jak ktoś ma fabrycznie połączone (na zasadzie taśmy) kable to będzie musiał rozłączyć.
Ale to jest do przerobienia - kabelki in/out L/R MM zamiast MC/MM L, a kabelki in/out MC zamiast MC/MM R, tyle że wtedy trzeba by też płytkę z tyłu na nowo zrobić

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
...ha ha ha:)
No dziękuję za komplementację.
Chętnie podzielę się informacjami "jak to jest zrobione" - mój wkład w Forum:)
Akurat robiłem zdjęcia (telefonem) dla potomnych, więc są jak znalazł...
Projekt oczywiście powstał w głowie, potem się zmaterializował w postaci rysunków technicznych robionych na kartce papieru. Ten projekt jest pod "analogową" frezarkę i tokarkę więc nie był potrzebny w formie pliku.
1. Pocięte kawałki aluminium kolega frezer doprowadził do wyglądu jak niżej: Wykonał mi również łączniki w formie walca z rowkami na blachy, jak i te kątowe do których później wsunę drewniane narożniki.
Są to rozwiązania, które już kiedyś stosowałem w innych obudowach.
Następnie wykonałem ręcznie otwory pod dipswitche. Oczywiście przymiarki modułów, otwory montażowe itd.
Całość została skręcona i w niektórych miejscach sklejona specjalną żywicą do AL.
Później kilka godzin obróbki ręcznej - pilnik, papier ścierny itepe: Na tym etapie kolega stolarz zrobił pokrywę, podstawę i te małe narożne wstawki.
Po spasowaniu i wstępnym skręceniu modułów czas na malowanie.
Podkład do AL, czarna farba matowa. Kilka warstw z polerowaniem pomiędzy nimi.
Potem projekt grawerunków.
Odpowiednia firm graweruje mi napisy w warstwie czarnej farby, aż do jasnej warstwy podkładu.
Na koniec warstwa matowego lakieru bezbarwnego. W ten sposób zabezpieczam warstwę koloru i napisy.
Potem dokładny montaż, ułożenie kabelków i spasowanie drewnianych elementów:) Zostaje satysfakcja i fajny klocek do kolekcji. A teraz czas na rozstanie...)
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Kawał naprawdę porządnej roboty. Miło jest na to popatrzeć jak to jest wycelowywane w detalach.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
-
Doskonałe DIY, robię sobie różne "klocki" i wiem ile pracy wymaga wykonanie obudowy, a co dopiero takiej obudowy.
Czapki z głów
Aa - swietny pomysł na wykonanie napisów, może wykorzystam!
Czapki z głów
Aa - swietny pomysł na wykonanie napisów, może wykorzystam!
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Piękna robota kolego
Gdybym nie miał porządnego pre to już by była moja.
Tylko dlaczego zamiast Nuda jest Inoni?

Gdybym nie miał porządnego pre to już by była moja.
Tylko dlaczego zamiast Nuda jest Inoni?
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
BARDZO WAM dziękuję za miłe komentarze. Łechtacie moje ego:)
Dzięki i Tobie.
To Infini. Kiedyś sobie wymyśliłem taki neologizm Infini Sono. Miałem nim "sygnować" swoje klocki. Zostało INFINI. Pisane z grecką fi staje się palidromem - od przodu i od tyłu takież samo...

A NUDA to pomysł Krzysztofa - nie mój...
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Infini to od Infiniti? Taki audio eksklusiv na wzór luksusowej marki Nissana? 

JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
-
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Tak, wiem o tym. Dlatego pytalem o markę Nissana bo wygląd tej Nudy przywodzi na myśl luksus

JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- daru0105
Tak pięknej Nudy nie widziałem
Dziwne, że jeszcze nie sprzedana, bo i na AS jest w ofercie
Kiedyś Pass Aleph 5 budowałem i też miałem fotki z dokładnej produkcji.
Każdą blachę i konstrukcje radiatory (10cm na 10 cm na 170 cm przyszedł prosto z huty Kęty ) cięcie i anodowanie wszycho. Żona jak zobaczyła jak przewoźnik wnosi taką bele z aluminium to wydukała "na uj ci toto"
Dałem całe serce, czasu i sporo kasy. Laserowo wycinany każdy otwór
Patrząc na to wykonanie to mi się przypomniało, aż się łezka w oku zakręciła
Muszę poszukać te fotki i se popatrzeć

Każdą blachę i konstrukcje radiatory (10cm na 10 cm na 170 cm przyszedł prosto z huty Kęty ) cięcie i anodowanie wszycho. Żona jak zobaczyła jak przewoźnik wnosi taką bele z aluminium to wydukała "na uj ci toto"

Muszę poszukać te fotki i se popatrzeć

Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
-
... Tak chwalicie że pozostaje tylko nawiązać kooperatywę z Krzysztofem i rozpocząć projekt NUDA INFINI...daru0105 pisze: ↑09 maja 2024, 23:03Tak pięknej Nudy nie widziałem![]()
![]()
![]()
Każdą blachę i konstrukcje radiatory (10cm na 10 cm na 170 cm przyszedł prosto z huty Kęty ) cięcie i anodowanie wszycho. Żona jak zobaczyła jak przewoźnik wnosi taką bele z aluminium to wydukała "na uj ci toto"![]()
Muszę poszukać te fotki i se popatrzeć![]()

Passa również wystrugałem. Aleph J. Dużo żelastwa. No i również z laserowym wsparciem.
Pięknię to gra...
- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
To znaczy pasja
.
Oczy można zostawić
.

Oczy można zostawić

[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650