Prostowanie - zdeformowana płyta

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Re: Zdeformowana płyta - pomocy (foto)

Post autor: Robert007Lenert »

Z moich doswiadczen wynika, ze nie bedzie lepiej...obym sie mylil.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Zdeformowana płyta - pomocy (foto)

Post autor: vinylpiotrek »

Zoombie, ty sobie po prostu kup gramofon z solidnym ramieniem, które nie boi się jazdy terenowej, ta płyta taka straszna nie jest.
Obrazek
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

Dzisiaj rano (bo z rana jeszcze chłodno) poszedłem na strych i .... niestety, nie jest lepiej. A przynajmniej znacząco lepiej ... :cry: Co prawda zbyt wiele ciepłych dni nie było, ale parę jednak tak. Nic to, poczekam jeszcze trochę. Gorzej już raczej nie będzie ;)
vinylpiotrek pisze:Zoombie, ty sobie po prostu kup gramofon z solidnym ramieniem, które nie boi się jazdy terenowej, ta płyta taka straszna nie jest.
Co do wymiany gramofonu w przyszłości nie mówię nie. Natomiast co do płyty, to zdjęcie nie pokazuje wszystkiego. Jest dość dziwnie pofalowana, bo na połowie obwodu ma dość spore, ale łagodne wygięcie (i je widać na zdjęciu), natomiast na drugiej połowie ma dość krótkie górki i dołki (co fotograficznie nieco trudno mi zobrazować) i to dopiero się daje we znaki (choć prawdą jest, że mimo wszystko igła nie odrywa się od płyty)
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Wywal tę płytę do kosza albo coś na niej namaluj i powieś na ścianie, nic z niej nie będzie.
Nawet jak ją wyprostujesz dźwięk będzie zniekształcony.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
michmaz

Post autor: michmaz »

Nie chce nikogo zniechecac ale walczylem z jedna plyta dluzszy czas :) lezala miedzy dwoma wkladami do stolu przez tydzien na to poszla szafka :) nic nie pomoglo potem wsadzilem do piekarnika i znowy miedzy wklady ...NIC. potem probowalem ja wygiac w rękach delikatnie i rzeczywiscie efekt byl niezly ale przedobrzylem i PI*D na poł :/ az mnie serce zabolalo no ale nic :) Jak odginać to DELIKATNIE ! :)
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

@Zoombie?
A co to w ogóle za longplay?
Obrazek
Awatar użytkownika
zoombie

Post autor: zoombie »

vinylpiotrek pisze:@Zoombie?
A co to w ogóle za longplay?
Żadna rewelacja, druga płyta z "czerwonego" albumu Beatlesów (składanka), w dodatku wydanie jugosłowiańskie. Ale dla mnie akurat ma wartość sentymentalną, więc na pewno jej nie powieszę na ścianie, nawet, jak się nie naprostuje ;) Chyba, że w ramce i za szkłem (bo ma takie ładne jabłuszko na środku, już namalowane) ;) I tak rzadko jej słucham (generalnie nie przepadam za składankami), ale jak już dotarłem do tego wątku, to postanowiłem spróbować, a przy okazji podzielić się doświadczeniami :)
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Post autor: Robert007Lenert »

michmaz pisze:Nie chce nikogo zniechecac ale walczylem z jedna plyta dluzszy czas :) lezala miedzy dwoma wkladami do stolu przez tydzien na to poszla szafka :) nic nie pomoglo potem wsadzilem do piekarnika i znowy miedzy wklady ...NIC. potem probowalem ja wygiac w rękach delikatnie i rzeczywiscie efekt byl niezly ale przedobrzylem i PI*D na poł :/ az mnie serce zabolalo no ale nic :) Jak odginać to DELIKATNIE ! :)
Widze, ze doswiadczenia mamy podobne. Dawno temu pisalem w tym watku o moich roznorakich probach.... dodam, ze nieudanych.
Awatar użytkownika
michmaz

Pewnie niektóre płyty da się w taki sposób wyprostować ale moja była bardzo wygięta (tak ok 45 stopni :)) i pewnie dlatego się nie udało. Na szczęście nie był to żaden biały kruk - DSotM Muzy ale chciałem wyprostować z sentymentu bo pewnie na jakości też mocno ucierpiała po takiej deformacji. :mrgreen:
Darek

Post autor: Darek »

Dawno nic nie pisalem :D ale mysle ze to by pomoglo :lol: To tak dla zartu :lol: :lol: :lol: :lol:
http://www.ebay.co.uk/itm/Furutech-DF-2 ... 43bbf9827a
Awatar użytkownika
michmaz

Żart jak żart cena zaporowa ale sama idea suuuper :) duzo plyt mam troszke pofalowanych/ nieidealnie prostych a tu klik chwila moment i prosta :)))
eenneell

Post autor: eenneell »

Prostowanie płyt typu "kapeluch" jest bezowocne :(
Po kilku tygodniach "prasowania" na strychu (temp ok 60 stopni w dzień) kapeluch został kapeluchem (co było do przewidzenia)
natomiast płyta "zagięta"na krawędzi wygląda lepiej- chyba nastąpiła poprawa-więc wróciła do "prasowalni" ;)
PS
Budka Suflera gładka jak lustro- czyli jest jakiś efekt :D
eenneell

Słucham!!!! wyjętej z prostowalni/prasowalni płyty Karate- Breakout, która miała tak zagiętą krawędz, że nie było możliwym odtworzenia utworu na str a i b :(
No i teraz leci, jeszcze nie idealnie, ale się kręci- wcześniej na 1 utworze opcja słuchania niedostępna !
Wrcaca do "prostowalni"może za tydzień będzie ok (mam nadzieję- będzie cieplej)
eenneell

Plyta na strychu (temp +- 50stC w dzień) między kamiennymi płytami. przez 2 tygodnie Wcześniej nie dało sie jej puścić, teraz ok. Na pirwszym utworze faluje, ale nie 'podskakuje ;) Teraz wrciła na strych- do końca lata jeszcze parę tygodni :)
Uważam,że procesu prostowania nie da się przyśpieszyć; Cierpliwości szczypta i może będzie jeszcze lepiej...
eenneell

Teraz wyjąłem z "prostowalni strychowe" płytę Karate- Breakout j i słłucham...jest duuuużo lepiej :)
Wraca do dalszego prostowania ( choć dzisiaj mierzyłem temperaturę; i nie jest to 50st tylko30-45st.C) ;)
ODPOWIEDZ