Ostatnio oglądałem...
- daru0105
Re: Ostatnio oglądałem...
Utalentowany pan Ripley
"produkcja przyciąga scenariuszem, a uwodzi formą."
Oszałamiające widoki włoskiego krajobrazu, wspaniałe ujęcia kamery i montaż. Wszystko Black and White.
Nic tylko drukować ujęcia i na tapetę, albo w ramkę na ścianę
Bardzo polecam.
Tytułowa rola do Oscara zgłaszam.
"produkcja przyciąga scenariuszem, a uwodzi formą."
Oszałamiające widoki włoskiego krajobrazu, wspaniałe ujęcia kamery i montaż. Wszystko Black and White.
Nic tylko drukować ujęcia i na tapetę, albo w ramkę na ścianę
Bardzo polecam.
Tytułowa rola do Oscara zgłaszam.
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Dla wielbicieli gór...historia krótkiego ale barwnego życia bardzo utalentowanego wspinacza solo który stronił od rozgłosu i mediów ale to co wyprawiał w górach to...ciarki.
The Alpinist
I fabularyzowana historia powstania najlepiej oglądalnego wywiadu w historii BBC.
SCOOP (Mocny temat)
Takie sobie w sumie ale ta Gillian Anderson coraz fajniejsza.
Jeśli ktoś chce poznać kulisy historii Jeffreya Epsteina, czego dotyczył wywiad z księciem Andrzejem to polecam serial "Obrzydliwie bogaty"
Wszystko na Netflix, na którym wg wielu "nie ma co oglądać"
The Alpinist
I fabularyzowana historia powstania najlepiej oglądalnego wywiadu w historii BBC.
SCOOP (Mocny temat)
Takie sobie w sumie ale ta Gillian Anderson coraz fajniejsza.
Jeśli ktoś chce poznać kulisy historii Jeffreya Epsteina, czego dotyczył wywiad z księciem Andrzejem to polecam serial "Obrzydliwie bogaty"
Wszystko na Netflix, na którym wg wielu "nie ma co oglądać"

- Załączniki
-
- alpinista.jpg (22.9 KiB) Przejrzano 2208 razy
-
- scoop.jpg (19.93 KiB) Przejrzano 2208 razy
-
- jeffrey.jpg (20.4 KiB) Przejrzano 2208 razy
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
Na TVP Kultura zawsze można znaleźć coś ciekawego
„Prawo i Pięść” (1964) Jerzego Hoffmana i Jerzego Skórzewskiego, z kapitalną rolą Gustawa Holoubka i nie tylko, cała obsada jest pierwszorzędna, oraz z niezapomnianą pieśnią Edmunda Fettinga „Nim Wstanie Dzień” autorstwa Agnieszki Osieckiej.
Mówi się o tym filmie, że to polski western, a tak naprawdę dramat i moralitet powojennej rzeczywistości.
10/10
Muzyka - Krzysztof Komeda
„Prawo i Pięść” (1964) Jerzego Hoffmana i Jerzego Skórzewskiego, z kapitalną rolą Gustawa Holoubka i nie tylko, cała obsada jest pierwszorzędna, oraz z niezapomnianą pieśnią Edmunda Fettinga „Nim Wstanie Dzień” autorstwa Agnieszki Osieckiej.
Mówi się o tym filmie, że to polski western, a tak naprawdę dramat i moralitet powojennej rzeczywistości.
10/10
Muzyka - Krzysztof Komeda
- Załączniki
-
- IMG_6289.jpeg (41.59 KiB) Przejrzano 2121 razy
-
- IMG_6290.jpeg (40.73 KiB) Przejrzano 2121 razy
-
- IMG_6288.jpeg (29.2 KiB) Przejrzano 2121 razy
-
- IMG_6287.jpeg (30.75 KiB) Przejrzano 2121 razy
-
- IMG_6286.jpeg (34.19 KiB) Przejrzano 2121 razy
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Znalazłem i obejrzałem "Un Flic" na Vod. Moim zdaniem jako ciekawostka z tamtych czasów, taki obraz innego kina. Z takich przykładów dużo bardziej podobał mi się film "Windą na Szafot" i pod względem scenariusza i gry aktorskiej.
Poszukam „Prawo i Pięść” może też uda się obejrzeć.
Poszukam „Prawo i Pięść” może też uda się obejrzeć.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
- Szelak
Ja natomiast nie oglądałem „Windą na szafot”, mimo że soundtrack przesłuchałem wielokrotnie.
Muszę koniecznie obejrzeć.
Co do „Prawo i Pięść” to wczorajsza kopia, którą zaprezentowała TVP Kultura, była pięknie odrestaurowana.
Muszę koniecznie obejrzeć.
Co do „Prawo i Pięść” to wczorajsza kopia, którą zaprezentowała TVP Kultura, była pięknie odrestaurowana.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Shoguna ostatni odcinek się ukazał na D+ (10) i to tyle podobno. Sezon 1 obejżałem ale coś doczytałem, że drugiego nie będzie ponieważ autorom odpowiada zakończenie w takim wymiarze jak książki. Może i dobrze. Serial z dobrym klimatem, scenografią i kostiumami.
Generalnie warto trochę czasu zmitrężyć. Wydał mi się dużo lepiej zrobiony niż pierwowzór z Ryśkiem Chamberlanem. Poważniejszy i chyba bardziej klimatyczny.
Jak nie drugi sezon, to w takim razie trzeba poczekać na Tai Pan'a.
Generalnie warto trochę czasu zmitrężyć. Wydał mi się dużo lepiej zrobiony niż pierwowzór z Ryśkiem Chamberlanem. Poważniejszy i chyba bardziej klimatyczny.
Jak nie drugi sezon, to w takim razie trzeba poczekać na Tai Pan'a.
- Szelak
Faraon (1965) z Zelnikiem, Kawalerowicza
Wczoraj na TVP Historia
Kiedyś już oglądałem, ale nie w całości, i bez ciekawości, bez zajęcia. Teraz poświęciłem się w całości.
Trudno pojąć, że taki film zrobili Polacy i to prawie 60 lat temu. Klasa światowa!
Czułem piasek wszędzie.
Po rekonstrukcji cyfrowej.
Taka ciekawostka.
Po premierze na świecie myślano, że reżyser nakręcił to dzieło w jakimś staroegipskim języku
Wczoraj na TVP Historia
Kiedyś już oglądałem, ale nie w całości, i bez ciekawości, bez zajęcia. Teraz poświęciłem się w całości.
Trudno pojąć, że taki film zrobili Polacy i to prawie 60 lat temu. Klasa światowa!
Czułem piasek wszędzie.
Po rekonstrukcji cyfrowej.
Taka ciekawostka.
Po premierze na świecie myślano, że reżyser nakręcił to dzieło w jakimś staroegipskim języku

Ostatnio zmieniony 26 kwie 2024, 09:19 przez Szelak, łącznie zmieniany 4 razy.
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
Zgadzam się! Nowy Shogun sztos! Świetny klimat - widać, że się przyłożyli.darkman pisze: ↑25 kwie 2024, 23:42Shoguna ostatni odcinek się ukazał na D+ (10) i to tyle podobno. Sezon 1 obejżałem ale coś doczytałem, że drugiego nie będzie ponieważ autorom odpowiada zakończenie w takim wymiarze jak książki. Może i dobrze. Serial z dobrym klimatem, scenografią i kostiumami.
Stary Szogun jest ok ale ten imo wyszedł lepiej.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
HusaRIAA v2
- winylowy_luke
- Kontakt:
Masters of the Air na Apple.
Bardzo nierówny serial, ale ostatnie 3 odcinki dowożą. Warto się przemęczyć przez słabszy środek.
Bardzo nierówny serial, ale ostatnie 3 odcinki dowożą. Warto się przemęczyć przez słabszy środek.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
HusaRIAA v2
- Piterski
Szelak, znalazłem "Prawo i Pieść" na TVP VOT, po rekonstrukcji cyfrowej. Sądzę że znajdziesz tam więcej różnych perełek. Wystarczy się zarejestrować nie płaci się abonamentu, tylko trzeba zmęczyć kilka reklam.
-
- Gramofon: Dual 510
Spróbowałem też, ale te reklamy nie są do zaakceptowania. Szkoda życia żeby je tracić na oglądanie idiotycznych reklam.
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A ja właśnie lepiej wspominam starego Szoguna niż tego nowego. Sporo wątków wycięli/wygładzili (np. spiski katolików/Portugalczyków).
Bardzo mało zdjęć plenerowych (a jak już to czyste CGI).
Ogólnie fajny serial, nawet małżonce się podobało (rzadki wyczyn), ale nie wiem czy to mogę uznać za najlepszą obecnie adaptację dzieła.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
o serialu Rojst było już? jeśli nie, to polecam. stanowczo trzeci sezon najlepszy. Świetna Różczka, świetny Gajos w kilku epizodach, rewelacyjny Simlat. ogólnie Simlat to niedoceniany moim zdaniem aktor, zasługuje na jakąś poważną, pierwszoplanową rolę.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- winylowy_luke
- Kontakt:
Rojst super! 3ci sezon fantastyczny. Simlat wymiata

HusaRIAA v2
HusaRIAA v2
- Piterski
Jeśli można wykupić subskrypcję by nie oglądać reklam to bym skorzystał z takiej opcji. Jednak tam można znaleźć filmy których gdzie indziej nie ma.