Początkowo IGD znałem wyłącznie z opisów, do czasu aż moja kolekcja płyt nie urosła i wszystko zaczęło wskazywać na to, że ten problem zaczął występować również u mnie.
Zjawisko słyszalne jest wyłącznie blisko środka płyty i objawia się właśnie jako taki "distortion" w szczególności na wyższych częstotliwościach, ale również w mniejszym stopniu na niektórych wokalach. Dotyczy to raczej mniejszości płyt w mojej kolekcji, obecnie wykryłem to na ok. 6 albumach.
Mój gramofon to Pioneer PL-505 i robiłem testy na dwóch igłach do vm540ml (jedna uległa uszkodzeniu o czym pisałem kiedyś w innym wątku), a także na Nagaoka MP-110. Co ciekawe, w przypadku kilku albumów mam wrażenie że efekt jest mniejszy właśnie na Nagaoce. Co również ciekawe obie wkładki są podawane jako przykłady wkładek, które pozwalają uporać się ze zjawiskiem IGD.
Można więc wysnuć wniosek, że to kwestia jakości tłoczenia płyt (wszystkie płyty są nowe). Byłbym skłonny przyjąć te teorię, gdyby nie to że nie znalazłem żadnych komentarzy dotyczących tej kwestii w internecie (w szczególności Discogs), a także nie jestem przekonany czy moje ramię z wkładką AT przechodzi ostatnie testy z płyty testowej Hi-Fi News. Mój brak przekonania wynika z tego, że nie mam punktu odniesienia. Pewne jest natomiast to że na przedostatniej ścieżce (celowo pomijam tutaj ostatnią - słynna ścieżka tortur) na stronie A , ale i na ostatniej na B (tracking ability) słyszę jakieś bzyczenie/zakłócenia w prawym kanale - tym samym, na którym objawia się zjawisko IGD. Zastanawiam się więc, czy to kwestia braku kompatybilności ramienia z wkładką czy może to kwestia samego ramienia?
Jeśli chodzi o kalibrację to nacisk mam ustawiony na 2g, antyskating ~2 (testowałem również na 0 jak i na 3 - brak zmian), kąt wkładki ustawiany wielokrotnie wg. szablonu z Hi-Fi News. Nie mam możliwości zmiany azymutu. Gramofon raczej wypoziomowany.
Wiem, że najprostszym sposobem na przekonanie się czy to kwestia ramienia/wkładki byłoby sprawdzenie tego na innym gramofonie, niestety nie mam innych znajomych u których mógłbym to zrobić

Jakieś sugestie?