Odnowienie elementu z aluminium
-
Odnowienie elementu z aluminium
Cześć,
Macie jakąś radę/podpowiedź czym mógłbym odnowić ten element z aluminium - nalot płus tak jakby podłużne wżery.
Typowe środki czystości jak Cif mleczko, płyn do mycia czy soda nie działają.
Dzięki za pomoc!
Jacek
Macie jakąś radę/podpowiedź czym mógłbym odnowić ten element z aluminium - nalot płus tak jakby podłużne wżery.
Typowe środki czystości jak Cif mleczko, płyn do mycia czy soda nie działają.
Dzięki za pomoc!
Jacek
-
- Gramofon: Dual 510
Re: Odnowienie elementu z aluminium
Pomyślałem o szczotce metalowej na kółku, ale widzę napisy które z pewnościa by się poddały. Nieciekawa sprawa. 

Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Pasta polerska, taka do samochodow, reflektorów? Na kółku filcowym i do wkrętarki?
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- amrowek
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Plamy wżarły się w aluminium, każdy środek który je usunie poprzez polerowanie/ścieranie itp zniszczy strukturę. Napisy mogą być naniesione powierzchniowo, np. sitodrukiem, więc też mogą ulec zniszczeniu.
Nie mam pojęcia czy da się coś zrobić... Spróbował bym jakimś płynem do renowacji felg aluminiowych, ale najpierw na jakiejś tylnej, czy niewidocznej powierzchni.
Nie mam pojęcia czy da się coś zrobić... Spróbował bym jakimś płynem do renowacji felg aluminiowych, ale najpierw na jakiejś tylnej, czy niewidocznej powierzchni.
-
Myślę że trzeba będzie się nauczyć z tym żyć. Żeby zrobić na zicher to trzeba by położyć nową satynę, albo wyszczotkować. Wcześniejsze wyrównać. Jak są inne elementy tak wykończone to już zupełnie dupa. Albo robić wszystkie.
-
To nie są głębokie wżery wiec bardziej mi zależy na jednolitym kolorze. Poeksperymentuje z preparatami do aluminium i z włókniną lakierniczą.
- chudy_b
Kiedyś próbowałem usunąć podobne plamy z talerza. Jest tu gdzieś temat o tym. Żaden nieścierny lub lekko ścierny środek sobie z tym nie poradził. Bardziej inwazyjnych metod nie próbowałem, bo prawdopodobnie zniszczyłbym oryginalną strukturę i słabo by to wyglądało. Zostawiłem jak było.
-
To może potraktować całą powierzchnie czymś ściernym i zrobić napisy - nie znam się może jakoś laserowo na podstawie skanu obecnego napisu. Ktoś sprawdzał coś takiego - wykonalność, cena, miejsce? Zacznę od tego preparatu do felg - już kupiłem razem z włókniną. Dam znać czy coś zwojowałem.
- dale
Ja mam tak nanoszone napisy na wzmacniaczu i odtwarzaczu sieciowym, jak się uda wrzucę zdjęcia. Tanio nie jest, ale efekt powala.
Udało się;)- pawelgrab
bardzo słabe to jest

luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
- dale
Odpuść gościa, życie go widocznie ciśnie jak za ciasne stringi i szuka dymu w każdym wątku nasz kozak internetowy...
- flytier
Żeby to usunąć, to napisy znikną. Trzeba by wziąć papier ścierny o takiej ziarnistości, by te wżery usunęło.
Ciężko ze zdjęcia, a na żywo również ocenić jaka gradacja będzie odpowiednia. Metoda prób pozostaje.Najlepiej jest to robić szlifierką mimośrodową, bo ona nie sieje spustoszeń, dziur podczas pracy. Gdy już wżery zostaną usunięte, to są dwie metody dalszego postępowania. Albo jedziemy nadal szlifierką przeskakując na coraz drobniejsze ziarno z zachowaniem skoku. Znaczy się dajmy na to: 400,600,800,1000,1200....do 3000, a potem pastą polerską z futerkiem o gradacji również 3000. Pasata, a papier o tej gradacji, to w finalnym efekcie zupełnie coś innego. Proces szlifowania przerywasz w momencie, gdy faktura alu Ci odpowiada. Sporo pracy, ale finalnie uzyskasz lustro jeżeli akurat na takim efekcie zależy.
Druga metoda, to bierzesz po usunięciu wżerów deskę, kładziesz na niej papier ścierny o gradacji 80-100. Na nim kładziesz tę płytę czołową. Wzdłóż dłuższych boków przybijasz listewki i jedziesz ręcznie tam i z powrotem. Też żmudny proces, ale ładna powierzchnia wychodzi. Zarysowanie alu musi być cały czas jednorodne w sensie rysy muszą być w tym samym miejscu ( po to te listewki) , bo efekt będzie do dupy.
Jest jeszcze jedna metoda. Czyli trzecia
Można zastosować nylonową, okrągłą szczotkę do wiertarki i robić symetryczne koła obok siebie. Któraś z firm ma takie wykończenie.
Potem zostaje już tylko nanieść napisy
Uwaga. Skoków gradacji nie można pominąć, bo będzie lipa.
Ciężko ze zdjęcia, a na żywo również ocenić jaka gradacja będzie odpowiednia. Metoda prób pozostaje.Najlepiej jest to robić szlifierką mimośrodową, bo ona nie sieje spustoszeń, dziur podczas pracy. Gdy już wżery zostaną usunięte, to są dwie metody dalszego postępowania. Albo jedziemy nadal szlifierką przeskakując na coraz drobniejsze ziarno z zachowaniem skoku. Znaczy się dajmy na to: 400,600,800,1000,1200....do 3000, a potem pastą polerską z futerkiem o gradacji również 3000. Pasata, a papier o tej gradacji, to w finalnym efekcie zupełnie coś innego. Proces szlifowania przerywasz w momencie, gdy faktura alu Ci odpowiada. Sporo pracy, ale finalnie uzyskasz lustro jeżeli akurat na takim efekcie zależy.
Druga metoda, to bierzesz po usunięciu wżerów deskę, kładziesz na niej papier ścierny o gradacji 80-100. Na nim kładziesz tę płytę czołową. Wzdłóż dłuższych boków przybijasz listewki i jedziesz ręcznie tam i z powrotem. Też żmudny proces, ale ładna powierzchnia wychodzi. Zarysowanie alu musi być cały czas jednorodne w sensie rysy muszą być w tym samym miejscu ( po to te listewki) , bo efekt będzie do dupy.
Jest jeszcze jedna metoda. Czyli trzecia

Potem zostaje już tylko nanieść napisy

Uwaga. Skoków gradacji nie można pominąć, bo będzie lipa.