Kolekcje Płyt Forumowiczów
- Viniu
- Gramofon: Kenwood KD-750
Re: Kolekcje Płyt Forumowiczów
Zupełnie niespodziewanie taka oto kolekcja mi się uzbierała 

Kenwood KD-750+Hana SH, Luxman L-435, Sony ST-3950, Denon DCD-625, Onkyo TA-1900, Translator Impact 4 mk2, wiim pro plus
Universum Studio 6000+AT-540ML, Schiit Mani, Luxman A-371, Luxman D-351, Luxman T-351L, Luxman K-351, Heybrook HB4, DacMagic 100
Universum Studio 6000+AT-540ML, Schiit Mani, Luxman A-371, Luxman D-351, Luxman T-351L, Luxman K-351, Heybrook HB4, DacMagic 100
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Robi wrażenie! Szacun

19 sztuk sie doliczyłem...

19 sztuk sie doliczyłem...
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
-
- Gramofon: Toshiba SR-255
O, depeszowiec. Słyszałem o nich ale nigdy chyba nie widziałem na żywo, teraz widzę
Czyżby kompletna dyskografia? 

- Michal35
Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
O ładna sztuka. Czasem ciężko żeby to białe było białe, a właściwie to taka wanilia ecru jakby z świeżym mlekiem kózki. Zwykle to źle przechowują i łapie wszystkie epokowe brudy, więc trafienie ładnej okładki w wydaniu z epoki to jest sztuka.daru0105 pisze: ↑21 mar 2024, 23:33No i mam czwartą z kolekcji Editions EG Collectors' Edition
https://www.discogs.com/release/459063- ... ible-Black
Mnie się trafił ładny Islands ostatnio do kolekcji EG's. Też lubię te wydania za bardzo solidną produkcję. No i kilka sztuk to bardzo zacny set.
Depesz Mołd Man! Brawo Viniu

Najbardziej lubię tę z młotem i tę z kaczorem o długiej szyi

- daru0105
Tak. Okładka i płyta w stania Mint-darkman pisze: ↑28 mar 2024, 13:22O ładna sztuka. Czasem ciężko żeby to białe było białe, a właściwie to taka wanilia ecru jakby z świeżym mlekiem kózki. Zwykle to źle przechowują i łapie wszystkie epokowe brudy, więc trafienie ładnej okładki w wydaniu z epoki to jest sztuka.daru0105 pisze: ↑21 mar 2024, 23:33No i mam czwartą z kolekcji Editions EG Collectors' Edition
https://www.discogs.com/release/459063- ... ible-Black
Mnie się trafił ładny Islands ostatnio do kolekcji EG's. Też lubię te wydania za bardzo solidną produkcję. No i kilka sztuk to bardzo zacny set.Depesz Mołd Man! Brawo Viniujest power kolekcji!
Najbardziej lubię tę z młotem i tę z kaczorem o długiej szyiprzy założeniu, że wszystkie są fajne.

O Islands Collectors' Edition też myślę, chociaż mam ją w pięknym boksie:
https://www.discogs.com/release/1293103 ... -1969-1972
Ale te wydania EG urzekły mnie

Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- Viniu
To dobry czas na nadrobienie zaległościmarianoaitaliano pisze: ↑27 mar 2024, 23:02O, depeszowiec. Słyszałem o nich ale nigdy chyba nie widziałem na żywo, teraz widzęCzyżby kompletna dyskografia?
![]()

Dyskografia depeszow idealnie pokazuje jakie grupa przeszła przeobrażenie jak się zmieniła muzycznie: od synth-popu przez lekki elektro-grundge…
A na żywo? Ehh.. byłem w 2013 na narodowym i w tym roku w atlas arenie… obłęd
Kenwood KD-750+Hana SH, Luxman L-435, Sony ST-3950, Denon DCD-625, Onkyo TA-1900, Translator Impact 4 mk2, wiim pro plus
- Viniu
Darku ja nie podejmę się wyboru najlepszej ale jak mnie zmusisz to… chyba dolny rząd, pierwsza i trzecia od prawej 
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Spoko Wojtku, kaczora z młotem i tak nic nie przebije (1i3 od lewej).

Electro grunge, hm.. muszę się wsłuchać ale coś w tym jest w rzeczy samej.
Ciekawa jest sama etymologia nazwy grunge (znajdziecie w wiki bez łaski, jak sugeruje czasem pewien forumowy apologeta google zwany przeze mnie Kolemanem), bowiem samo grunge owej etymologii pojmowanej jako takiej w sensie frazeologicznym nie posiada. Depesz zaś w opinii mojego ucha nie grają brudnego brzmienia gitarowego w sensie surowego przekazu samej muzyki (anty Genesis), ale w istocie jak się dobrze wsłuchać w niektóre pasage..

Swoją drogą zapytałem kiedyś koleżanę, rodowitą Angielkę poznaną via radio amatorskie gdy po latach się spotkaliśmy we Włoszech: Marion co to znaczy grunge? Nic Derek. To nic nie znaczy, musi być neologizmem lub nowym całkiem słowem współczesnej kultury.
Na to ja chciałem się wymadrzyć i mówię: Mar bo to po amerykańsku jest.
Ona z uśmiechem politowania: Ty to powiedziałeś, napijmy się piwa!

p.s. aaa i tu się w zasadzie myliłem i ja, i Marion. Bo to historycznie po australijsku jest w sumie.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2024, 20:14 przez darkman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gramofon: Toshiba SR-255
Muszę nadrobić zaległości

- daru0105
Kolekcja się wczoraj powiększyła po wizycie na lokalnej, objazdowej giełdzie, która wystawiana jest dwa razy w roku.
Dużo wydałem w tym miesiącu i miało być dwie góra, tanie płyty, ale wyszło jak zwykle, no i obok giełdy stał bankomat
Najpierw swoim zwyczajem obchodzę wszystkie stoiska i rozglądam się za pudełkami, co tam mają i jak rozlokowane. Patrzę po twarzach, wielu znam ze wcześniejszych giełd i wiem na co ich stać
Po dwóch obejściach wszystkich stoisk byłem lekko sfrustrowany. Nic ciekawego na pierwszy rzut okiem, a ceny duże. Za duże jak na giełdę. Ostatnio zauważyłem, że drożej na takiej giełdzie niż na alle. Widziałem nowe boxy Marillion drożej o 150 zł. Japońskie wydania to jakiś absurd cenowy.
Oczywiście perełki się trafiają, ale trzeba dużo grzebać i wiedzieć u kogo. Nie podoba mi się pomieszanie współczesnych reedycji z epoką.
W końcu wszystkie płyty kupiłem u jednego gościa, który pięknie opuszczał nawet do ok. 20% i bez marudzenia i targowania.
Najpierw kupiłem 5 albumów, wszystkie wydania z epoki Canada. Okazało się, że wiele płyt miał z tego kraju, ponieważ ma tam rodzinę i regularnie ktoś mu przywoził.
1. Jeff Wayne – Jeff Wayne's Musical Version Of The War Of The Worlds
https://www.discogs.com/release/1683801 ... The-Worlds
Zawsze chciałem mieć tą płytę. Wcześniej słuchałem tylko na streamingu. Piękna książeczka w środku.
Myślę, ze to fajne wydanie. Stan na oko płyty MN- po oczyszczeniu szczotką i fibrą. Okładka gorzej
2. Richard Wright – Wet Dream
https://www.discogs.com/release/2868685 ... -Wet-Dream
Wstyd przyznać, ze ja stary pinkfloydowiec jeszcze nie miałem tego dzieła.
Stan na oko po po oczyszczeniu szczotką i fibrą MN-. Przesłuchamy i zobaczymy
3.Thin Lizzy – Black Rose (A Rock Legend)
https://www.discogs.com/release/2345832 ... ock-Legend
Wyobraźcie sobie, że też nie posiadałem
Poprawiłem się
Ma sporo małych rysek nie wyczuwalne pod palcami czy paznokciem. Cover dobrze podniszczony. Tanio dałem, więc nie żal. Najpierw do mycia. Ciekawe jak zagra.
4.Iron Butterfly – In-A-Gadda-Da-Vida
https://www.discogs.com/release/6474863 ... da-Da-Vida
Uwielbiam tą płytę. Tytułowy utwór wymiata. Jeden z najlepszych rockowych kawałków
Mam wydanie US, ale bardzo strzela. Chciałem mieć lepszy stan.
No oko ten MN- po oczyszczeniu. Przesłuchamy, zobaczymy. Cover w słabym stanie.
Od tego samego sprzedawcy, na koniec wyczaiłem:
5.The Band – Rock Of Ages (The Band In Concert)
https://www.discogs.com/release/3867501 ... In-Concert
Gość twierdził, że nówka rozpakowana.
Ale widać palucha odbitego na płycie, zakurzona byłą i brak oryginalnych koszulek MFSL
Chciał 300 zł, ale po zwróceniu uwagi na te wady spuścił...no brzmi fatalnie
opuścił na 250 zł.
Na oko stan MN-, cover też
Zaliczoną giełdę uważam za udany wyskok.
No i dwie kawy darmowe wypiłem jak zawsze
Giełdę też umiliło spotkanie z Krzysztofem Jaryczewskim i OZ. Było to spotkanie z lokalnym radiem, które prowadzi program "Trzaski w eterze" Krzysztof poopowiadał o swoim życiu, zespole i wydanej książce.
Wieczorem na finał był koncert OZ w tzw. Elektrowni. Najlepszym kinie w Polsce pod względem jakości dźwięku
Dużo wydałem w tym miesiącu i miało być dwie góra, tanie płyty, ale wyszło jak zwykle, no i obok giełdy stał bankomat

Najpierw swoim zwyczajem obchodzę wszystkie stoiska i rozglądam się za pudełkami, co tam mają i jak rozlokowane. Patrzę po twarzach, wielu znam ze wcześniejszych giełd i wiem na co ich stać

Po dwóch obejściach wszystkich stoisk byłem lekko sfrustrowany. Nic ciekawego na pierwszy rzut okiem, a ceny duże. Za duże jak na giełdę. Ostatnio zauważyłem, że drożej na takiej giełdzie niż na alle. Widziałem nowe boxy Marillion drożej o 150 zł. Japońskie wydania to jakiś absurd cenowy.
Oczywiście perełki się trafiają, ale trzeba dużo grzebać i wiedzieć u kogo. Nie podoba mi się pomieszanie współczesnych reedycji z epoką.
W końcu wszystkie płyty kupiłem u jednego gościa, który pięknie opuszczał nawet do ok. 20% i bez marudzenia i targowania.
Najpierw kupiłem 5 albumów, wszystkie wydania z epoki Canada. Okazało się, że wiele płyt miał z tego kraju, ponieważ ma tam rodzinę i regularnie ktoś mu przywoził.
1. Jeff Wayne – Jeff Wayne's Musical Version Of The War Of The Worlds
https://www.discogs.com/release/1683801 ... The-Worlds
Zawsze chciałem mieć tą płytę. Wcześniej słuchałem tylko na streamingu. Piękna książeczka w środku.
Myślę, ze to fajne wydanie. Stan na oko płyty MN- po oczyszczeniu szczotką i fibrą. Okładka gorzej
2. Richard Wright – Wet Dream
https://www.discogs.com/release/2868685 ... -Wet-Dream
Wstyd przyznać, ze ja stary pinkfloydowiec jeszcze nie miałem tego dzieła.
Stan na oko po po oczyszczeniu szczotką i fibrą MN-. Przesłuchamy i zobaczymy

3.Thin Lizzy – Black Rose (A Rock Legend)
https://www.discogs.com/release/2345832 ... ock-Legend
Wyobraźcie sobie, że też nie posiadałem

Poprawiłem się

Ma sporo małych rysek nie wyczuwalne pod palcami czy paznokciem. Cover dobrze podniszczony. Tanio dałem, więc nie żal. Najpierw do mycia. Ciekawe jak zagra.
4.Iron Butterfly – In-A-Gadda-Da-Vida
https://www.discogs.com/release/6474863 ... da-Da-Vida
Uwielbiam tą płytę. Tytułowy utwór wymiata. Jeden z najlepszych rockowych kawałków
Mam wydanie US, ale bardzo strzela. Chciałem mieć lepszy stan.
No oko ten MN- po oczyszczeniu. Przesłuchamy, zobaczymy. Cover w słabym stanie.
Od tego samego sprzedawcy, na koniec wyczaiłem:
5.The Band – Rock Of Ages (The Band In Concert)
https://www.discogs.com/release/3867501 ... In-Concert
Gość twierdził, że nówka rozpakowana.
Ale widać palucha odbitego na płycie, zakurzona byłą i brak oryginalnych koszulek MFSL

Chciał 300 zł, ale po zwróceniu uwagi na te wady spuścił...no brzmi fatalnie

Na oko stan MN-, cover też

Zaliczoną giełdę uważam za udany wyskok.
No i dwie kawy darmowe wypiłem jak zawsze

Giełdę też umiliło spotkanie z Krzysztofem Jaryczewskim i OZ. Było to spotkanie z lokalnym radiem, które prowadzi program "Trzaski w eterze" Krzysztof poopowiadał o swoim życiu, zespole i wydanej książce.
Wieczorem na finał był koncert OZ w tzw. Elektrowni. Najlepszym kinie w Polsce pod względem jakości dźwięku

Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
- Charwel
- Gramofon: Pioneer PL-70
No właśnie.
Słuchajcie jak to u Was jest? Kolekcjonujecie wszystko jak leci? Dostałem kilkadziesiąt płyt w bardzo dosyć stanie, ale część z nich to jakieś wczesne Kombii, Biliński, słabej jakości klasyka itp i wiem, że nie będę tego słuchać. Co robicie z takimi „perełkami”? Trzymacie, żeby trzymać czy się pozbywacie?
Robert
- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
To oczywiście rzecz gustu i podejścia do kolekcjonowanych płyt. Ja osobiście lubię mieć ciekawostki w stylu "Czerwone gitary " czy "Skaldowie "w wersji niemieckojęzycznej...
A za "Miała matka syna" po niemiecku to bym skarby oddał
Ale już "Kombi" czy "Marek Biliński" to dla mnie jazda obowiązkowa, tym bardziej że polskich wydań mam stosunkowo niewiele.
Z klasyką marnej jakości, to rzeczywiście trochę gorzej, chociaż i na to amatorzy się znajdą. Wszystko jest kwestią ceny.
A za "Miała matka syna" po niemiecku to bym skarby oddał

Ale już "Kombi" czy "Marek Biliński" to dla mnie jazda obowiązkowa, tym bardziej że polskich wydań mam stosunkowo niewiele.
Z klasyką marnej jakości, to rzeczywiście trochę gorzej, chociaż i na to amatorzy się znajdą. Wszystko jest kwestią ceny.
- Charwel
- Gramofon: Pioneer PL-70
Dzięki. Jeszcze nie ogarniam trochę. No to zostawiam te polskie perełki tym bardziej, że są w idealnym stanie. Teraz słucham RSC i też nawet nie pyknie. Zostaje

Teraz słucham jakiejś składanki i tam Kombi po angielsku Be with you too late śpiewa
Pozdrawiam serdecznie
Robert