Jest to mój pierwszy post na tym forum i pierwszy w ogóle, jeśli chodzi o tematykę audio.
W ramach wstępu, nakreślę pokrótce powód mojej obecności tutaj i szybko przejdę do sedna.
Nieco ponad tydzień temu, na 40ste urodziny dostałem od dziewczyny prezent w postaci kilkuset złotych, aby wybrać i kupić sobie gramofon.
Przez ostatnie kilka lat dostawałem co jakiś czas, przy różnych okazjach, od znajomych, płyty winylowe. Zazwyczaj za mój mały wkład w twórczość ich zespołów, jakim było pisanie tekstów do utworów. Czasami dostałem winyl ot tak, w prezencie, jeszcze innym razem sam kupiłem, na koncercie, z myślą, że może kiedyś będę miał swój własny sprzęt do odtwarzania czarnych krążków, poza tym, zawsze fajnie wspomóc czyjąś twórczość, kupując coś z merchu. Czas mijał, winyli zebrał się mały karton a ja co jakiś czas siadałem w sypialni, wyciągałem je z pudła i oglądałem okładki. Jak wspomniałem na początku, w związku z pojawieniem się funduszy bezpośrednio na ten konkretny cel, nadszedł czas na zakup gramofonu.
Research trwał około tygodnia, przeczytałem cały internet, w międzyczasie dostałem od tego wszystkiego bólu głowy i doszedłem do wniosku, że czas na zgłębianie wiedzy minął, trzeba coś kupić, albo to, co miało być nową zajawką i wielką przyjemnością, stanie się udręką i sprzętową traumą, która odbierze mi smak tej wspaniałej przygody.
Budżet miałem dosyć ograniczony, w 1000 zł chciałem się zmieścić z gramofonem i wzmacniaczem. Stwierdziłem, że kolumnami zajmę się później. Nie wystarczyło mi sił, aby zgłębić temat tychże.
Zatem, do brzegu,
padło na gramofon SCOTT PS-77XV (zależało mi, aby był to półautomat, koniecznie z systemem Direct Drive, świetnie, gdyby miał stabilizację quartz, no i oczywiście, żeby był ładny i ciężki), wkładka ELAC D793 E SV. Wzmacniacz to również SCOTT, model 330RL.
Przyszła pora na zakup kolumn i to jest tematem mojej skromnej obecności tutaj, w tym momencie.
Pozwolę sobie w tym miejscu wkleić specyfikację wzmacniacza ze strony producenta:
Technical Data
Amplifier
Continuous power (at distortion):
8 Ohm: 2x 25 W (RMS, 20 - 20'000 Hz, 0.08 %).
4 Ohm: 2x 38 W
Dynamic power:
8 Ohm:
4 Ohm:
Total harmonic distortion: < 0,08 %
Dämpfungsfaktor: >60 (at 8 Ohm)
Frequency response: 20 - 20'000 Hz, ± 0,5 dB
Signal-to-noise ratio:
Phono: 85 dB
High level: 90 dB
Channel separation:
Phono: 60 dB
High level: 60 dB
Tone control:
Bass at 70 Hz: ± 10 dB
Treble at 10 kHz: ± 10 dB
Loudness: yes, + 7 dB at 70 Hz, + 3.5 dB at 10 kHz
Low Filter:
High Filter: yes, - 6 dB, switchable 8 kHz
~~~~~
Poszukuję kolumn podstawkowych. Pomieszczenie w jakim będą grały to pokój o wymiarach 3,5m x 6m.
Wymyśliłem sobie, nie wiem czy słusznie, że będą to kolumny o rezystancji 4 ohm, gdyż wtedy, według mojego rozumowania, uzyskam ze wzmacniacza moc 2x38 W. Proszę mnie poprawić, jeśli źle to rozumiem. Moja wiedza w tym temacie jest szczątkowa, bliska zerowej. Temat głośników zacząłem zgłębiać dopiero dzisiaj.
Z tego co wyczytałem, najlepszą opcją jest, aby kolumny miały moc znamionową bliską maksymalnej mocy z jaką pracuje wzmacniacz. Jeśli się mylę proszę, poprawcie mnie, ta wiedza będzie dla mnie wiele znaczyć przy wyborze kolumn. Czyli wyszło mi, że powinienem szukać kolumn 4 ohm o mocy znamionowej (rms?) około 40 W.
Tutaj właściwie mógłbym postawić znak zapytania. Zależy mi, aby wypowiedziały się osoby, które wiedzą więcej ode mnie (czyli zapewne większość użytkowników tego forum). Chętnie wysłucham porad, sugestii, sprostowań.
Nie będę w tym miejscu prosił o linki do konkretnych modeli, czy o nazwy kolumn, jestem w stanie (po zweryfikowaniu mojej wiedzy w tym temacie) sam poszukać odpowiednich. Natomiast, jeśli ktoś z Państwa chciałby i miał gest, podzielić się ze mną nazwami konkretnych kolumn lub też linkami, będę zobowiązany

Kolumny które ja znalazłem i które, wydaje mi się, mogłyby pasować pod ten wzmacniacz to Indiana Line Tesi 261. Niestety, znacznie przekraczają mój budżet, musiałbym zrezygnować z jedzenia przez najbliższy miesiąc. Mimo tego, chciałbym wiedzieć, czy to dobry kierunek, czy kolumny o tych parametrach będą odpowiednie, do mojego sprzętu i pomieszczenia około 20m2.
Dodam jeszcze, że zależy mi na solidnym basie, przy relatywnie niedużych głośnościach.
Pozdrawiam,
P.