Winters pisze:Jak masz jakąś trudną do śledzenia płytę, dynamicznie nagraną to testowa nie jest tak zupełnie konieczna.
Bez doświadczenia raczej trudno mi sobie wyobrazić poprawną kalibrację AS tą metodą

O ile w ogóle da się tu cokolwiek kalibrować, jak już pisałem.
Pilot pisze:chociaz z drugiej strony Lux ma u mnie kilka lat pograć
Na dłuższą metę to ja bym go jednak wymienił za jakiś czas (albo zachował jako drugi

).
Pilot pisze:Antyskating powinienem ustawić na 0. Jak to zrobić u siebie, skali żadnej nie mam.
Przestaw dźwigienkę od AS do dołu. Chodzi mi o ten pręt co w tej chwili opiera się o element wystający z ramienia.
Pilot pisze:Dziś obróciłem ciężarek antyskatingu wokół własnej osi tak że nie stykał się z ramieniem.
Może właśnie zrobiłeś to o czym napisałem w poprzednim zdaniu
Pilot pisze:Kombinuję w myślach jeszcze o jednym. A jakbym pod antyskating podłożył wagę elektroniczną i przesuwając ciężarek pozostawił go również na 1,75g. Nie wiem czy dobrze kombinuję. Wagę mam zamowioną i jak tylko dojdzie sprawdzę co wskaże gdy ją podłożę. Wiem. Kombinuję znowu.
Nie tędy droga.
Tak jak pisałem wcześniej, niestety ramię w tym gramofonie ma bardzo prosty (by nie powiedzieć prymitywny) system antiskating, słabo skalowalny, co stanowi pewne ograniczenie.
Tak więc jeśli już to na Twoim miejscu nie sięgałbym po AT-440MLa tylko np. po AT-120E, Shure M97xE czy Nagaoka MP-110, do tego co Ty słuchasz. Z takimi eliptykami też pewnie będzie trochę zabawy przy prawidłowym ustawieniu, ale z pewnością szlify te będą bardziej tolerancyjne na ewentualne dewiacje niż szlif MicroLine.