Wczoraj na winylu Tadeusz Nalepa Live 1986. Bardzo fajna płyta polecam. Ale temat nie o tym. Dziś włączyłem utwór Modlitwa z tej płyty na Spotify i wielkie zdziwienie !!! Zamienione są kanały
Główny motyw który gra Nalepa powinien być po lewej stronie a solówka Andrzeja po prawej (tak jest na winylu). W Spotify jest odwrotnie !
Spotkaliście się już z tym ? Przecież nie powinno tak być ! Jestem w szoku.
Dziś zauważyłem ten sam babol na Tidalu
Album Getz/Gilberto (Expanded Edition)
Pierwszy utwór, Ipanema, kobitka śpiewa z lewej a na winylu i zwykłej wersji, śpiewa z prawej
Micro Benz Glider SM, Dynavector 20x2L, Denon 103R, EAR834P, Accuphase E-480 + AD 50, JM Lab Mini Utopia
Inny mastering/mix, inny pomysł realizatora, i już masz inaczej poukładaną scenę.
Mastering raczej nie polega na przewracaniu sceny do góry nogami. Inny pomysł ok mógłby się pojawić w nowej aranżacji. Ale to samo nagranie wszędzie powinno być takie same pod względem ustawienia instrumentów.
Zastanawia mnie w którym momencie takie babole się pojawiają ?
Zastanawia mnie w którym momencie takie babole się pojawiają ?
Tak jak Wojtek napisał - na etapie miksu/masteringu. Ale najczęściej przyczyną jest po prostu ludzki błąd.
Mnóstwo wznowień z lat 80 na CD miało zamienione kanały względem LP. (np. Led Zeppelin, Santana)
Słynnym przykładem jest oryginalne wydanie Dire Straits - Brothers in Arms. Są dwa masteringi: Boba Ludwiga i Johna Denta, mają odwrócone kanały względem siebie. http://loh-humm.com/matters/test-compac ... -versions/
Dla mnie Ludwiga brzmi lepiej. Hi-hat ma być z lewej strony na pierwszym utworze.
Ogólnie na forum Hoffmana masz niezliczoną ilość wątków poświęconych temu zjawisku.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S