Szukając przyczyn szumów, które sporadycznie były raportowane przez testerów (u jednego był,y u innego nie) przyjrzałem się zasilaniu, a konkretnie superregulatorowi. Konstrukcja bardzo dobrze opisana i wielokrotnie aplikowana. Jest w niej jednak jeden potencjalnie słaby punkt: wysoki poziom stabilności napięcia wyjściowego wymaga bardzo silnego sprzężenia zwrotnego. Wzmacniacz różnicowy zbudowany na opampie porównuje napięcie wyjściowe z wzorcowym i reaguje na wszelkie zmiany obciążenia odpowiednio wysterowując tranzystor. Niestety sprzężenie zwrotne to potencjalna mina, bo łatwo może się przekształcić w generator. Używałem różnych opampów: Ne5534, LM318 no i na pozór wszystko było OK aż szukając przyczyny szumów w jednym z mocno niepokornych egzemplarzy sprawdziłem oscyloskopem napięcia wyjściowe z superregulatora. Spodziewałem się płaskiej linii a tu zonk, śmietnik jak po meczu na Stadionie Śląskim

(poziom szumów ponad 50mVpp). Wziąłem inny egzemplarz, który był cichutki jak myszka i zbadałem oscyloskopem: linia płaska jak EKG u nieboszczyka. Sprawdziłem czym się różnią obydwa egzemplarze: pierwszy wykorzystywał LM318, drugi OP27. No to przełożyłem OP27 do pierwszego i teraz ten, do tej pory szumiący dość wyraźnie, umilkł i nawet rozkręcony na maksa wzmacniacz poziomem szumów przypominał bardziej CD niż winyl. Nie wiem który parametr wzmacniacza operacyjnego odpowiada za aż taką różnicę w jego zachowaniu ale jak widać OP27 jest w tym obwodzie bezkonkurencyjny (choć żaden jego parametr nie jest wybitny). Testowałem nawet AD817 zalecany przez twórców koncepcji układu (Junga i Diddena) i ten także wyraźnie zaśmiecał napięcie zasilania

. Identycznie jest w PreamPie z pasywną korekcją RIAA, choć tutaj poziom szumów na wyjściu jest wyraźnie niższy. Mogę polecić wymianę tych opampów wszystkim posiadaczom moich przedwzmacniaczy (chociaż nie wiem jak jest w przypadku Ne5534, które wcześniej stosowałem, bo aktualnie nie mam ich na stanie i nie mogę sprawdzić). Koszt to niecałe 40zł z przesyłką od TME. Wymiana jest banalna, bo wzmacniacze operacyjne są włożone w podstawki.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10