Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd.
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Re: Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd.
Ja wszystko przekrecam o 90 stopni. Zarowno jak wkladam plyte w wewnetrznej kopercie do okladki jak i potem okladke do koperty zewnetrznej. Tak ze nigdy nie jest "na wylocie". Takie zboczenie 

JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
To razem jesteśmy zboczeni, tak samo skręcam

[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
- Mawis
To kamień z serca, nie jestem sam

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Avarice
- Gramofon: WG-264
Okładka płyty w okładce zabezpieczającej jest u mnie normalnie, nieprzekręcona. Powodem jest dbałość o każdą okładkę płyty, aby jak najmniej jej dotykać. Przekręcenie względem okładki ochronnej, wymusza branie okładki za każdym razem do ręki, gdy tylko chcemy wyjąć płytę z kopertą.
- Mawis
Rozumiem. U mnie wygrało bezpieczeństwo i jakies takie inne postrzeganie estetyki. A moze jakieś natręctwo? Nie wiem. Ale dobrze mi z tymAvarice pisze: ↑11 sty 2024, 13:54Okładka płyty w okładce zabezpieczającej jest u mnie normalnie, nieprzekręcona. Powodem jest dbałość o każdą okładkę płyty, aby jak najmniej jej dotykać. Przekręcenie względem okładki ochronnej, wymusza branie okładki za każdym razem do ręki, gdy tylko chcemy wyjąć płytę z kopertą.

~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Avarice
- Gramofon: WG-264
Gdy okładka zabezpieczająca nie jest zamykana/zaklejana lub coś w podobie, to zawsze przy wsuwaniu na półkę okładka płyty "ucieka" do przodu. To może irytować, dlatego rozumiem umieszczanie "wylotu" okładki zabezpieczającej u góry.Mawis pisze: ↑11 sty 2024, 14:08Rozumiem. U mnie wygrało bezpieczeństwo i jakies takie inne postrzeganie estetyki. A moze jakieś natręctwo? Nie wiem. Ale dobrze mi z tymAvarice pisze: ↑11 sty 2024, 13:54Okładka płyty w okładce zabezpieczającej jest u mnie normalnie, nieprzekręcona. Powodem jest dbałość o każdą okładkę płyty, aby jak najmniej jej dotykać. Przekręcenie względem okładki ochronnej, wymusza branie okładki za każdym razem do ręki, gdy tylko chcemy wyjąć płytę z kopertą.![]()
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Wkładam bokiem, otwór do góry. Tylko, że nie przechowuję płyt w okładkach lecz obok nich i taki komplet władam w folię zewnętrzną "bokiem" czyli ów otwór jest jakby zamknięty przez folię zewnętrznej obwoluty.
Dodatkowa zaleta (dla mnie) to taka, że podczas wsuwania płyty w półkę, folis się nie ściąga do tyłu, no ale za to niestety jest otwarta od góry.. ale chłopaki jedno jest nadrzędne w całej tej know how = to tylko płyty
BTW, inna bajka ALE:
Szukam okładek zewnętrznych na podwójne albumy lub gatefoldy, ale takich które mają zasklepiony prawy rant (brzeg), a odległość w środku, po rozłożeniu okładki jest duża, rzędu około 10 cm pomiędzy skrzydełkami samej okładki. Płyta jest zamknięta z obu stron niejako.
Ktoś się na takie gdzieś 'nadział" ?
Doprecyzuję - okładka ma boki zamknięte i nie maozliwości wysuniecia się płyty w sposób przypadkowy.
Dodatkowa zaleta (dla mnie) to taka, że podczas wsuwania płyty w półkę, folis się nie ściąga do tyłu, no ale za to niestety jest otwarta od góry.. ale chłopaki jedno jest nadrzędne w całej tej know how = to tylko płyty

BTW, inna bajka ALE:
Szukam okładek zewnętrznych na podwójne albumy lub gatefoldy, ale takich które mają zasklepiony prawy rant (brzeg), a odległość w środku, po rozłożeniu okładki jest duża, rzędu około 10 cm pomiędzy skrzydełkami samej okładki. Płyta jest zamknięta z obu stron niejako.
Ktoś się na takie gdzieś 'nadział" ?
Doprecyzuję - okładka ma boki zamknięte i nie maozliwości wysuniecia się płyty w sposób przypadkowy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To by było fajne, ale nigdy nie widziałem. Może zbyt duża nisza?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Kontakt:
Mam zdjęcie, tylko muszę znaleźć (po feriach). Niestety nie udało się ustalić nazwy firmy. Pochodzą z rynku brytyjskiego, ale nie wiem czyja to produkcja.
(jeśli mam w whatsapie, to zaraz poszukam).
(jeśli mam w whatsapie, to zaraz poszukam).
-
Jakie zaklejane okładki zewnętrzne polecane? Patrzyłem na te od Katta tylko grubość folii 0.03 mnie trochę martwi. Ktoś z używających może się wypowiedzieć? Natomiast te z allegro TDK-opakowania są ciut za duże.
- darkman
- Kontakt:
No cóż mogłyby być nieco grubsze, ale ie są i to zasadniczo nie przeszkadza. Dobra okładka.
To akurat nie jest ich istotną cechą, TDK ma zwykle dwa rozmiary. Zresztą ściśle przylegająca rozmiarowo to zło.
Okładki są b.cienkie, ale przede wszystkim są bardzo nietrwałe i podatne na rozerwania, po drugie zaś i najważniejsze to okładka w której klej znajduje się na zakładce skrzydełka, łatwo więc przykleić ją do samego winyla podczas wyciągania jak i wkładania.
To dopiero cienka okładka. Jednak główna wada to ów klej, bowiem w profi okładkach zaklejanych pasek kleju jest na części głównej i tak ma być np. Katta. Niestety Katta to też delikatna dość folia i nie trudno ją rozerwać, ale daje radę.
Kolejna wada TDK to bardzo słaba jakość tego paska z klejem, już po kilku otwarciach cały pasek schodzi razem z zawartością i niejednokrotnie z płytą. Bardzo kiepski produkt.
Niestety specyfikacja tych TDK na boxy jest taka sama, jeśli idzie o umieszczenie kleju.
Akurat kwestie te masz na ostatnich stronach wątku, zatem? Nie żeby mi się nie chciało odpowiedzieć ale zawsze mnie zadziwia gdy komuś nie chce się przewrócić kilku stron do tyłu

Nieco wcześniej masz opisane okł.zew. pozbawione wzmiankowanych wad oraz grubsze, jednak dostępne są za granicą (GB i US).
- blispx
sprawdzam to co poniżej, transparent gruba folia zaklejana w różnych rozmiarach, dam im nieco więcej czasu na wygrzanie 

DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Wszystkie płyty przechowujecie w zewnętrznych okładkach czy tylko cenniejsze egzemplarze?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Dimo
- Gramofon: Sony PS-LX 1, PS-X40
Ja akurat trzymam wszystkie (ale mam mikroskopijny zbiór winyli). A także jak niektórzy Koledzy powyżej - również przekręcam okładki o 90st

Sony PS-LX1/ATN95E + Denon DRA 700AE -> Yamaha NS-7900
Sony PS-X40/Excel QD700 CII + Kenwood KA 3060R + Philips CD 615 -> Heco P4302
Yamaha RX-E600 -> Heco SM 635
Bez przydziału: Fonica CDF003, Heco P 2001,Philips FA 741/Philips FT 741.
Sony PS-X40/Excel QD700 CII + Kenwood KA 3060R + Philips CD 615 -> Heco P4302
Yamaha RX-E600 -> Heco SM 635
Bez przydziału: Fonica CDF003, Heco P 2001,Philips FA 741/Philips FT 741.
- piotrjazz
Jakiś namiar lub link podałbyś ?

Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD