Jakie phono stage do złożenia?
-
Jakie phono stage do złożenia?
Powiedzcie Koledzy jakie polecacie przedwzmacniacze gramofonowe do własnego wykonania. Osobiście będę składać i testować Bugle 3 i jeszcze jedno takie coś:
https://www.ebay.pl/itm/164323462486
Jestem jeszcze ciekawy Pearl 3 . Najbardziej pasuje mi pod względem konstrukcji, bo tego typu wejście już robiłem w zupełnie innych układach i spisywało się genialnie. Być może ktoś na tym forum składał już to urządzenie i podzieli się wrażeniami - widziałem, że ktoś z Polski działa na diyaudio.com i składa ten przedwzmacniacz.
Poza tym złożę jeszcze klona EAR834. Tak więc, prosiłbym o namiary na ciekawe konstrukcje, które sami przetestowaliście i uważacie za godne do powielenia.
https://www.ebay.pl/itm/164323462486
Jestem jeszcze ciekawy Pearl 3 . Najbardziej pasuje mi pod względem konstrukcji, bo tego typu wejście już robiłem w zupełnie innych układach i spisywało się genialnie. Być może ktoś na tym forum składał już to urządzenie i podzieli się wrażeniami - widziałem, że ktoś z Polski działa na diyaudio.com i składa ten przedwzmacniacz.
Poza tym złożę jeszcze klona EAR834. Tak więc, prosiłbym o namiary na ciekawe konstrukcje, które sami przetestowaliście i uważacie za godne do powielenia.
-
Re: Jakie phono stage do złożenia?
Na diyaudio są teraz zapisy na kit do zasilacza Pearl 3 .
Zalety tego zasilacza są następujące - trafo jest stosunkowo niewielkie i podzielone na dwie szpule, co powoduje zmniejszenie przepływu prądów zakłócających wysokiej i średniej częstotliwości, ze względu na małą pojemność uzwojenia pierwotnego i wtórnego (niektórzy zastanawiali się dlaczego są zmiany w dźwięku po odwrotnym włożeniu wtyczki zasilającej ...
). Zastosowano subber do wygaszania zakłócających prądów generowanych w wyniku ładowania się kondensatorów po prostowniku. Snubber powinien uwzględniać konstrukcję trafa, diody i kondensatory filtrujące. Dokładne dobranie snubbera zawsze powinno być sprawdzone jeszcze oscyloskopem, no ale może tu uda się od razu - sprawdzę. Co ciekawe konstruktor urządzenia Wayen (uczeń znanego nam Nelsona
), zrezygnował ze skomplikowanych, przeprojektowanych układów zasilających i zgrał to jeszcze pod kątem szumowym, co udowodnił pomiarowo. Na pewno sprawdzimy, podmieniając zasilacz na mocno "wydumany". Poza tym w zasilaczu bardzo fajnie pokazano zastosowane w oryginale połączenia "masowe". Tak więc, zachęcam do eksperymentów, bo PCB przedwzmacniacza też można uzyskać.
Zalety tego zasilacza są następujące - trafo jest stosunkowo niewielkie i podzielone na dwie szpule, co powoduje zmniejszenie przepływu prądów zakłócających wysokiej i średniej częstotliwości, ze względu na małą pojemność uzwojenia pierwotnego i wtórnego (niektórzy zastanawiali się dlaczego są zmiany w dźwięku po odwrotnym włożeniu wtyczki zasilającej ...

-
Obecnie da radę zakupić pcb do phono stage Pearl 3 na znanym portalu. Zakupiłem te pcb po bardzo umiarkowanej cenie i przesyłka już idzie z Kanady. Jak na razie, recenzje znanych osób z diyaudio.com są generalnie takie, że jest to wybitny preamp. Co ciekawe są tacy, którzy testują ten preamp na kawałkach fortepianowych, bo te podobno są wredne do prawidłowego, w miarę naturalnego, odtworzenia. Cóż, po zbudowaniu muszę zaprosić do odsłuchu jakiegoś fortepianistę ...
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
-
Oj dobry ... też chciałem mieć tę ostatnio wystawioną płytę, ale nie tracę nadzieii 

- darkman
- Kontakt:
Co do płytek PCB klonów, to skonsultuj sobie z MISSE, ma opanowane, które warto ciągnąć, a których nie. Moim zdaniem klona zawsze warto sobie złożyć na b.dobrych elementach o ile się ma robociznę własną, to tym bardziej.
-
Spoko, sam potestuję, będzie większa frajda. Znam się trochę na voodoo audio i raczej potrafię zrobić coś dobrze grającego w oparciu o dość przeciętne elementy, ale mam też stare zasoby np. Balck Gate różnych serii. Jak ktoś nie "umi", to wkłada biżuterię ze średnim skutkiem 

- TomekT
Znam jednego… Ale to zwykły klawisz jest… z aresztu

Pozdroofka
Bo w życiu chodzi o to, żeby nadać mu sens...

Technics SL-1600mk2 + Jogurt DL-301 II + PreamP Combo
Emotiva PT-100/A-300 -> Castle Knight 5
Bo w życiu chodzi o to, żeby nadać mu sens...
Technics SL-1600mk2 + Jogurt DL-301 II + PreamP Combo
Emotiva PT-100/A-300 -> Castle Knight 5
- darkman
- Kontakt:
-
Nie, nigdy nie wstawiałem trafa...za drogie były
. One same z siebie już fajnie filtrują zakłócenia, więc powinny być w tym miejscu the best do MC. A jak są optymalnie dobrane, to nie ma lepszego rozwiązania, tak na moją głowę... 

- darkman
- Kontakt:
OK, tak przy okazji zapytałem, bo to inny temat. W audio nie ma "naj", jak i w płytach LP's. A są jeszcze headampy. No ale to inna bajka. Zostańmy przy phonostage w tym temacie.
-
Na tę chwilę cały kit Pearl 3 dostępny jest w sklepie internetowym the diyaudio store
-
Witam
Polecam Hirage, zaprojektowałem pcb i wyszło zacnie.
Polecam Hirage, zaprojektowałem pcb i wyszło zacnie.
-
Wygląda świetnie! Podziwiam. Widać dużo przemyślanych szczegółów.
- Avarice
- Gramofon: WG-264