Filtr subsoniczny.
-
Filtr subsoniczny.
Mam nadzieję, że dobry dział wybrałem, bo poniekąd pytanie dotyczy urządzenia, które czasem jest częścią składową przedwzmacniacza gramofonowego. Czy istnieje - jest możliwy do kupienia pasywny filtr dolnoprzepustowy wpinany między gramofonem, a wejściem phono we wzmacniaczu?
Kenwood KD1500 - AT VM740ML - Yamaha R-N800 - Mission QX
-
Re: Filtr subsoniczny.
Znalazłem wpisy sprzed ponad 10 lat. Także sory za zawracanie głowy, bo już coś wiem. No chyba, że ktoś ma konkretny namiar na taki filtr to będę wdzięczny, a tak to do zamknięcia.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skąd wiesz że twój preamp phono nie ma filtra subsonicznego? Niektóre konstrukcje mają taki załączony na stałe.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Bo membrana lata dość mocno. A gdy w Yamaha włączę odcięcie kolumn od 40 Hz to przestaje latać. Ale między innymi możliwość odcięcia w YPAO rozwiązuje problem płyt przy których membrana lata. Moje głośniki i tak maja 55Hz/-3dB.
Cyrus może i miał faktycznie taki filtr, bo tam nie zauważyłem by membrana latała, ale Cyrusa już nie używam.
Cyrus może i miał faktycznie taki filtr, bo tam nie zauważyłem by membrana latała, ale Cyrusa już nie używam.
-
Górnoprzepustowy. Filtr subsoniczny to filtr górnoprzepustowy i chyba nie istnieje coś takiego jak pasywny filtr subsoniczny bo byłby jeszcze bardziej nonsensowny niż dolnoprzepustowy filtr pasywny dla subwoofera.Rafacio pisze: ↑18 lut 2024, 07:32Mam nadzieję, że dobry dział wybrałem, bo poniekąd pytanie dotyczy urządzenia, które czasem jest częścią składową przedwzmacniacza gramofonowego. Czy istnieje - jest możliwy do kupienia pasywny filtr dolnoprzepustowy wpinany między gramofonem, a wejściem phono we wzmacniaczu?
Czy przypadkiem nie obciążasz tego amplitunera kolumnami o zbyt niskiej dla niego impedancji?
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
- Avarice
- Gramofon: WG-264
Tak zupełnie na marginesie.
Czy nie należałoby się przyjrzeć gramofonowi, dlaczego generuje taki hałas?
Czy nie należałoby się przyjrzeć gramofonowi, dlaczego generuje taki hałas?
-
Czyli? Około 4 omów. Może 3,6. Co by to miało przeszkadzać? To normalny wzmacniacz tyle, że z dodatkowymi funkcjami.
-
W sumie to każdy wzmacniacz jest normalny, używasz jakiś dziwnych pojęć

Także znam "normalne wzmacniacze" które nie lubią tak niskich impedancji i mają wtedy problemy z kontrolą niskotonowych gdzie idą największe prądy. A powiedz problem masz tylko na gramofonie czy na cyfrze również?
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
-
Na cyfrze nie ma żadnych problemów.
W sumie to żaden problem. Na niektórych płytach jest, na niektórych prawie nie ma, więc pewnie zależy od stanu danego krążka.
W sumie to żaden problem. Na niektórych płytach jest, na niektórych prawie nie ma, więc pewnie zależy od stanu danego krążka.