a w Knosti bez różnicyzp14 pisze:Ale jest spora różnica w ilości płynu jaki jest potrzebny na 12'' Lp 33 rpm, a 12'' 45 rpm.
Jak czyścić płyty winylowe?
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
-
przemko77
Mam trochę inne pytanie - czy delikatne zacieki widoczne na płycie wpływają na dźwięk czy też chodzi tu tylko o efekt wizualny
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Bardziej to drugie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- mr_shelp
- Gramofon: Technics SL-Q3
Przyznam, że do tej pory czyściłem swoje winyle metodą maseczkową, która dała stosunkowo niezłe wyniki. Ale tych niespełna 40 stron przekonało mnie do zakupu myjki Knosti, którą mam nadzieję wylicytować bez płynu po dobrej cenie. Izopropanol i woda (niestety tylko demineralizowana) już czekają, w drodze jest Mirasol 2000. Już nie mogę doczekać się prania. 
- negate
- Kontakt:
w międzyczasie możesz od razu zaopatrzyć się w gumki do weków zeby uszczelnić pierścienie
-
kielek
Ale problem dotyczy tylko polskich labeli i to niektórych(chyba czerwone Muzy)negate pisze:w międzyczasie możesz od razu zaopatrzyć się w gumki do weków zeby uszczelnić pierścienie
- vinylpiotrek
Nie tylko, niestety, wiele starych wydań angielskich też, np. stare, różowe PYE, ale Columbia zielona i Decca granatowa też.kielek pisze:Ale problem dotyczy tylko polskich labeli i to niektórych(chyba czerwone Muzy)

- negate
- Kontakt:
nie chodzi o rozpuszczanie farby, ale zacieki.
w momencie jak zalało mi labele bodaj na japońskim wydaniu deep purple in rock i po zalaniu został ślad, natychmiast uruchomiłem gumy do weków.
w momencie jak zalało mi labele bodaj na japońskim wydaniu deep purple in rock i po zalaniu został ślad, natychmiast uruchomiłem gumy do weków.
-
kielek
Nie neguję waszych przypadków,bo oprócz przygody z polskimi czerwonymi labelami,których mam kilka nie miałem takiej sytuacji i dlatego nie widzę powodu by nieodzownie zaopatrzyć się w gumki od weków 
- zoombie
Rety, wiem, że to spam, ale bardzo chcę napisać, że przebrnąłem przez cały ten wątek
(trzy dni mi zajęło, czy jakoś tak
)
Moje płyty mają po ok. 30 lat i nigdy nie były myte, więc chyba najwyższy czas ...
Podoba mi się patent z uszkodzonym gramofonem, chyba muszą się wybrać do rodzinnego domu i w końcu zabrać stamtąd swojego Luxtona 2. Albo przejść się na strych po WG-417. Bo inwestycja w myjkę chyba jeszcze chwilkę chyba będzie musiała poczekać, no chyba, że "domowy" sposób a'la Kesob nie da rady.
A tak przy okazji, jeśli puszczę Luxtona na 78 obrotów to chyba mam szansę przyspieszyć proces? Chyba, że wpłynie to na jego jakość i nie ma co się łaszczyć ...
Moje płyty mają po ok. 30 lat i nigdy nie były myte, więc chyba najwyższy czas ...
Podoba mi się patent z uszkodzonym gramofonem, chyba muszą się wybrać do rodzinnego domu i w końcu zabrać stamtąd swojego Luxtona 2. Albo przejść się na strych po WG-417. Bo inwestycja w myjkę chyba jeszcze chwilkę chyba będzie musiała poczekać, no chyba, że "domowy" sposób a'la Kesob nie da rady.
A tak przy okazji, jeśli puszczę Luxtona na 78 obrotów to chyba mam szansę przyspieszyć proces? Chyba, że wpłynie to na jego jakość i nie ma co się łaszczyć ...
- Vaude
Przede wszystkim dzięki za wszystkie porady znalezione na forum odnośnie tematu konserwacji płyt
Płyty "odkupione" za przysłowiowe piwo zostały wykąpane i okryte nowymi koszulkami i okładkami (szkoda, że oryginalne nadawały się tylko na makulaturę, ale cóż) najważniejszy jest fakt doskonałego działania mikstury i myjki - płyty wyglądają niemal jak nowe
a jak grają....
słuchałam i słuchałam i słuchałam
Co do uszczelek przy myjce Knosti są zdecydowanie przydatne, aż dziwne że nie pomyśleli o jakimś oringu w oryginale, załatwiał by on temat bez kombinowania.
Płyty "odkupione" za przysłowiowe piwo zostały wykąpane i okryte nowymi koszulkami i okładkami (szkoda, że oryginalne nadawały się tylko na makulaturę, ale cóż) najważniejszy jest fakt doskonałego działania mikstury i myjki - płyty wyglądają niemal jak nowe
Co do uszczelek przy myjce Knosti są zdecydowanie przydatne, aż dziwne że nie pomyśleli o jakimś oringu w oryginale, załatwiał by on temat bez kombinowania.
-
Robertson
Uff....przebrnąłem przez caaały temat. Kupuję myjkę .Zdecydowanie przerkonały mnie opinie jej użytkowników.Mam jednak pytanie odnośnie wody. Wspólpracuję zawodowo z myjniami samochodowymi gdzie stosowana jest woda zdemineralizowana i osmotyczna.Ta ostatnia służy do ostatecznego spłukania ma za zadanie wyeliminować pozostawanie zacieków. To działa.Lakier się lśni i zero zacieków! Tak się zastanawiam.Czy nie będzie to dobra opcja jako podstawa do naszej mikstury ? Mam do niej nie ograniczony dotęp 
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skoro tak to używaj osmotycznej zamiast demineralki.Robertson pisze:Czy nie będzie to dobra opcja jako podstawa do naszej mikstury ? Mam do niej nie ograniczony dotęp
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Vaude
Wychodzi na to, że ja też nie pomyślałam
filtr odwróconej osmozy w domu a ja wodę demineralizowaną do mikstury kupuję
zupełnie o tym nie pomyślałam 
- Carpenter
- Gramofon: Kenwood KP-990
Przeszukiwałem forum, ale nigdzie nie znalazłem informacji jak szmatką usuwać kurz z płyty w gramofonie z ramieniem tangencjalnym, w którym talerz obraca się tylko przy zamkniętej pokrywie. Konkretnie chodzi o Technicsa SL7. W instrukcji nie ma słowa na ten temat. Robię to ręcznie kręcąc talerzem, co wygodne nie jest. Może ktoś zna jakiś wygodniejszy patent?