Gramofon czasem gra na jedną kolumnę w stereo.
-
- Gramofon: Pioneer pl 1250
Gramofon czasem gra na jedną kolumnę w stereo.
Witam wszystkich. Mam mały problem z moim oczkiem w głowie jakim jest gramofon Pioneer pl 1250. Kilka razy zdarzyło się, że przy odtwarzaniu (w stereo) gra tylko jedna kolumna. Dotyczy to różnych wkładek, a zmiana kanałów również powoduje że gra na jedną, ale inną kolumnę, więc problem ze wzmacniaczem też wykluczam. Jak przełączam na mono grają już obie. Problem ustępuje po wyłączeniu i ponownym włączeniu gramofonu. Z góry dziękuję za pomoc
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Gramofon czasem gra na jedną kolumnę w stereo.
Jaki wzmacniacz? Czy okablowanie gramofonu było zmieniane czy nadal jest oryginalne?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
A nawet ogólnie. Opisz jak wygląda cała ścieżka od gramofonu do wzmacniacza mocy (jeżeli wzmacniacz nie ma wbudowanego phono albo jest przed nim jakieś pre). U mnie mam trzy różnie miejsca gdzie taka zmiana mogła by dać efekt odwrócenia kanałów.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
A więc tak : wzmacniacz to Technics su vx720 . Ma phono, uziemienia itd nawet przełącznik wkładki mm/mc. Jest podłączony bezpośrednio gramofon-phono we wzmacniaczu. Kable oryginalne, nigdy nie zmieniane do tej pory działały perfect
- Bacek
To na początek przeczyść styki na złączu sme headshell/ramię. Patyczki do uszu i jakis alkohol.
Wsuwki na pinach wkładki też można by posprawdzać czy dobrze trzymają.
Trzeba by zerknąć do serwisowki czy tam jaki mute jest.
Wsuwki na pinach wkładki też można by posprawdzać czy dobrze trzymają.
Trzeba by zerknąć do serwisowki czy tam jaki mute jest.
-
Problem w tym że na różnych wkładkach jest to samo. U mnie każda wkładka to osobny headshell - wszystkie nowe. Czyściłem go wszędzie gdzie się da...
- Avarice
- Gramofon: WG-264
- Bacek
Naderwany kabelek przy wtyczce chinch, pęknięty przewód. Problem to że nie łączy czasem bo to trudniej zdiagnozować. Jakgniezdo SME w ramieniu przeczyszczone inie wida z ze np jeden ze styków jakoś mocniej wciśnięty to problem musi być w okablowaniu, albo zewnętrznym albo ramienia.
-
Sprawa chyba się rozwiązała.. sprawdziłem wszystko i jednak z pomocą kolegi wykluczyliśmy wszystko. Jedne co może być nie tak to wejście phono. Problem się nasilił, pod innymi wejściami gra równo na dwie kolumny, a żeby przy phono dobrze grało to trzeba chinche dosłownie lekko złapać, ale nie wsadzać do końca. Dziękuję serdecznie za wskazówki i pomoc
-
Muszę przyznać, że mam tak samo. Cichnący jeden kanał. Po wyjęciu i ponownym włożeniu jest przez jakiś czas ok. Obecnie z każdą chwilą coraz krócej. Nie wiem jaki masz kabel, ale u mnie problem zaczął się po wymianie kabla i wtyków na Amphenol. To cholerstwo nie chce wchodzić do gniazd, a tym bardziej dać się wyjąć. W drodze końcówki neutrik, więc będę grzebał dalej. Przy okazji pomiarów wyszło mi jeszcze, że masa jednego kanału,, bije,, do masy roboczej, a przecież były rozdzielane. Tutaj wyszła kwestia wkładki i magicznej blaszki zawierającej obudowę do masy kanału prawego.Adamj31415 pisze: ↑10 lut 2024, 16:25trzeba chinche dosłownie lekko złapać, ale nie wsadzać do końca.
- Bacek
Dziwne że po zamianie miejscami przechodzi na drugą kolumnę. Może jednak wtyk chinchu a nie gniazdo?
-
U mnie raczej mam wrażenie, że wtyki amphenol rozjechały mi gniazdka rca. Szczególnie prawy kanał. Poprzedni gramofon miał tanie chińskie wtyki i nie było problemu. Saba miała taki sam kabelek i połączone masy i też nie było problemu. Dojdą końcówki neutrik, to będę drążył dalej, ale muszę znaleźć czas na rozebranie amplitunera.
-
U mnie oprócz kondensatorów i bezpiecznika wszystko jest oryginalne nawet na wtykach jest logo Pioneera. Zdziwiłem się ale gramofon jest u mnie jak wyciągnięty z pudelka nawet była instrukcja obsługi po japońsku i naklejki ostrzegawcze,mimo że ma 49 lat
-
Byłem dziś u mojego magika od sprzętu audio. Kilka godzin przesiedział przy gramofonie nawet wezwał syna -też serwisanta od audio i stwierdzili że gramofon żyleta, problem jest we wzmacniaczu albo samym wejściu phono więc moja teoria się sprawdziła. Teraz tylko zostało się modlić o niski koszt naprawy, ale znając mój wzmacniacz to znów trzeba go będzie rozłożyć na śrubki