Jazz Salon Niezależnych (Odrzuconych)
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
Re: Jazz Salon Odrzuconych
W najbliższym Wieczorze Płytowym w radiowej Dwójce
WP #367
Miles Davis
Get Up With It
1974 Columbia
Niedziela, 28 stycznia 2024, 22:00
https://www.facebook.com/DwojkaWieczorP ... cale=pl_PL
WP #367
Miles Davis
Get Up With It
1974 Columbia
Niedziela, 28 stycznia 2024, 22:00
https://www.facebook.com/DwojkaWieczorP ... cale=pl_PL
- martin.h
- Gramofon: Technics SL-1600MK2
Znowu CD 
McCoy Tyner i zapis z trzech lat (1981, 1986, 2009) z festiwalu w Montreux. Ładnie wydane CD i bardzo dobrze brzmiące, cieplutko

McCoy Tyner i zapis z trzech lat (1981, 1986, 2009) z festiwalu w Montreux. Ładnie wydane CD i bardzo dobrze brzmiące, cieplutko

Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
- czaszka
Wieszam pranie i przygrywa mi maestro Monk 
Jest to zapis koncertu z Tokio z roku 1963. Kwartet Monka w szczytowej formie, żywiołowa publiczność i świetnie nagrany materiał z jedenastoma kompozycjami na dwóch plackach.
Wydanie Columbia/CBS 1983.

Jest to zapis koncertu z Tokio z roku 1963. Kwartet Monka w szczytowej formie, żywiołowa publiczność i świetnie nagrany materiał z jedenastoma kompozycjami na dwóch plackach.
Wydanie Columbia/CBS 1983.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2024, 16:00 przez czaszka, łącznie zmieniany 1 raz.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
BTW, ECM'ek Stańki
Z LP's nadal jest słabo, a właściwie w ogóle nie jest.
Warto też wskazać na Dark Eyes w Quintecie z udziałem Jakoba Bro (g), normalnie czarny koń ECM'u
Z LP's nadal jest słabo, a właściwie w ogóle nie jest.
Warto też wskazać na Dark Eyes w Quintecie z udziałem Jakoba Bro (g), normalnie czarny koń ECM'u

- martin.h
Widzę, że też masz wydanie polskie, zastanawiałem się czy poza językiem polskim czymś się różnią, ale chyba nie? A są obecnie do dostania w Empiku za 35 zł. Dark Eyes miałem nawet ostatnio w ręce, ale ostatecznie wziąłem Tyner'a.
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
-
- Gramofon: Denon DP-67L
Mam kilka polskich wydań ECM z Empiku i przed zakupem polecam nieco potrząsnąć pudełkiem i sprawdzić czy nie grzechocze coś w środku. Plastik, z którego zrobione są pudełka jest wyjątkowo lichy i nie wytrzymuje konfrontacji z transportem empikowym. Na trzy zakupione płyty w dwóch były wyłamane ząbki w trzymaczu.
Denon DP-67L / AT150Ea (+ATN150SA) / DIY Ear834p / Denon 301 MKII / Iskra 1
Accuphase E-480 / Accuphase MD-450 / Monitor Audio PL300 II
Accuphase E-480 / Accuphase MD-450 / Monitor Audio PL300 II
- darkman
- Kontakt:
Nie sądzę by była jakaś różnica. December Avenue kwartetu nowojorskiego też mam polskie ECM z 2017-go, obie mają kartonikowe filery i folię promo ze stickersem paskowym. Dark Eyes kupowałem w 2009 jak się tylko ukazała.
Jeśli idzie o New York Quartet, to jeśli się ukażą na LP/ECM prawdopodobnie będę chciał mieć obie i na pewno Wisławę (2LP)
- martin.h
Jak Darek poleca to postanowiłem naprawić swój błąd
Tomasz Stańko Quintet - Dark Eyes

Tomasz Stańko Quintet - Dark Eyes
- darkman
- Kontakt:
No tak, bo Stańko z gitarzystą to trochę jak Cecil Taylor z gitarzystą, a jest taka płyta. Poza tym to Jakob Bro - mam chyba jeszcze jedną jego płytę na CD i jedną w trio na LP, ta jedna to bodaj tribute dla Tomasza Stańki już pośmiertnie (jutro sprawdzę).
Z tych ECM stańkowych to na pewno warto Wisławę (2CD), projekt Pana Tomasza dedykowany noblistce W.Szymborskiej, a muzyka to inspiracje wokół kompozycji leadera i K.Komedy. Dobra rzecz i ładnie wchodzi, a trzeba Wam wiedzieć, że ja nie jestem fanem zbierania tych wszystkich projektów komedowych grywanych przez wielu i w wielu składach.
(mam wydanie ECM Germany, przepraszam ale chyba do góry nogami mi się zrobiło
.. w sumie nie wiem dlaczego, ale jakoś tak z buta robiłem phonem tylko dla dokumentacji, wybaczcie, nie mogę obiecać poprawy i to cały mój urok
) )
p.s. no jakbym miał Heliosa, jak chłopaki w wątku fot, to bym to opierdolił na cacy, a tak to mogę tyle co mogem bo muszem.
Z tych ECM stańkowych to na pewno warto Wisławę (2CD), projekt Pana Tomasza dedykowany noblistce W.Szymborskiej, a muzyka to inspiracje wokół kompozycji leadera i K.Komedy. Dobra rzecz i ładnie wchodzi, a trzeba Wam wiedzieć, że ja nie jestem fanem zbierania tych wszystkich projektów komedowych grywanych przez wielu i w wielu składach.
(mam wydanie ECM Germany, przepraszam ale chyba do góry nogami mi się zrobiło

p.s. no jakbym miał Heliosa, jak chłopaki w wątku fot, to bym to opierdolił na cacy, a tak to mogę tyle co mogem bo muszem.
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
Stańko Heliosem.
Stańko Makowicz Unit.
Tomasz Stańko
Adam Makowicz
Paweł Jarzębski
Czesław Bartkowski
https://www.discogs.com/release/3592765 ... owicz-Unit
Stańko Makowicz Unit.
Tomasz Stańko
Adam Makowicz
Paweł Jarzębski
Czesław Bartkowski
https://www.discogs.com/release/3592765 ... owicz-Unit
- martin.h
Ostatnio zachwycił mnie Dave Holland na Balladynie u Stańko. Dzisiaj wybrałem płytę, która już tutaj była, Sam Rivers Contrasts od ECM. I tutaj też jest Dave i tez wymiata
Ale Sam też wymiata, i jest flet

- martin.h
I jeszcze raz Sam, Fuchsia Swing Song z zeszłorocznego Classic Series. Aż dziwne, że o tej płycie cicho na forum, a jest genialna, uwielbiam

- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Mnie nie podeszła. Odpuściłem zakup...De gustibus...
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
----------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
----------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- darkman
- Kontakt:
Taka powtórka też z rozrywki u mnie na starej dobrej serii.
Jakoś wyjątkowo mi ta płyta przypadła do gustu, co i jak opisałem gdzieś w wątku wcześniej, ale Bobby daje radę jak zawsze.
Jakoś wyjątkowo mi ta płyta przypadła do gustu, co i jak opisałem gdzieś w wątku wcześniej, ale Bobby daje radę jak zawsze.
- darkman
- Kontakt:
Unit Structure, Cecil Taylor
Wiem, wiem Martin.. świnia jestem ale w dobrej wierze (warto skorzystać z promki ze stosownego wątku). Mam to z serii 2013 na 75 Blue Note i stare CD też, więc CV nie brałem. Godna polecenia, bo i skład diabelnie reprezentatywny dla Cecila w tamtym okresie i w ogóle.
Przede wszystkim: Jimmy Lions, ulubiony alcista Cecila i członek wielu jego składów, poza tym same tuzy Henry Grimes*, drugi basista Ala Silva i kultowy drummer Andrew Cyrille, składu dopełnia Ken McIntyre (nie jest mi specjalnie znany) i Eddie Stevens na tp.
Heh ciekawostka sentymentalna dla mnie, bo przez wiele lat miałem kontakt korespondencyjny z Margaret, żoną Henry Grimesa, jego bio i dyskografką.
Swoją drogą ciekawy jestem pinii Martin, gdy album do ciebie dotrze, bo może powinienem nabyć i to wydanie na Classic Vinyl? (nie wiem czy to nie to samo wydanie).

Wiem, wiem Martin.. świnia jestem ale w dobrej wierze (warto skorzystać z promki ze stosownego wątku). Mam to z serii 2013 na 75 Blue Note i stare CD też, więc CV nie brałem. Godna polecenia, bo i skład diabelnie reprezentatywny dla Cecila w tamtym okresie i w ogóle.
Przede wszystkim: Jimmy Lions, ulubiony alcista Cecila i członek wielu jego składów, poza tym same tuzy Henry Grimes*, drugi basista Ala Silva i kultowy drummer Andrew Cyrille, składu dopełnia Ken McIntyre (nie jest mi specjalnie znany) i Eddie Stevens na tp.
Heh ciekawostka sentymentalna dla mnie, bo przez wiele lat miałem kontakt korespondencyjny z Margaret, żoną Henry Grimesa, jego bio i dyskografką.
Swoją drogą ciekawy jestem pinii Martin, gdy album do ciebie dotrze, bo może powinienem nabyć i to wydanie na Classic Vinyl? (nie wiem czy to nie to samo wydanie).