Kolumny do UNITRA GS464 + UNITRA Pw7010
-
Re: Kolumny do UNITRA GS464 + UNITRA Pw7010
Mówisz, że bez problemu te duale podejdą do mojego zestawu? Wolę trochę dopłacić i być pewnym, że wszystko będzie grało jak należy. Myślisz, że mój wzmacniacz będzie najsłabszym ogniwem w tym zestawie i kiedyś pasowało by go wymienić??
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Nie wiem czy podejda bo nie znam tego wzmacniacza i jak sam nie posluchasz to nie bedziesz wiedział. Mowie natomiast ze sa elastyczne bo przyjma zarowno 4 jak i 8 ohm. Jezeli w perspektywie masz zmiane wzmacniacza to przy tych kolumnach nie musisz patrzec jakie on glosniki przyjmie i sie dostosować.Damianp1995 pisze: ↑31 sty 2024, 15:08Mówisz, że bez problemu te duale podejdą do mojego zestawu? Wolę trochę dopłacić i być pewnym, że wszystko będzie grało jak należy. Myślisz, że mój wzmacniacz będzie najsłabszym ogniwem w tym zestawie i kiedyś pasowało by go wymienić??
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
-
Nie chodzi mi dźwięk jak to będzie grało z z wzmacniaczem, bo to kwestia gustu. Bardziej martwię się o to, żebym niczego się zjarał bo nie chciałbym zacząć przygody taką wtopą.
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
O to możesz być spokojny. Nic się ani Dualom ani wzmacniaczowi nie stanie.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
-
Ale, że kolumny są elastyczne i przyjmą zarówno 4 i 8 ohm? Jakaś nowa dziedzina fizyki tu powstaje...Mawis pisze: ↑31 sty 2024, 15:32Nie wiem czy podejda bo nie znam tego wzmacniacza i jak sam nie posluchasz to nie bedziesz wiedział. Mowie natomiast ze sa elastyczne bo przyjma zarowno 4 jak i 8 ohm. Jezeli w perspektywie masz zmiane wzmacniacza to przy tych kolumnach nie musisz patrzec jakie on glosniki przyjmie i sie dostosować.Damianp1995 pisze: ↑31 sty 2024, 15:08Mówisz, że bez problemu te duale podejdą do mojego zestawu? Wolę trochę dopłacić i być pewnym, że wszystko będzie grało jak należy. Myślisz, że mój wzmacniacz będzie najsłabszym ogniwem w tym zestawie i kiedyś pasowało by go wymienić??
Do tej Unitry poszukaj kolumn w których impedancja nie spada znacznie poniżej 8 ohm. Nie wiem, co dual wyrzeźbił, że deklaruje aż taką rozpiętość impedancji i bez pomiaru jej w funkcji częstotliwości sobie tego nie zgadnę ale byłbym ostrożny z podłączaniem ich do wzmacniacza tolerującego od 8 ohm w górę. Impedancja kolumny to nie jest prosta jak lotnisko i himalaje na jej przebiegu nie należą do rzadkości. Kolumny o napisie 4-8 ohm należy traktowac jako 4 ohmowe i tyle. Niemce jak zwykle chciały być dokładne i tylko zryły prosty temat.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
-
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Żadna nowa fizyka. Zwrotnica ma dwa terminale (vide zdjęcia): jeden ma 8 omów drugi 4 omy. Najprościej, ma wstawiony 4 omowy rezystor szeregowo ale być może zwrotnica jest bardziej zaawansowana konstrukcyjnie.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
-
Jezu teraz zajrzałem i Niemce wstawili termistor w szereg z niskotonowym...
Połowa mocy wzmacniacza w ciepło... Iście germańska fantazja. Mogli od razu ruszt dorzucić coby sobie jajecznice przy okazji wysmażyć...
Połowa mocy wzmacniacza w ciepło... Iście germańska fantazja. Mogli od razu ruszt dorzucić coby sobie jajecznice przy okazji wysmażyć...
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
-
Pomysł raczej z czasów jak Niemce tani atom mieli 

- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Mam te kolumny Arkadyo tylko Cl 720. Czasem korzystam zamiast grilla w lato

JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
-
Dobra Panowie, bo widzę że ciekawy temat dla Was zrobiłem
Liczę, że pomożecie zakończyć ten wątek. Nie ukrywam, że im taniej tym lepiej, choć mogę te 600zl też zapłacić
(Tylko tak, żeby to się nie zjarało)
Więc tak, mam zestawy kolumn do wyboru:
https://m.olx.pl/d/oferta/kolumny-dual- ... YnydU.html
https://m.olx.pl/d/oferta/kolumny-audio ... bserved_ad
https://m.olx.pl/d/oferta/monitory-kolu ... YvBmO.html
Od razu chciałbym podziękować wszystkim, którzy się udzielają i tracą swój cenny czas dla takiego świeżak - amatora jak ja

Liczę, że pomożecie zakończyć ten wątek. Nie ukrywam, że im taniej tym lepiej, choć mogę te 600zl też zapłacić

(Tylko tak, żeby to się nie zjarało)

Więc tak, mam zestawy kolumn do wyboru:
https://m.olx.pl/d/oferta/kolumny-dual- ... YnydU.html
https://m.olx.pl/d/oferta/kolumny-audio ... bserved_ad
https://m.olx.pl/d/oferta/monitory-kolu ... YvBmO.html
Od razu chciałbym podziękować wszystkim, którzy się udzielają i tracą swój cenny czas dla takiego świeżak - amatora jak ja
-
Heh to nie jest śmieszne

Jeżeli ktos to słucha na 4 ohm to spoko ale kupowanie tego dla 8...
-
-
No nie mogę
Przed oczami mam jak ktoś łączy to z jamszką np 700 przestawia na strawialne przez nią 8 ohm i podaje ze 100 waciszy na kanał.
To byłby prawdziwy ogień z kolumn

Kiedyś, jak jeszcze było forum audiomania, to jeden koleś na diy wrzucił taki wynalazek jak zbudował kolumny 4 ohm (bo takie akurat miał gdny) a miał jamachę 8 ohm i nalutował rezów szeregowo do zwrotnicy. Szkoda, że wątek gdzieś przepadł bo komentarze do tego, to była jedna z najlepszych jazd na audio forach

To byłby prawdziwy ogień z kolumn

Kiedyś, jak jeszcze było forum audiomania, to jeden koleś na diy wrzucił taki wynalazek jak zbudował kolumny 4 ohm (bo takie akurat miał gdny) a miał jamachę 8 ohm i nalutował rezów szeregowo do zwrotnicy. Szkoda, że wątek gdzieś przepadł bo komentarze do tego, to była jedna z najlepszych jazd na audio forach

-
No wiesz... Przełączanie ich na 8... Lepiej sobie kup 2 pary i połacz szeregowo na 4 ohmach