a co jeżeli w starszych urządzeniach mechanizm odpowiedzialny za antyskating nie działa tak dobrze, jak w nowych? nie mam wątpliwości, że moje ponadczterdziestoletnie ustrojstwo przekłamuje w tym zakresie...
No dokładnie, mam takiego samego klumpota.
Sprężynka ma 40 lat i trudno się po niej spodziewać jak ustawisz 1,2g to jest 1,2g.
A Żelazko jak ma 2 to ustawia 2 i basta .
Zanabyłem ostatnio płytę kwadrofoniczną CD-4 i sprawdziłem sposobem Korfa ustawienie AS.
Wkładka Empire 4000 D/I faktycznie odczytuje sygnał do ~45kHz zapisany na tej płycie.
No i wyszło, że ustawienie AS=VTF (1.35gram nacisku i 1.35 na pokrętle AS) sprawdza się idealnie!
W obu kanałach odfiltrowany sygnał 30kHz prezentuje się tak:
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
No i wyszło, że ustawienie AS=VTF (1.35gram nacisku i 1.35 na pokrętle AS) sprawdza się idealnie!
pragnę tylko dodać że to nie jest reguła no chyba że dla wagi piórkowej, przy cięższych wkładach to się nie sprawdza, dla SPU ustawiam na jakieś 60-70% VTF i nawet na ucho jest różnica nie trza płyt testowych
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
pragnę tylko dodać że to nie jest reguła no chyba że dla wagi piórkowej, przy cięższych wkładach to się nie sprawdza, dla SPU ustawiam na jakieś 60-70% VTF i nawet na ucho jest różnica nie trza płyt testowych
Zgadza się, na samej płycie CD-4 zalecają nacisk mniejszy niż 2gr więc SPU nie bardzo
Poza tym, szlif musi być ostry, aby tego sygnału 30kHz nie zniszczyć.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
Zauważ że są dwie skale czerwone: oddzielne dla szlifu sferycznego zaznaczono kółeczkiem i eliptycznego adekwatnie elipsą. Czarna skala odnosi się do systemu kwadrofonicznego CD4.