JAZZ CAFE - czego słuchamy
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
Re: JAZZ CAFE - czego słuchamy
Thelonious Monk
Les Liaisons Dangereuses 1960
https://www.discogs.com/release/1122208 ... euses-1960
Les Liaisons Dangereuses 1960
https://www.discogs.com/release/1122208 ... euses-1960
- piotrjazz
Tomasz Stanko
New York Quartet
December Avenue
https://www.discogs.com/release/1008447 ... ber-Avenue
Na winylu nie ma , więc sluchac trzeba
w streamingu lub na cd.
A jest czego posłuchać
New York Quartet
December Avenue
https://www.discogs.com/release/1008447 ... ber-Avenue
Na winylu nie ma , więc sluchac trzeba
w streamingu lub na cd.
A jest czego posłuchać

Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
- adamik
- Gramofon: PL 50L II
Też bardzo lubię tą płytę, i czekam pełen nadziei, że kiedyś wydadzą ją na czarnym krążku.
Ars-Sonum Filarmonia SM, PIONEER PL 50L II, Denon AU-320, DL@304, @DL303, @DL 301 II, @DL103, Lumin T2, JMR Cantabile Jubilee
- adamik
- Gramofon: PL 50L II
Rok 1984 US PRESS
https://www.discogs.com/release/4193515 ... by-Timmons
Bobby Timmons - This Here Is Bobby Timmons
https://www.discogs.com/release/4193515 ... by-Timmons
Bobby Timmons - This Here Is Bobby Timmons
Ars-Sonum Filarmonia SM, PIONEER PL 50L II, Denon AU-320, DL@304, @DL303, @DL 301 II, @DL103, Lumin T2, JMR Cantabile Jubilee
- zelazny
Kończę słuchać Granta. Znakomite tłoczenie i dźwięk. Na początku myślałem, że gitara jest straszliwie wysunięta na pierwszy plan, lecz to tylko błędne wrażenie. Wszystko pięknie się uzupełnia. Gitara, saksofon, perkusja i organy; po prostu świetne granie. Lecę pobiegać, a po, na talerz wrzucam Drum Suite. 
PS
Podczas słuchania nie usłyszałem ani jednego trzasku, czyli jak na RTI przystało...

PS
Podczas słuchania nie usłyszałem ani jednego trzasku, czyli jak na RTI przystało...
- piotrjazz
Miałem okazję porównania dwóch swoich winylowych albumów z ich odpowiednikami na SACD.
A właściwie SHM-SACD i w dodatku jednowarstwowymi.
Co najważniejsze w porównaniu to ten sam master.
Najpierw Tone Poet i mój ulubiony album z tej serii, czyli Blue Traine Coltrana w mono. No słychać wyraźnie, że to napewno ten sam master. Dżwięk z sacd nie ma śladu typowej cyfry, ale zabrzmiał jak "pod kocem" . Z winyla to jakby ktoś wyszedł z dusznego pomieszczenia na dwór. Generalnie więcej powietrza i naturalne brzmienie instrumentów, albo raczej ich poczucie obecności w pomieszczeniu.
To właściwie tyle, bo przy porównaniu popełniłem najgorszy błąd, nie użyłem jakiegoś porządnego odtwarzacz sacd . Po prostu nie mam takowego.
Użyłem wiloformatowego odtwarzacza Denon DVD-2200, więc myślę że to jest główny powód tego nokautu
Dla mnie dobrze , bo co by to było gdyby wyszło podobnie? Miałbym zainwestować w mój tor analogowy?
Czy wrócić do cyfry?
Na szczęście dla mnie miałem jakąś tam satysfakcję, że wart było bawić się w winyl.
Ale ciekaw jestem czy ktoś zrobił podobne porównanie na lepszym sprzęcie, chętnie poczytałbym wasze wrażenia.
Najpierw Tone Poet i mój ulubiony album z tej serii, czyli Blue Traine Coltrana w mono. No słychać wyraźnie, że to napewno ten sam master. Dżwięk z sacd nie ma śladu typowej cyfry, ale zabrzmiał jak "pod kocem" . Z winyla to jakby ktoś wyszedł z dusznego pomieszczenia na dwór. Generalnie więcej powietrza i naturalne brzmienie instrumentów, albo raczej ich poczucie obecności w pomieszczeniu.
To właściwie tyle, bo przy porównaniu popełniłem najgorszy błąd, nie użyłem jakiegoś porządnego odtwarzacz sacd . Po prostu nie mam takowego.
Użyłem wiloformatowego odtwarzacza Denon DVD-2200, więc myślę że to jest główny powód tego nokautu

Dla mnie dobrze , bo co by to było gdyby wyszło podobnie? Miałbym zainwestować w mój tor analogowy?
Czy wrócić do cyfry?

Na szczęście dla mnie miałem jakąś tam satysfakcję, że wart było bawić się w winyl.
Ale ciekaw jestem czy ktoś zrobił podobne porównanie na lepszym sprzęcie, chętnie poczytałbym wasze wrażenia.
- daru0105
Fajne porównanie, ale ja nie widze sensu. Pewnie im droższy player SACD tym będzie lepiej no i na odwrót z gramofonem. Ja mam porównywalny w cenie tor analogowy i cyfrowy. Gramofonowy wygrywapiotrjazz pisze: ↑05 lut 2024, 13:03Miałem okazję porównania dwóch swoich winylowych albumów z ich odpowiednikami na SACD.
Najpierw Tone Poet i mój ulubiony album z tej serii, czyli Blue Traine Coltrana w mono.
20240203_125321.jpg
No słychać wyraźnie, że to napewno ten sam master. Dżwięk z sacd nie ma śladu typowej cyfry, ale zabrzmiał jak "pod kocem" . Z winyla to jakby ktoś wyszedł z dusznego pomieszczenia na dwór. Generalnie więcej powietrza i naturalne brzmienie instrumentów, albo raczej ich poczucie obecności w pomieszczeniu.
Użyłem wiloformatowego odtwarzacza Denon DVD-2200, więc myślę że to jest główny powód tego nokautu![]()
Czy wrócić do cyfry?![]()
Oczywiście zależy od masteru i wielu innych rzeczy. Master dla winyla jest inny, więc ciężko z takimi porównaniami. Dałem sobie spokój, bo jakoś winyl mi lepeij podchodzi, chociaż jest dużo drożej z płytami
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- piotrjazz
Jeszcze jedna płyta , którą porównywałem, nieudanie z powodów hardwarowych
Master identyczny z Acoustic Sounds Series.
I w Japonii wydawany pod tą samą nazwą, tyle że na jednowarstwowym shm-sacd. W tym wypadku mamy dokładną minaturę, bo wydane w typowym, japońskim mini lp.
Skopiowane dokładnie, łącznie z insertem. ⁹
Ot taka ciekawostka

Master identyczny z Acoustic Sounds Series.
I w Japonii wydawany pod tą samą nazwą, tyle że na jednowarstwowym shm-sacd. W tym wypadku mamy dokładną minaturę, bo wydane w typowym, japońskim mini lp.
Skopiowane dokładnie, łącznie z insertem. ⁹
Ot taka ciekawostka

- daru0105
https://www.discogs.com/release/1376672 ... -Cornbread
Lee Morgan – Cornbread
Wpadła mi dzisiaj ta płyta
Jak dla mnie bomba
Dla takich chwil się żyje
Lee Morgan – Cornbread
Wpadła mi dzisiaj ta płyta
Jak dla mnie bomba
Dla takich chwil się żyje

Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- daru0105

- maciek89
Czy ktoś z was ma Art Blakey & The Jazz Messengers "Moanin" wydane w Blue Note Classical? Na discogs są skrajne opinie i zastanawiam się, po pierwsze, czy warto kupić to wydanie, po drugie, jeśli trafię akurat na kiepski egzemplarz, czy mam prawo do reklamacji? Jestem dość nowy w temacie i zastanawiam się jak w polskiej praktyce wygląda kwestia ewentualnej reklamacji jeśli winyl po prostu brzmi kiepsko (na discogs piszą o zniekształceniach, trzaskach itp.). Czy dystrybutor, który wystawia taki produkt np. na allegro, powinien przyjąć zwrot czy może robić problemy i twierdzić, że z pretensjami to do producenta?
- zelazny
Piotr, może zdjęcia wrzucane przez nas powinny być urozmaicone; np.: przód, tył okładki, w przypadku gatefolda zdjęcie środka. Co wy na to? Nawet zdjęcie labla można wrzucać. Sporo ich natrzaskałeś. Miło się ogląda.
- piotrjazz
Ja akurat nie mialem żadnych problemów z tym wydaniem. Jeżeli się trafiają trzeba wymieniać. Niestety to ciemna strona czarnej plytymaciek89 pisze: ↑06 lut 2024, 20:17Czy ktoś z was ma Art Blakey & The Jazz Messengers "Moanin" wydane w Blue Note Classical? Na discogs są skrajne opinie i zastanawiam się, po pierwsze, czy warto kupić to wydanie, po drugie, jeśli trafię akurat na kiepski egzemplarz, czy mam prawo do reklamacji? Jestem dość nowy w temacie i zastanawiam się jak w polskiej praktyce wygląda kwestia ewentualnej reklamacji jeśli winyl po prostu brzmi kiepsko (na discogs piszą o zniekształceniach, trzaskach itp.). Czy dystrybutor, który wystawia taki produkt np. na allegro, powinien przyjąć zwrot czy może robić problemy i twierdzić, że z pretensjami to do producenta?

Preferuje Amazon, że względu właśnie na łatwość i darmowa wymianę. No właśnie każdy sprzedawca powinien wymieniać, ale wiąże się to z dodatkowymi kosztami przesyłki.
Niestety nie mam wiedzy jak to działa na polskim rynku, tu mam nadziej ,
że koledzy podziela się swoją wiedzą i doswiadczeniem

Tak czy siak Moanin w tym wydaniu to chyba najlepsze co można znaleźć w rozsądnej cenie imo.
- piotrjazz
SONNY ROLLINS - A NIGHT AT THE VILLAGE VANGUARD: THE COMPLETE MASTERS (BLUE NOTE TONE POET SERIES)
Znamy już datę premiery 29 marca
Trzypłytowy album lub jak ktoś woli na dwóch cd
Znamy już datę premiery 29 marca

Trzypłytowy album lub jak ktoś woli na dwóch cd