Fotografia
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
Re: Fotografia
To salto to mały obrazek Konica EFP 35
Światła na Wisłostradzie i kwiaty to Druh
Reszta Ami.
Światła na Wisłostradzie i kwiaty to Druh
Reszta Ami.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2024, 18:23 przez Szelak, łącznie zmieniany 2 razy.
- Szelak
- mirfak
- Kontakt:
Kodak, to świetny wywoływacz. Fomapan wychodzi bardzo fajnie. Ja rozcieńczam 1+2 dzięki temu mam mniejsze ziarno i ładniejsze przejścia tonalne.
P.S. klimatyczne fotki:-)
P.S. klimatyczne fotki:-)
- Szelak
Ja jestem raptus. Chcę wszystko szybko, dlatego robię w stocku, który zanim wyleję to robię z 14 wywojek, a rozcieńczenia dają lepszy efekt, ale trzeba dłużej wołać i chyba drugi raz w tym wołanie jest już dużo gorsze i chyba trzeba wylać?
Jak jadę na wakacje to biorę tylko analogi. 5-6 kamer, a i tak nie potrafię wypstrykać wszystkiego i potem kończę te wszystkie filmy przez rok. Tak więc bywa tak, że film z tegorocznych wakacji wywołuję dopiero za rok
Najlepsi są postronni ludzie, którzy dziwią się, że jeszcze można kupić filmy. Niektórzy nie wierzą, jak zobaczą takiego Starta, Druha, że to w ogóle jest w stanie zrobić zdjęcie.
Jak jadę na wakacje to biorę tylko analogi. 5-6 kamer, a i tak nie potrafię wypstrykać wszystkiego i potem kończę te wszystkie filmy przez rok. Tak więc bywa tak, że film z tegorocznych wakacji wywołuję dopiero za rok

Najlepsi są postronni ludzie, którzy dziwią się, że jeszcze można kupić filmy. Niektórzy nie wierzą, jak zobaczą takiego Starta, Druha, że to w ogóle jest w stanie zrobić zdjęcie.
-
Pewnie, że tak. Na każdym kroku może być niespodzianka.
Zobacz na fotki poniżej - obie w trójpodziale ale jedna powinna być lepsza bo amfiteatr otwiera sie w kierunku srodka kadru i nie jest tak jak druga "przygnieciona patrzeniem" w narożnik kadru. Ale czy jest lepsza? Wg mnie nie bo gorzej oddaje rozmach budowli. Gdybym miał ultraszeroki obiektyw miałbym jedno i drugie a tak... Qpa, z czegos trzeba było zrezygnowac

Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
-
Heh... Skąd ja to znam. Ja już prawie przestałem pstrykać w rawach bo mi sie nie chce potem siedziec całymi tygodniami nad obróbką.Szelak pisze: ↑22 sty 2024, 18:37Ja jestem raptus. Chcę wszystko szybko, dlatego robię w stocku, który zanim wyleję to robię z 14 wywojek, a rozcieńczenia dają lepszy efekt, ale trzeba dłużej wołać i chyba drugi raz w tym wołanie jest już dużo gorsze i chyba trzeba wylać?
Druh... O panie lubisz hardcore... Nie wiem czemu nie lustro analogowe - koszt niewiele wyższy a jakość foci przy dobrym obiektywie...
I zabawa głębią ostrości otwiera zupełnie nowe pole do zabawy

Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
-
Mocarne podejścieJa tam nie bawię się w żadne ekspozycje, bo się nie znam. Strzelam na czuja.

Jak tak to przy foto analogowym jesteś prawdziwą petardą

- Szelak
Nie, no oczywiście biorę pod uwagę warunki na zewnątrz, mierzę światło
itp. Jeśli chodzi o kompozycję obrazka, to też się zastanawiam jak ująć miejsce, by było tam to co sobie zamierzyłem, ale raczej robię to na intuicję, a nie kieruję się podręcznikowymi zasadami.
Lustro to mam, ale takie do przybijania gwoździ czyli Zenith E. Nawet nieźle zdjęcia robi bo przetestowałem na slajdzie Kodak Ektachrome. Nie zepsuł ani jednego zdjęcia, i ze swoim Heliosem potrafi nieźle ostrzyć jak i robić fantastyczny bokeh. Na razie nie rozważam innego lustra. Zresztą aparatów mam w domu już kilkadziesiąt, i nie mam już gdzie ich chować, a i żona zaraz zaczęłaby narzekać, że zwariowałem kupując kolejną sztukę. Na razie mi wystarczy.
Te proste aparaty jak Druh, Ami, Konica EFP 35, dają tę zaletę, że fixed focus i jedna, lub dwie przysłony pozwalają na szybkie użycie aparatu, bez bawienia się w regulacje, co w przypadku fotografii ulicznej jest dużą zaletą. A taką fotografię bardzo lubię.
Dlaczego poza tym Druh, Ami, Start 66, czy Alfa WZFO? U mnie to proste. Lubię stare polskie aparaty.
Lustro to mam, ale takie do przybijania gwoździ czyli Zenith E. Nawet nieźle zdjęcia robi bo przetestowałem na slajdzie Kodak Ektachrome. Nie zepsuł ani jednego zdjęcia, i ze swoim Heliosem potrafi nieźle ostrzyć jak i robić fantastyczny bokeh. Na razie nie rozważam innego lustra. Zresztą aparatów mam w domu już kilkadziesiąt, i nie mam już gdzie ich chować, a i żona zaraz zaczęłaby narzekać, że zwariowałem kupując kolejną sztukę. Na razie mi wystarczy.
Te proste aparaty jak Druh, Ami, Konica EFP 35, dają tę zaletę, że fixed focus i jedna, lub dwie przysłony pozwalają na szybkie użycie aparatu, bez bawienia się w regulacje, co w przypadku fotografii ulicznej jest dużą zaletą. A taką fotografię bardzo lubię.
Dlaczego poza tym Druh, Ami, Start 66, czy Alfa WZFO? U mnie to proste. Lubię stare polskie aparaty.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2024, 18:20 przez Szelak, łącznie zmieniany 2 razy.
- Szelak
Jak widać jeśli idzie o polskie aparaty fotograficzne, to jest tu olbrzymie pole do kolekcjonowania.
Alfa to mój najcenniejszy aparat, ceniony wśród kolekcjonerów na całym świecie. Jest bardzo poszukiwany. Bardzo ceniony między innymi za piękny dizajn.
Nawet w jakimś bardzo popularnym angielskim serialu dla dzieci była Alfa użyta jako bohaterka jednego z odcinków, bo rzeczywiście ten aparat jest bajkowy
Alfa to mój najcenniejszy aparat, ceniony wśród kolekcjonerów na całym świecie. Jest bardzo poszukiwany. Bardzo ceniony między innymi za piękny dizajn.
Nawet w jakimś bardzo popularnym angielskim serialu dla dzieci była Alfa użyta jako bohaterka jednego z odcinków, bo rzeczywiście ten aparat jest bajkowy

- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Starta i Ami kupiłem 20 lat temu na bazarze, jeszcze w pudełkach i papierze, dałem 50 zł za sztukę. I to w centrum Lublina
Sposób produkcji sprawiał że różne serie tych aparatów, mimo tych samych oznaczeń, potrafiły się różnić niuansami konstrukcyjnymi. Ot cały urok tamtejszych czasów.
Mimo że obecnie mają wartość jedynie kolekcjonerską, tworzenie obrazów w tej technice i za ich pomocą, nadaje zdjęciom duszę.

Mimo że obecnie mają wartość jedynie kolekcjonerską, tworzenie obrazów w tej technice i za ich pomocą, nadaje zdjęciom duszę.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
@Szelak:
Masz zgodę autora książki na publikację treści online?
Masz zgodę autora książki na publikację treści online?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Szelak
Ja uważam, poza tym, że zdjęcia analogowe są lepsze.
Perfekcja zdjęć cyfrowych, to tak jakby patrzeć przez krystaliczną szybę. Oczy bolą, nie daje to tej przyjemności co analog. Zresztą po co ja to tłumaczę, na Tym forum

- Szelak
Książka ma 157 stron. Pokazałem kilka. To nielegalne?
Jakie treści? Ten druk, który nie stanowi 1% z całej książki?
Zakupiłem parę lat temu tę książkę i uważam, że jest bardzo dobra. Sam zresztą dowiedziałem się o niej bo ktoś zareklamował na innym forum.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2024, 18:31 przez Szelak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Też lubię Heliosa i mam go kilka typów a przewaliłem jeszcze więcej ale nie trafił mi sie egzemplarz ostry od pełnej dziury. Zostawiłem sobie z kazdego modelu najlepsze jakie mi wpadły w łapy ale w sumie kazdy mydlił na pełnej - jedne mniej drugi wiecej ale żylety nie trafiłem w żadnym. Za to raz przymknięte niektóre już pieknie rysują. Choć ze starych analogów najbardziej lubię innego ruska - duzo dłuższy ale ostry od pełnej dziury i przysłona 16 listków - ten to ma bokeh i obrazek
- Szelak
Heliosy to niezłe obiektywy (jak widać powyżej) i w dodatku bardzo tanie. Mam 2.
Tu Helios i Kodak Ektachrome.
Tu Helios i Kodak Ektachrome.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2024, 18:46 przez Szelak, łącznie zmieniany 2 razy.