Jazz Salon Niezależnych (Odrzuconych)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Jazz Salon Odrzuconych

Post autor: darkman »

Design i ów druk nawiązują do oryginalnych okładek label Saturn, który powołany przez Sunnyego Hermana Blounta (Sun Ra to pseudo z miejscowego fejsa :) jako pierwszy zaczął wydawać płyty Arkestry. Dziś to białe kruki totalne, aczkolwiek na początku wieku ukazało się kilka wznowień reaktywujących nie tyle wytwórnię co sam label, bo płyty wydała jedna z oficyn włoskich.

Ihaaaa.. mój egzemplario ma nadejść jutro :dance: załapałem się dzięki anonsowi, anonimowej wielbicielki 8-)
Awatar użytkownika
martin.h
Gramofon: Technics SL-1600MK2

Post autor: martin.h »

O tych okładkach nie wiedziałem, ale gdzie mi tam z wiedzą o jazzie do Ciebie ;)

A na drugą nóżkę Marcin Wasilewski Trio - Live. Fajna płyta, początkowo chyba mi nie podeszła, sam nie wiem teraz czemu :lol:
Załączniki
FB_IMG_1705431173057.jpg
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

martin.h pisze:
16 sty 2024, 19:55
ale gdzie mi tam z wiedzą
Daj spokój Martin, pse. W iternetach nie da się gorzej, niż gdy ktoś coś.. pozytywnego lub nie daj Bóg miłego o Tobie. Tego się zawsze bałem najbardziej, bo zaraz wpadnie jakiś naprany frustrat ze swoimi kompleksami i się tu 'zwymiotuje' na mnie i na Ciebie.
Gdy napiszesz, że "gówno wiem i się nie znam", to będzie bezproblemowo i wtedy strachu brak.

Oj ja nie śledzę już dziś rzeczy współczesnych i czerpię z Twoich za to opinii garściami. Poważnie.
Zresztą co się będę mordował, jak jesteś Ty i zawsze coś podrzucisz :lol: ........ :arrow: :D

A cholerka muszę sprawdzić czy ja mam tego Wasilewskiego Trio na LP czy na CD? Bo już mi się to czasem muli-myli. Od razu mie weszła co prawda, bo to trio robiło na mnie spore wrażenie już od początku ich współpracy jako sidemanów, a potem regularnego combo Tomasz Stańki.
Ha, no i to ECM. Nasi w ECM.. :!: , że ja tego doczekałem, życie melomana może być piękne i pełne satysfakcji!
(ale pewnie się chwaliłem w wątku o ECM, znaczy mam :dance: )
Swoją drogą już chyba czas na kolejne nagrania MWT. W ogóle nie mam pojęcia co się z nimi dziej, pewnie koncertują? Po prostu.
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Post autor: SimonTemplar »

martin.h pisze:
Fajna płyta, początkowo chyba mi nie podeszła, sam nie wiem teraz czemu :lol:
Nie podeszła? Na ja proszę kolegi protestuję ;) i też nie wiem czemu nie podeszła - pewnie dzień był ogólnie taki co to lepiej że się skończył ;)
Super Trio Marcina i to Live z ECM. Palce lizać. Więcej było wydań linkowanych w stosownym temacie ECM. Każde warte zachodu:
viewtopic.php?p=385815#p385815
Awatar użytkownika
martin.h

darkman pisze:
16 sty 2024, 20:14
Swoją drogą już chyba czas na kolejne nagrania MWT. W ogóle nie mam pojęcia co się z nimi dziej, pewnie koncertują? Po prostu.
Trochę nie po drodze, ale tak 8-)
Załączniki
419252446_1079676526721643_1534501651525564298_n.jpg
Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Tak dla przypomnienia, co Wam nie umknęło:
Marcin Wasilewski Trio
Spark of Life
z 2014go.
https://www.marcinwasilewskitrio.com/pl/spark-of-life
z saxem: Joakim Milder: saksofon tenorowy,

- bardzo interesująca, nie mam pewności czy się ukazała na LP, ja ma na CD zdaje się tylko, kiedyś ku[iłem oczywiście z ciekawości i dla zasady, ale potem się okazało, że to referencja na głębię sprzętową, bo jeśli w trakcie niektórych fragmentów możemy usłyszeć tło tenorowe, oznacza to, że nasze audio ma się bdb. Taka ciekawostka. W sumie płyta testowa :)
(gdzie o tym wspominałem już, no ale jest okazja i teraz)
Awatar użytkownika
SimonTemplar

darkman pisze:
16 sty 2024, 20:40
Spark of Life z 2014go.
Piękna rzecz! Z tego co wiem to ni ma na LP niestety :( a ja upośledzony jestem w temacie CDków. Bardzo :? Ale kontakt miałem. Za młodu jak mi taki jegomość dyndał na lusterku w aucie i miał odstraszać suszarki.
Awatar użytkownika
martin.h

SimonTemplar pisze:
16 sty 2024, 20:17
martin.h pisze:
Fajna płyta, początkowo chyba mi nie podeszła, sam nie wiem teraz czemu :lol:
Nie podeszła? Na ja proszę kolegi protestuję ;)
Słuchałem z y2b, teraz przesłuchałem na Spotify i spodobało mi się więc kupiłem.

Craft zapowiedział nowe tytuły w ramach OJC i jest chyba jeden pewniak ;) Debiut Ron'a Carter'a z Eric'em Dolphy. Premiera pod koniec marca.

https://craftrecordings.com/collections ... es-180g-lp
Awatar użytkownika
SimonTemplar

martin.h pisze:
17 sty 2024, 11:00
Debiut Ron'a Carter'a z Eric'em Dolphy.
Muszę się zapoznać. Dzięki
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Też się zamierzam zrujnować na ten album, nie znam go, jednak warto Panowie odnotować, że wartość dodana tutaj to udział Mal Waldrona na piano i to jest hit tego składu. Już się doczekać nie mogę.
Ten portal zlinkowany u mnie pokazuje cenę w złotówkach. OriginalClassic Series/Craft za 160 jak na razie, no trudno :? jakoś przeboleję, ale może poczekam aż stanieje 8-) .. w końcu to niszowa seria. Hm.. 1961 rok sesji w tym składzie, może być całkiem nieźle.
Parę stron do tyłu umiesciłem dwa tytuły Waldrona, które weszły mi do kolekcji i to są w istocie diabelnie interesujące albumy.
Mal poznałem słuchowo wiele lat temu, gdy trafiłem jego nagrania wespół z Bookerem Little - też świetna rzecz, trochę mi tytuł w tej chwili uleciał, ale sięgnę" i podrzucę. Wtedy pomyślałem sobie, no Qrde chcę tego pianistę w innych projektach.
A tu Panie Eric, Mal i Ron się kroją już w marcu. No cacy :dance:
Awatar użytkownika
martin.h

darkman pisze:
17 sty 2024, 16:03
Ten portal zlinkowany u mnie pokazuje cenę w złotówkach. OriginalClassic Series/Craft za 160 jak na razie, no trudno :?
+ 80 zł koszt wysyłki ;) Nie liczyłbym na ceny dużo niższe niż 200 zł bo ta seria tyle kosztuje, rozchodzi się szybko i nie chce tanieć :(
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Damy radę jakoś, cholera :? , szału nie ma. Skandal :)
Oj tam Martin, nie psuj mi humoru :)

EABS nadejszło, bedzie darte.. na razie to wnuczka słucha Sepultury Chaos A.D., czekać kazała :shifty: .. moja krew! To może potrwać, bo znalazła Darkthrone jakiś jeszcze zadołowany. :lol: u mnie dzisiaj jakoś słabo jazzowo.
EABS, Discipline of Sun Ra,
tył też załączam dla potomności.

Dlaczego Discipline of ..?
bo to trybut i zbitka inspiracyjna kompozycjami i samym gatunkiem, który prezentowała Arkestra Sun Ra.
Discipline 27II to tytuł jednej z płyt SRA nagranej w 1973 roku.
Natomiast jest też sama kompozycja tytułowa de facto grana na każdym koncercie Arkestry, również współcześnie. To swego rodzaju hymn stylistyczny, którego mnogość wykonań jest niemal niepoliczalna, no może nie do końca ponieważ w sporym przybliżeniu da się to zrobić.
EABS bardzo zręcznie u w sposób sugestywnie udany uważam dobrali ów tytuł własnej płyty.
Rzeczywiście okładka wydrukowana z klasą, no i ta grafa nostalgicznie patrząca w sronę źródeł. Piękna sprawa.
(ależ jestem zadowolony z tej płyty.. a jeszcze nie słyszałem, ta mała jest dopiero na stronie B Seppich :shifty: )

Super Martin, że wyczaiłeś, bo oczywiście bym się spóźnił jak to łajza zdefiniowana.
Dzięki!
Załączniki
IMG_2769.jpg
IMG_2768.jpg
Awatar użytkownika
czaszka

Post autor: czaszka »

Eabs na propsie :clap:

Ja natomiast wyciągam wnioski z tego tematu i nadrabiam zaległości 😃
Na pierwszy ogień idzie nie kto inny jak Eric Dolphy.
Po świetnej i znanej 'The Blues and the Abstract Truth' wziąłem w ciemno tę pozycję:

Oliver Nelson with Eric Dolphy -Straight Ahead

Wydanie z serii Original Jazz Classics, a klimat taki Nelsonowski, swingowy, raczej spokojne granie na wieczór.
Edit. Strona B jednak bardziej żywiołowa 😃

https://www.discogs.com/release/2013375 ... ight-Ahead
Compress_20240118_182116_6104.jpg

A na dokładkę kompilacja:
Eric Dolphy -Fire Waltz
https://www.discogs.com/release/1623033 ... Fire-Waltz
Tutaj na dwóch krążkach mamy tak na prawdę dwa albumy, pierwszy to 'Ken McIntyre - Looking Ahead' a drugi to 'Mal Waldron - The Quest'. Jaram się tym składakiem, bo polowałem na tę płytę Waldrona, ale ceny trochę wysokie, a tu za połowę tego mam jeszcze drugi album w gratisie.
Brawo ja 8-)

Compress_20240118_183616_6522.jpg
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

darkman pisze:
16 sty 2024, 19:01
Design i ów druk nawiązują do oryginalnych okładek label Saturn, który powołany przez Sunnyego Hermana Blounta (Sun Ra to pseudo z miejscowego fejsa :) jako pierwszy zaczął wydawać płyty Arkestry.
To by nie być gołosłownym anonsowałem pokazanie label Saturn w nawiązaniu do wzmiankowanego design okładek:
W katalogu jest to nr 500. Wydanie Chicagowskie. Fajnie wydane, ale koperta wewnętrzna zwykły papier. Płyty są zwykle pieczętowane, zarówno oryginalnie wydane jak i okazjonalne wznowienia label o których wspomniałem wyżej. Dawno nie sprawdzałem co obecnie się pojawiło na rynku, bo być może są jakieś nowe wznowienia niezależnych oficyn - choć nie mam na myśli unoffów, tylko regularne z autoryzacją Arkestry. Dawniej się tym zajmowała dwójka braci (sprawdzę nazwisko potem, bo mi wyleciało z głowy akurat) wydających fanzin Sun Ra, ale jeden z nich zmarł i jakoś projekt upadł po latach. Może ktoś poniósł owa ideę - muszę sprawdzić przy okazji.
Załączniki
IMG_2772.jpg
IMG_2771.jpg
IMG_2770.jpg
Awatar użytkownika
martin.h

Pierwszy Coleman :) Something Else! od Craft, jest jeszcze w rozsądnej cenie 8-)
Załączniki
FB_IMG_1705688147783.jpg
ODPOWIEDZ