Mógłbyś wyjaśnić, bo nie rozumiem?
"Audiofilski" transport cyfrowy na bazie Raspberry pi
- Frey
- Gramofon: Dual 604
Re: "Audiofilski" transport cyfrowy na bazie Raspberry pi
Dual 604 || Dual M20E || Buphono
Audiolab 6000CDT || Wiim Ultra || Denafrips Enyo 15th
Atoll PR200 Signature || Atoll AM100 Signature || Infinity RS6000A
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
AKG K271 Studio || Audio-Technica ATH-AD500X || Sennheiser Momentum M2 || Bowers&Wilkins PX7 S2
- tuczi77
- Gramofon: Kenwood KD-7010
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
- Frey
Kulturalnie zapytałem, bez złośliwości. Odechciewa mi się powoli uczestniczyć w życiu tego forum.
Przykładowe Volumio podaje, że wyjściem USB z malinki może puścić sygnał cyfrowy do 768Khz/32bit. Podpinasz do tego dowolnego DACa. Jak to rozwiązanie ma być gorsze jakościowo od nakładki DAC na malinkę z ES9038Q2m?
No i co to znaczy "surowy sygnał audio", który "obrabia" wzmacniacz?
-
Jak to nie rozumiesz??? Kolega Dale ma wzmacniacz z wbudowanym prodiżem i surowy sygnał audio na kolumny wychodzi Al dente. Co tu jest niejasneFrey pisze: ↑17 sty 2024, 08:37Kulturalnie zapytałem, bez złośliwości. Odechciewa mi się powoli uczestniczyć w życiu tego forum.
Przykładowe Volumio podaje, że wyjściem USB z malinki może puścić sygnał cyfrowy do 768Khz/32bit. Podpinasz do tego dowolnego DACa. Jak to rozwiązanie ma być gorsze jakościowo od nakładki DAC na malinkę z ES9038Q2m?
No i co to znaczy "surowy sygnał audio", który "obrabia" wzmacniacz?

Trzeba mieć tylko odpowiednio grube przewody glośnikowe, żeby nie gubiły temperatury, bo sygnał znowu zsurowieje.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
- tuczi77
Dale chyba nie zdaje sobie sprawy, że w zewnętrznych DACach można wybierać pomiędzy 2 wariantami wypuszczania sygnału 
Tu na przykładzie mojego Toppinga E30 II: P.S. Już chyba w tym wątku były ode mnie i do Frey'a pytania do Dale nt. wpływu osprzętu przed DACiem na samą jakość audio i również skończyło się to pokrętnymi tłumaczeniami.

Tu na przykładzie mojego Toppinga E30 II: P.S. Już chyba w tym wątku były ode mnie i do Frey'a pytania do Dale nt. wpływu osprzętu przed DACiem na samą jakość audio i również skończyło się to pokrętnymi tłumaczeniami.
- sanminen
- Gramofon: L75, L78, CEC2200...
Ja na ten przykład lubię widzieć co leci w tym momencie (w jakiej jakości itp) bez sięgania do telefonu, a jeszcze bardziej lubię obserwować wycieraczki (taki fetysz), których nie mam w pozostałych elementach swojego torutuczi77 pisze: ↑16 sty 2024, 11:58Tak. I ma rozmiar niemalże "5na9".Jacek 1972t pisze: ↑16 sty 2024, 11:42en wyświetlacz na Volumio, wymaga jedynie pobrania wtyczki i kliknięcia uruchom.
A wymaga skonstruowania specjalnej zabudowy czy jest pod to jakaś dedykowana, również p&P?
P.S. Nadal aktualnym pytaniem jest "Po co komu ekran jak ma go w telefonie?" lub inaczej "Jaką przewagę ma ekranik wbudowany w zabudowę Maliny nad ekranem telefonu na kanapie?"

- Frey
Też lubię komplety. Bardzo ładny projekt i dopasowanie pod Abrahamsena. Ja robiłem malinkę pod przedwzmacniacz od Wydry i też wyszedł komplecik

-
To jest zagadnienie typu -czy transport gra. Raz bit perfecty a dwa szum transportu i jego ekspansja razem z 01 w kierunku kości dac.
Temat rzeka... Wyjście z kości DAC (napięcia lub prądu) i sekcja analogowa - kolejna rzeka. Transport - kość DAC- sekcja analogowa, gdzie co jest i po jakim złączu można napisać trylogię jak Sienkiewicz.
Napisze tak - jak ktos lubi siedziec 2 tygodnie z lutownicą a potem dwa tygodnie nasłuchiwać, czy słychać zmiany i czy napewno na lepsze, to jego sprawa. Co prawda im jestem starszy, tym większą wagę przykładam do detali we wszystkim ale religii z małych rzeczy robić nie zamierzam.
Najlepsze swoje lata spędziłem na podłej tosce, diorze i altusach i jakoś nie cierpiałem. Podobnie dzisiaj - jak jadę na fulu z deore xt na pokładzie, to jakoś szczęśliwszy niż wtedy na wigry 3 nie jestem.
Taka mnie naszła refleksja
że wole poczytać dobrą książkę albo iść z psem na spacer, niż siedzieć godzinami z lutownicą aby potem słuchac zmian z pogranicza percepcji.
Temat rzeka... Wyjście z kości DAC (napięcia lub prądu) i sekcja analogowa - kolejna rzeka. Transport - kość DAC- sekcja analogowa, gdzie co jest i po jakim złączu można napisać trylogię jak Sienkiewicz.
Napisze tak - jak ktos lubi siedziec 2 tygodnie z lutownicą a potem dwa tygodnie nasłuchiwać, czy słychać zmiany i czy napewno na lepsze, to jego sprawa. Co prawda im jestem starszy, tym większą wagę przykładam do detali we wszystkim ale religii z małych rzeczy robić nie zamierzam.
Najlepsze swoje lata spędziłem na podłej tosce, diorze i altusach i jakoś nie cierpiałem. Podobnie dzisiaj - jak jadę na fulu z deore xt na pokładzie, to jakoś szczęśliwszy niż wtedy na wigry 3 nie jestem.
Taka mnie naszła refleksja

Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
-
- tuczi77
Pzekonałeś mnie, w tym zestawieniu jestem w stanie zrozumieć. Dociera też do mnie, że rzeczywiście można chcieć wiedzieć co akurat leci jeśli słucha się np. radia.
Ja tego kłopotu nie mam, bo jak słucham to primo wiem co włączam, więc wiem co leci, secundo w KA-801 mam piękne wycieraczki

- sanminen
- Gramofon: L75, L78, CEC2200...
Cieszę się i jestem bardzo zaskoczony, gdyż to niezmiernie rzadki przypadek aby przekonać kogoś do zmiany zdania - szanujętuczi77 pisze: ↑17 sty 2024, 13:35Pzekonałeś mnie, w tym zestawieniu jestem w stanie zrozumieć. Dociera też do mnie, że rzeczywiście można chcieć wiedzieć co akurat leci jeśli słucha się np. radia.
Ja tego kłopotu nie mam, bo jak słucham to primo wiem co włączam, więc wiem co leci, secundo w KA-801 mam piękne wycieraczki![]()

W kwestii tego co aktualnie leci, to często korzystam z sugestii/propozycji Tidala i czasem jak mnie coś miło zaskoczy to lubię zerknąć co to akurat leci, jeśli dotąd nie znałem

A przy okazji zazdraszczam i gratuluję pięknych mechanicznych wycieraczek - też na nie choruję ale póki co muszę się zadowolić cyfrowymi, które swoją drogą mają pewne zalety: np. można zmieniać do woli ich wygląd...
- chudy_b
- tuczi77
Kiedy 6 lat temu składałem streamer na Malinie to ekrany dotykowe były tylko w drogich, markowych streamerach, a w Malince były wyłącznie marzeniem i mrzonką 

- amrowek
Że wyświetlacz musi być to wiadomo
teraz druga kwestia obudowa
czy ta jest ok
https://allegro.pl/oferta/obudowa-metal ... 3239711717
a może wyciąć dziurę w panelu na szerokość tacy CD
https://www.olx.pl/d/oferta/kenwood-odt ... bserved_ad
a może adoptować
https://www.olx.pl/d/oferta/radio-st600 ... bserved_ad
kolejna kwestia zasilania maliny
co można wsadzić w obudowę jaki zasilacz (byle nie ładowarka od telefona czy też tomanek ) chodzi o jaką płytkę do zasilania
dziękuje za podpowiedzi odpowiedzi
aha mailna Pi5

teraz druga kwestia obudowa
czy ta jest ok
https://allegro.pl/oferta/obudowa-metal ... 3239711717
a może wyciąć dziurę w panelu na szerokość tacy CD
https://www.olx.pl/d/oferta/kenwood-odt ... bserved_ad
a może adoptować
https://www.olx.pl/d/oferta/radio-st600 ... bserved_ad
kolejna kwestia zasilania maliny
co można wsadzić w obudowę jaki zasilacz (byle nie ładowarka od telefona czy też tomanek ) chodzi o jaką płytkę do zasilania

dziękuje za podpowiedzi odpowiedzi
aha mailna Pi5
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!