Co mam zmienić żeby poprawić odsłuch z winyli?
-
Co mam zmienić żeby poprawić odsłuch z winyli?
Witam bardzo serdecznie w ten mroźny poranek:).
Nie jestem pewny czy pisze w dobrym dziale,ale nie chcę zaśmiecać forum tworząc nowy temat.
Ale od początku: słucham winyli na dość budżetowym sprzęcie kupionym przy udziale użytkowników tego forum. Gramofon Saba PSP 244 z wkładką VM95, wzmacniacz JVC AX 555 i kolumny canton Quinto 530. Generalnie z brzmienia jestem zadowolony - dość ciepłe, wystarczająco dynamiczne, bez jakiś natarczywych dźwięków. I ostatnio kupiłem płytę Mysliwitz (wydana przez Sony music) i doznałem olśnienia.
A mianowicie zacząłem słyszeć coś co chyba można nazwać sceną. Dość wyraźnie poszczególne instrumenty, ich miejsce...
I to rodzi pytanie fundamentalne - z czego to wynika? Chciałbym na większości płyt słyszeć podobny efekt.
1) Czy ta płyta jest taka super? Pozostałe mam raczej SPRecords...
2) Czy coś jest nie tak z moim sprzętem - jakąś awaria?
3) Może należy coś zmienić w zestawie (wzmacniacz, wkładką?)
4) Może tak jak radził mi jeden z forumowiczów powinienem kupić zestaw stereo za min 30tys żeby wyraźnie słyszeć takie rzeczy?
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie od doświadczonych forumowiczów.
Pozdrawiam.
Nie jestem pewny czy pisze w dobrym dziale,ale nie chcę zaśmiecać forum tworząc nowy temat.
Ale od początku: słucham winyli na dość budżetowym sprzęcie kupionym przy udziale użytkowników tego forum. Gramofon Saba PSP 244 z wkładką VM95, wzmacniacz JVC AX 555 i kolumny canton Quinto 530. Generalnie z brzmienia jestem zadowolony - dość ciepłe, wystarczająco dynamiczne, bez jakiś natarczywych dźwięków. I ostatnio kupiłem płytę Mysliwitz (wydana przez Sony music) i doznałem olśnienia.
A mianowicie zacząłem słyszeć coś co chyba można nazwać sceną. Dość wyraźnie poszczególne instrumenty, ich miejsce...
I to rodzi pytanie fundamentalne - z czego to wynika? Chciałbym na większości płyt słyszeć podobny efekt.
1) Czy ta płyta jest taka super? Pozostałe mam raczej SPRecords...
2) Czy coś jest nie tak z moim sprzętem - jakąś awaria?
3) Może należy coś zmienić w zestawie (wzmacniacz, wkładką?)
4) Może tak jak radził mi jeden z forumowiczów powinienem kupić zestaw stereo za min 30tys żeby wyraźnie słyszeć takie rzeczy?
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie od doświadczonych forumowiczów.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 09 sty 2024, 16:01 przez zieszy, łącznie zmieniany 2 razy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Co mam zmienić żeby poprawić odsłuch z winyli?
Mimo wszystko wydzieliłem temat.
A jak jest na innych źródłach?
Jak masz rozmieszczone kolumny w pomieszczeniu? Używasz czasem słuchawek?
A jak jest na innych źródłach?
Jak masz rozmieszczone kolumny w pomieszczeniu? Używasz czasem słuchawek?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Skoro na jednej płycie słychać a na innych nie to stawiam na płyty. Masa współczesnych winyli, szczególnie pop nagrana jest tragicznie i to też nie musi dotyczyć samych vinyli.
Swojego czasu kupiłem Amy Winehouse Back To Black na czarnym krążku. Na swoim sprzęcie raczej nigdy tego nie gościłem w żadnej postaci.
Odpalam a tu czarna klucha, zero sceny, zero separacji instrumentów, dźwięk spod koca. No nic spieprzyli winyla. Tylko jeden kawałek był sensownie nagrany (bodajże Valerie). No to próbuję z Tidalem, no i to samo.
Także albo ze swoimi płytami odwiedź kogoś kto nie narzeka na takie problemy i sprawdź. Albo próbuj innych płyt.
Możesz też porównać to co masz na plackach z jakimś tidalem/spotifiem/youtubem. Na youtube często są ripy winyli wtedy będziesz miał pewność że to problem jest u Ciebie lub ew na płytach (jeżeli porównanie będzie z wersją cyfrową a może zrzutem z winyla)
Swojego czasu kupiłem Amy Winehouse Back To Black na czarnym krążku. Na swoim sprzęcie raczej nigdy tego nie gościłem w żadnej postaci.
Odpalam a tu czarna klucha, zero sceny, zero separacji instrumentów, dźwięk spod koca. No nic spieprzyli winyla. Tylko jeden kawałek był sensownie nagrany (bodajże Valerie). No to próbuję z Tidalem, no i to samo.
Także albo ze swoimi płytami odwiedź kogoś kto nie narzeka na takie problemy i sprawdź. Albo próbuj innych płyt.
Możesz też porównać to co masz na plackach z jakimś tidalem/spotifiem/youtubem. Na youtube często są ripy winyli wtedy będziesz miał pewność że to problem jest u Ciebie lub ew na płytach (jeżeli porównanie będzie z wersją cyfrową a może zrzutem z winyla)
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- amrowek
jeśli masz CD kup jakąś porządną płytę może być DS - Brothers in Arms (nawet remaster o dziwo jest dobrze nagrany) Erica Claptona
np
https://dr.loudness-war.info/album/view/108218
i odsłuchaj będziesz miał porównanie
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Jeżeli ja mogę nieskromnie doradzić, też długo walczyłem z tym problemem ale koledzy mi pomogli...
No i obecnie w torze winylowym jest ciąg sprzętu ( masz to w w moim popisie).
O ile garniak jest dobry wraz z wkładką i igłą + dobre pre (produkt od Jaculka), ampli i kolumny to budżetówki ale wzmak yamahy wraz z kolumnami Indiany z budżetówkami poległ. Te staruszki jak pod moje ucho grają wyśmienicie( nawet jestem na etapie zakupu mocniejszego ampli Kenwooda KR 830 ) by porównać do KR 820 ( jeden jest na pełnym SPA u @Ukaniu, drugi gra u mnie w torze
).
Będzie sklep z Kenwoodami.
Tu raczej chodzi o to by sprzęt dobrze ze sobą zestroić a nie wydać grubą monetę, bo często jedno nie idzie z drugim w parze.
Widocznie trafiłeś na dobrą płytę i zagrało na słabszym sprzęcie-tak jest z igłami gramofonowymi, sferyk, eliptyk,etc. każda będzie grać inaczej i mniej lub więcej szczegółów "wyciągać" z płyty.
No i obecnie w torze winylowym jest ciąg sprzętu ( masz to w w moim popisie).
O ile garniak jest dobry wraz z wkładką i igłą + dobre pre (produkt od Jaculka), ampli i kolumny to budżetówki ale wzmak yamahy wraz z kolumnami Indiany z budżetówkami poległ. Te staruszki jak pod moje ucho grają wyśmienicie( nawet jestem na etapie zakupu mocniejszego ampli Kenwooda KR 830 ) by porównać do KR 820 ( jeden jest na pełnym SPA u @Ukaniu, drugi gra u mnie w torze

Będzie sklep z Kenwoodami.
Tu raczej chodzi o to by sprzęt dobrze ze sobą zestroić a nie wydać grubą monetę, bo często jedno nie idzie z drugim w parze.
Widocznie trafiłeś na dobrą płytę i zagrało na słabszym sprzęcie-tak jest z igłami gramofonowymi, sferyk, eliptyk,etc. każda będzie grać inaczej i mniej lub więcej szczegółów "wyciągać" z płyty.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
-
CD kupiłem, ale jeszcze nie przyszedł. Spróbuję się pobawić tymi porównaniami - dzięki.
Choć osobiście przychylał bym się do opinii Kolegi Jozi sugerującego że coś w sprzęcie ze sobą nie za dobrze współgra.
Choć osobiście przychylał bym się do opinii Kolegi Jozi sugerującego że coś w sprzęcie ze sobą nie za dobrze współgra.
- Avarice
- Gramofon: WG-264
-
Z mojego doświadczenia dobieranie całej ścieżki audio dla winyli to jak gra w sapera
Trzeba sprawdzać różne opcje, poprawiać i przede wszystkim słuchać.
Zgadzam się z tym co inni piszą - źle dobrany sprzęt nie zagra. Źle dobrane droższe sprzęty będą grały gorzej od tańszych dobrze dobranych. Do tego oczywiście kwestia akustyki pomieszczenia i subiektywnych preferencji.
Proponowałbym Ci posłuchać formatów bezstratnych (Flac/Tidal) na posiadanym sprzęcie - różnych albumów z różnych gatunków które lubisz. Jeżeli to nie będzie grało to winyl też nie zagra (pamiętaj tylko, że winyl nie zagra tak jak muzyka cyfrowa bo to analogowy nośnik).
I też zgadzam się, że niektóre wydania winylowe się do słuchania nie nadają - są płaskie, nieciekawe, mało dynamiczne. Przykładowo mam płytę Adele koncertową wydaną przez BBC parę lat temu i nie daje ona radości. Z drugiej strony mam np. polską budkę suflera z lat 80, która pięknie gra

Zgadzam się z tym co inni piszą - źle dobrany sprzęt nie zagra. Źle dobrane droższe sprzęty będą grały gorzej od tańszych dobrze dobranych. Do tego oczywiście kwestia akustyki pomieszczenia i subiektywnych preferencji.
Proponowałbym Ci posłuchać formatów bezstratnych (Flac/Tidal) na posiadanym sprzęcie - różnych albumów z różnych gatunków które lubisz. Jeżeli to nie będzie grało to winyl też nie zagra (pamiętaj tylko, że winyl nie zagra tak jak muzyka cyfrowa bo to analogowy nośnik).
I też zgadzam się, że niektóre wydania winylowe się do słuchania nie nadają - są płaskie, nieciekawe, mało dynamiczne. Przykładowo mam płytę Adele koncertową wydaną przez BBC parę lat temu i nie daje ona radości. Z drugiej strony mam np. polską budkę suflera z lat 80, która pięknie gra

Marantz PM700N, Dali Opticon 6 mk2, Thorens TD 103A+Nagaoka MP-200
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Jak coś gra źle gra to źle gra na wszystkich płytach a nie że są wyjątki.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
-
Większość płyt kupiłem jako nowe w ciągu ostatnich dwóch lat (SpRecords, Sony music sic, MJT). Mam też kilkanaście płyt starych - lata 80, z ZSRR. I na tej Mysliwitz jest bajka:). Na pozostałych nawet nie zbliżam się do takiego poziomu...
- Avarice
- Gramofon: WG-264
Nie jest to zatem problem starych (zużytych) płyt lecz zaleta tej jednej, która na Twoim zestawie gra wyjątkowo dobrze. Taki zbieg okoliczności (zbiór plusów i minusów).
- amrowek
JVC ax555 i quinto to nie jest złe zestawienie,
quinto nie są wybredne jeśli chodzi o wzmak,
może być jeszcze inny problem.... kondensatory w quinto i we wzmaku. Jak też przewód gramofonowy którym podpięty jest patefon do wzmaka, oraz i nie tylko przewody głośnikowe. Hm to chyba wszystkie opcje czy coś pominąłem (nie piszę o akustyce pokoju bo to już inna bajka)
quinto nie są wybredne jeśli chodzi o wzmak,
może być jeszcze inny problem.... kondensatory w quinto i we wzmaku. Jak też przewód gramofonowy którym podpięty jest patefon do wzmaka, oraz i nie tylko przewody głośnikowe. Hm to chyba wszystkie opcje czy coś pominąłem (nie piszę o akustyce pokoju bo to już inna bajka)

Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ja póki co najbardziej obstawiam wkładkę. Co by nie zrobił to zmiana na coś lepszego zrobi największą zmianę 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-