Jozi pisze: ↑06 gru 2023, 10:15
mcemsi pisze: ↑06 gru 2023, 10:10
Typowy przykład tzw niskiej szkodliwości społecznej i poszkodowani zazwyczaj finalnie olewają temat a organa ścigania nawet się za to nie zabierają.
Burak uskutecznia takie raczej ordynarne i prostackie wałki no ale to jednak nadal wałki.
Tak ale internetowe oszustwa to nawet za 5zł można dziada gonić

.
Oczywiście że tak, trzeba zgłaszać, nawet jak jest to 5 zł. Przy oszustwie internetowym nie ma niskiej szkodliwości czy innych przesłanek wyłączających ściganie. Składa się wniosek o ściganie, załącza wszelkie posiadane materiały, przelewy itp, dodatkowo w w przesłuchaniu świadka składa się zeznanie że z informacji znalezionych w sieci wynika że gość w podobny sposób oszukuje innych, że prawdopodobnie wystawia towar którego nie posiada, następnie składa się wniosek dowodowy o sprawdzenie innych transakcji na koncie oszusta, portale policji konto udostępniają, prokurator z banku ściąga wszelkie wpłaty za ostatnie pół roku czy rok, przesłuchuje w drodze pomocy prawnej wszystkich wpłacających, czy otrzymali towar zgodny z umową i po jakimś czasie, myślę że tak z pół roku, leci akt oskarżenia. Na gościa, na właściciela konta, na wspólników.
Ja tak zrobiłem, skończyło się zwrotem kasy i długimi pracami społecznymi (ograniczenie wolności) - grzywny nie było bo mieli dzieci na utrzymaniu, bez pracy... patologia... narkotyki itp.
Tylko trzeba dopilnować. Złożyć zawiadomienie może jedynie osoba oszukana. Ona jako pokrzywdzony ma też prawo składać wnioski dowodowe i pisać zażalenia na wszelkie odstąpienia i umorzenia. Tylko trzeba chcieć. I mieć wiedze, co przysługuje nam. Nie odpuszczać. Gość działa tylko dlatego że ludziom się nie chce dochodzić swoich praw.
Przecież te wszelkie fałszywe tożsamości świadczą o działaniu na wielką skalę i z premedytacją. Facet nie skończy z drobnym wyrokiem, symbolicznym... Tylko trzeba chcieć.
Na naszym forum jest sporo osób zainteresowanych, niech osoba poszkodowana ogarnie te osoby, jest tutaj parę osób które mogą pomóc merytorycznie bo przerabiały to...
Tylko trzeba mieć jaja żeby to zrobić porządnie (zawiadomienie), nie płakać na forum...