Płyta stroboskopowa
-
Płyta stroboskopowa
Witam,
poszukuję wzoru płyty stroboskopowej(celem upewnienia się co do prawidłowości obrotów). Nie mogę go nigdzie znaleźć. Ma może ktoś z was?
poszukuję wzoru płyty stroboskopowej(celem upewnienia się co do prawidłowości obrotów). Nie mogę go nigdzie znaleźć. Ma może ktoś z was?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Płyta stroboskopowa
To coś kiepsko googlowałeś. Wpisanie hasła "strobe disc" wywaliło kilka dobrych trafień 
http://www.vinylengine.com/strobe-discs.shtml

http://www.vinylengine.com/strobe-discs.shtml
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Sindsoron
- Kontakt:
Płyta stroboskopowa
szukajcie a znajdziecie... http://allegro.pl/mata-filc-strobo-do-k ... 75735.html
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Płyta stroboskopowa
Myślę, że wystarczy samorobny wydruk 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Płyta stroboskopowa
Wydrukowałem sobie, położyłem na gramofonie. Teraz pytanko: Czy jak widzę rozmazane szare prążki, to znaczy że prędkość jest ok? Czy powinny być takie same paski jak na zatrzymanym?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Płyta stroboskopowa
A przeczytałeś instrukcję umieszczoną na stronie, z której ściągnąłeś szablon? 
Poświeć światłem z bliska na krążek stroboskopowy (lampa pod sufitem może nie wystarczyć
. Paski powinny wydawać się stojące w miejscu.
Jeśli paski nie stoją w miejscu, a przesuwają się w lewo lub w prawo to znaczy, że obroty są odpowiednio za wolne bądź za szybkie.

Poświeć światłem z bliska na krążek stroboskopowy (lampa pod sufitem może nie wystarczyć

Jeśli paski nie stoją w miejscu, a przesuwają się w lewo lub w prawo to znaczy, że obroty są odpowiednio za wolne bądź za szybkie.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Płyta stroboskopowa
Wojtek pisze:A przeczytałeś instrukcję umieszczoną na stronie, z której ściągnąłeś szablon?
Poświeć światłem z bliska na krążek stroboskopowy (lampa pod sufitem może nie wystarczyć. Paski powinny wydawać się stojące w miejscu.
No właśnie nie wiem ile to jest "blisko". Świeciłem z jakichś ~15-20cm i było tak jak mówię(rozmyte paski, które wyglądały jakby stały w miejscu).
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Płyta stroboskopowa
No i o to chodzi.Agares pisze:(rozmyte paski, które wyglądały jakby stały w miejscu)
W sensie że tak?Agares pisze:i było tak jak mówię
To chyba nie brzmiało tak samoAgares pisze:Czy jak widzę rozmazane szare prążki, to znaczy że prędkość jest ok?

"Rozmazane szare prążki" kontra "rozmyte paski, które wyglądały jakby stały w miejscu"

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Płyta stroboskopowa
No jak dla mnie to oba te wyrażenia znaczą to samo, ale nie mówię że z "bocznej perspektywy" nie jest inaczej
. Grunt, że prędkość jest ok. Dzięki za pomoc.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Płyta stroboskopowa
Spoko. Temat przyklejam 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Od chińczyków z HK za pośrednictwem eBay można kupić docisk gramofonowy typu 3 w 1 sygnowany marką Alchemist. Koszt stosunkowo niewielki, a otrzymujemy docisk 280g z naniesioną podziałką stroboskopową oraz z poziomicą pośrodku.

Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Krzyś
Płyta stroboskopowa
I jeszcze czym najlepiej świecić na płytę stroboskopową:
eenneell pisze:1. Swietlówka, lub diodowa "żarówka" (12 lub 230V) daja swiatło "cyfrowe" i "szablon stoi" -widać ostro![]()
2. Żarówka wolframowa światło "analogowe"- i widać tak sobie
warm regards,
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
- Kocewicz
- Kontakt:
Płyta stroboskopowa
Mam taki program na dysku - "strobo". Waży to 44 KB, generuje tarcze stroboskopowe o dowolnej prędkości z zakresu 10 - 1000 obrotów (z dokładnością do 1) i częstotliwości błyskania 50 lub 60 Hz. Program komunikuje się bezpośrednio z drukarką. Przy wydrukowaniu na grubszym papierze, takie tarcze mogą posłużyć dłużej niż kilka razy (mi zwykłe kartki się dość szybko pofalowały). Program jest bodajże po francusku.
Nie pamiętam, skąd to pobierałem, ale zainteresowanym mogę wysłać paczkę emalią.
Nie pamiętam, skąd to pobierałem, ale zainteresowanym mogę wysłać paczkę emalią.
Are you Shure?
- vinylpiotrek
- arturromarr
Mam pytanie: czy używacie często tych tarcz?
Jeśli tak to można by zrobić taki nasz forumowy wzór do pobierania dla wszystkich z logiem.
Co Wy na to?
Jeśli tak to można by zrobić taki nasz forumowy wzór do pobierania dla wszystkich z logiem.
Co Wy na to?