Igła do Ortofon LMA 12
-
- Gramofon: Telefunken RS 30
Igła do Ortofon LMA 12
Witam!
Udało mi się dostać wkładkę Ortofon LMA 12, ale przede mną stoi zakup igły do urządzenia. Maksymalny budżet to ok. 50$. I tu chciałbym zapytać:
1. Czy wyłącznie patrzeć na produkty Ortofona, czy też jakieś zamienniki tańsze są warte uwagi z uwagi na porównywalną, bądź lepszą jakość?
2. Czy należy się ograniczyć w tym budżecie do igły Ortofon 10, czy też warto rozważyć inną? Z tego co się dowiedzialem bardzo duży zakres igieł będzie pasować do tej wkładki, ale czy warto?
Udało mi się dostać wkładkę Ortofon LMA 12, ale przede mną stoi zakup igły do urządzenia. Maksymalny budżet to ok. 50$. I tu chciałbym zapytać:
1. Czy wyłącznie patrzeć na produkty Ortofona, czy też jakieś zamienniki tańsze są warte uwagi z uwagi na porównywalną, bądź lepszą jakość?
2. Czy należy się ograniczyć w tym budżecie do igły Ortofon 10, czy też warto rozważyć inną? Z tego co się dowiedzialem bardzo duży zakres igieł będzie pasować do tej wkładki, ale czy warto?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Igła do Ortofon LMA 12
Lepszych igieł od oryginalnych Ortofonów raczej nie ma.Florek pisze:1. Czy wyłącznie patrzeć na produkty Ortofona, czy też jakieś zamienniki tańsze są warte uwagi z uwagi na porównywalną, bądź lepszą jakość?
Jeśli znajdziesz w tym budżecie igłę 20, 30 czy 40 to możesz ją rozważyćFlorek pisze:2. Czy należy się ograniczyć w tym budżecie do igły Ortofon 10, czy też warto rozważyć inną?

Około 5 pasujących modeli igieł (seria OM) nie nazwałbym bardzo dużym zakresem.Florek pisze:Z tego co się dowiedzialem bardzo duży zakres igieł będzie pasować do tej wkładki, ale czy warto?
Można mieć jakieś mylne przekonanie chociażby z tytułu tego, że pod wieloma nazwami mógł kryć się jeden i ten sam model

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Igła do Ortofon LMA 12
Dzięki Wojtku za info. To teraz tylko trzeba wytropić najtańsze źródło takich igieł. Jakieś wskazówki? 
A co do tych, które pasują, to wydaje mi się, że na pewno 5E, 10, 20, 30, 40. Ale czy tylko. Z wyglądu jest wiele bardzo podobnych (oprócz opisu i danych technicznych). Dlaczego tamte nie będą pasować? np. 3E, 7, 14, DN 165E, DN 166E? albo 78 do płyt szelakowych?
Znalazłem też informację, że również zamiennikiem firmowym, choć wymagającym przeróbki może być igła Digitrac 300SE, jak i inne Digitrac. Podobna ta sama fabryka, tylko inna marka.

A co do tych, które pasują, to wydaje mi się, że na pewno 5E, 10, 20, 30, 40. Ale czy tylko. Z wyglądu jest wiele bardzo podobnych (oprócz opisu i danych technicznych). Dlaczego tamte nie będą pasować? np. 3E, 7, 14, DN 165E, DN 166E? albo 78 do płyt szelakowych?
Znalazłem też informację, że również zamiennikiem firmowym, choć wymagającym przeróbki może być igła Digitrac 300SE, jak i inne Digitrac. Podobna ta sama fabryka, tylko inna marka.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Igła do Ortofon LMA 12
Czyli igły do serii OM.Florek pisze:A co do tych, które pasują, to wydaje mi się, że na pewno 5E, 10, 20, 30, 40.
Które "tamte"?Florek pisze:Dlaczego tamte nie będą pasować?
Będą pasować, bo są to igły pochodne/jednakowe z głównymi igłami OM, jednak część z nich już po prostu nie jest produkowana/dostępna.Florek pisze:np. 3E, 7, 14, DN 165E, DN 166E? albo 78 do płyt szelakowych?
Zgadza się, aczkolwiek groty Digitraców to także są po prostu igły serii OMFlorek pisze: Znalazłem też informację, że również zamiennikiem firmowym, choć wymagającym przeróbki może być igła Digitrac 300SE, jak i inne Digitrac. Podobna ta sama fabryka, tylko inna marka.

Przeróbki wymaga oprawka igły, by w ogóle mogła wejść w body Ortofon OM.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dziękuję za wyjaśnienia. A jakieś typy taniego źródła Ortofonowych igieł? Póki co widzę, że wcale nie najtaniej od duńskiego producenta, ale od amerykańskich sklepów internetowych. Minimalna znaleziona cena za Ortofon 10 to 45$. Widział ktoś taniej za oryginał? 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Igła do Ortofon LMA 12
Zależy co rozumiesz przez "tanie". Około 150zł za igłę 10 to już jest tanio. Po prostu tyle to jest warte.Florek pisze:A jakieś typy taniego źródła Ortofonowych igieł?
Jak do tej minimalnej doliczysz cło i VAT to już przestanie być fajna ofertaFlorek pisze:Minimalna znaleziona cena za Ortofon 10 to 45$. Widział ktoś taniej za oryginał?

Dodatkowo, taka uwaga, jak piszemy ceny amerykańskie to znak dolara umieszczamy przed wartością, a nie po.
Nóż mi się w kieszeni otwiera jak widzę tego typu błędy.
Tak czy siak, nie ma sensu importować z daleka, skoro w Niemczech można kupić za mniej więcej to samo (bez obaw o VAT itd.).
http://www.zum-shop.de/Needles-Styli-Or ... pg2_x1.htm
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Winters
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Igła do Ortofon LMA 12
To jest wartość samej igły. Dolicz jeszcze koszt wysyłki (np. $10-20, w zależności od sklepu) to chyba już się łapie?Winters pisze: Za $45 nic mu nie doliczą.

Zresztą, jest nawet szansa, że nawet igły za $100 "nie policzą", ale po co ryzykować?
Mało tego, co jeśli dostaniemy wadliwą sztukę? Odsyłamy do USA? To już lepiej do sąsiada zza rzeki, zamiast oceanu

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Winters
Igła do Ortofon LMA 12
Koszt wysyłki się nie liczy, tylko wartość zawartości przesyłki.Wojtek pisze:Dolicz jeszcze koszt wysyłki (np. $10-20, w zależności od sklepu) to chyba już się łapie?
Co do tej szansy to ja mocno wątpię, no chyba, że sprzedawca okantuje i wpisze mniej.Wojtek pisze:Zresztą, jest nawet szansa, że nawet igły za $100 "nie policzą", ale po co ryzykować?
DIOMEDES KATO
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Igła do Ortofon LMA 12
Jak już liczą, to liczą od całości. Doliczają koszt wysyłki do wartości towaru.Winters pisze:Koszt wysyłki się nie liczy, tylko wartość zawartości przesyłki.
Skąd to biorą? Sięgają po fakturę (bądź domagają się przedstawienia jak nie znajdą)

To sobie wątp, ja swoje wiem. Z niejednego kraju przez lata już się różne rzeczy importowało do Polski.Winters pisze:Co do tej szansy to ja mocno wątpię, no chyba, że sprzedawca okantuje i wpisze mniej.
Parę razy już tak miałem, że nie musiałem nic dopłacać do przesyłek z USA, które przekraczały limit, więc... nie muszę nikogo przekonywać.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Winters
Igła do Ortofon LMA 12
To świetnie, ale ja też niejeden raz odbierałem paczki o wartości od $2 do $600 i zawsze było tak jak napisałem, więc pewnie żyjemy w różnych krajach 

DIOMEDES KATO
-
Raz się uda innym razem nie. Pamietam jak kiedyś z USA sprowadzaliśmy Mody do e palenia Provari za ok chyba $200. Jedni płacili cło i Vat a inni nie. Jak trafiło na cło do Zgierza to było 100% pewności że bez opłat się nie obędzie, moje zamówienie poszło na Gdańsk i tu się nie czepili. Wkleję linka jak robić zakupy za granicą. To jest mało istotne ale na dole gostek ma wyliczenia opłat i cła i Vat.
http://www.theillest.pl/jak-kupowac-z-z ... rnetowych/
http://www.theillest.pl/jak-kupowac-z-z ... rnetowych/
- Winters
Igła do Ortofon LMA 12
Co nie zmienia faktu, że ja nigdy nie płaciłem cła/VATu za koszty przesyłki, nieważne czy wynosiły $10 czy $150
No ale może trafiałem zawsze na celników nieznających się na tych zasadach.

No ale może trafiałem zawsze na celników nieznających się na tych zasadach.
DIOMEDES KATO
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Igła do Ortofon LMA 12
Ale chyba jednak rzadziej, z racji różnicy wieku chociażbyWinters pisze:To świetnie, ale ja też niejeden raz odbierałem paczki o wartości od $2 do $600

Swoją drogą, gdzie ten kryzys skoro mamy takich kasiastych nastolatków w kraju?

Trochę też zależy od samego Urzędu Celnego, tak jak wspomniał Pilot, a to już sprawa regionalna.Winters pisze:i zawsze było tak jak napisałem, więc pewnie żyjemy w różnych krajach
Spokojnie, jeszcze kiedyś zapłacisz, skoro i inni płaciliWinters pisze:Co nie zmienia faktu, że ja nigdy nie płaciłem cła/VATu za koszty przesyłki, nieważne czy wynosiły $10 czy $150![]()

Teraz ciekawe co nam jeszcze Florek dopowie

Dość pożądany model wkładki dla fanów gramofonów z bardzo lekkimi ramionami, tak więc lepiej jej nie wyrzucaj

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Super! Właśnie o taka informację co do źródeł potrzebowałem. Szczególne dzięki za tego niemieckiego linka, bo przy ryzyku oclenia, to jest chyba optymalna propozycja.
Dopowiem tylko, że wkładkę kupiłem do Telefunkena RS 30. Póki co mam do niego 2 Audio Techniki AT-52. Jedną starszą, drugą nową. Obie z eliptykami. Jestem ciekaw jak zagra przy nich Ortofon.
A co do znaku $ przed wartością to przyznaję, że nie wiedziałem:) Dwa fakultety na karku a człowiek ciągle się nowych rzeczy dowiaduje. Gdzie Cię tego nauczyli Wojtku? Na zajęciach z angielskiego?
Swoją drogą, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie jakie są parametry techniczne przedmiotowej wkładki Ortofon LMA 12?
Dopowiem tylko, że wkładkę kupiłem do Telefunkena RS 30. Póki co mam do niego 2 Audio Techniki AT-52. Jedną starszą, drugą nową. Obie z eliptykami. Jestem ciekaw jak zagra przy nich Ortofon.
A co do znaku $ przed wartością to przyznaję, że nie wiedziałem:) Dwa fakultety na karku a człowiek ciągle się nowych rzeczy dowiaduje. Gdzie Cię tego nauczyli Wojtku? Na zajęciach z angielskiego?
Swoją drogą, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie jakie są parametry techniczne przedmiotowej wkładki Ortofon LMA 12?