Technics sl-q2... Opinie.
- wesh
Co sądzicie o tym modelu, czy ktoś z Was miał z nim do czynienia. Szukałem opinii na jego temat i są bardzo szczątkowe, aczkolwiek pozytywne.
Wiem, że to model z przełomu lat 70/80, osobiście widziałem tylko zdjęcia i filmiki, podoba mi się sam design, półautomatyczne ramię, no i kwarcowa stabilizacja obrotów- to pewnie duży plus tego modelu.
Tylko jak jest ze brzmieniem tego gramofonu i jakością wykończenia? Widziałem ceny na allegro, są dosyć wysokie, bo nawet 500 zł, na e-bayu po kilkadziesiąt dolarów. Czy ten gramofon jest wart takich pieniędzy...?
Wiem, że to model z przełomu lat 70/80, osobiście widziałem tylko zdjęcia i filmiki, podoba mi się sam design, półautomatyczne ramię, no i kwarcowa stabilizacja obrotów- to pewnie duży plus tego modelu.
Tylko jak jest ze brzmieniem tego gramofonu i jakością wykończenia? Widziałem ceny na allegro, są dosyć wysokie, bo nawet 500 zł, na e-bayu po kilkadziesiąt dolarów. Czy ten gramofon jest wart takich pieniędzy...?
Nie lubię odkurzać!
...chyba, że półkę z płytami.
- Tyrystor
- Gramofon: SL-1410mk2
Miałem trzy gramofony technicsa (a rozglądam się za czwartym
), toteż mogę coś-niecoś o nich napisać.
SL-Q2 to porządny, solidnie wykonany model. W swoich czasach wyżej był tylko SL-Q3 (czyli automat) i SL-1x00mk2 (ale one chodzą w innej lidze cenowej - tak bliżej tysiąca). 400 złotych wart bez mrugnięcia okiem, a z dobrą wkładką to i 500 wydaje mi się rozsądną ceną.
I co ja więcej powiem? Ma napęd bezpośredni, czyli to, co firmie Technics zawsze wychodziło najlepiej. Kwarcowa stabilizacja obrotów to faktycznie spory plus
. Jeśli Cię to ciekawi, to wspomnę jeszcze, że był produkowany w latach 1979-1980 i kosztował 200 dolarów. 
BTW. Dopiero co skończyła się aukcja z egzemplarzem takiego modelu na Allegro - poszedł za 250 zł. Czyli nabywca miał fart

SL-Q2 to porządny, solidnie wykonany model. W swoich czasach wyżej był tylko SL-Q3 (czyli automat) i SL-1x00mk2 (ale one chodzą w innej lidze cenowej - tak bliżej tysiąca). 400 złotych wart bez mrugnięcia okiem, a z dobrą wkładką to i 500 wydaje mi się rozsądną ceną.

I co ja więcej powiem? Ma napęd bezpośredni, czyli to, co firmie Technics zawsze wychodziło najlepiej. Kwarcowa stabilizacja obrotów to faktycznie spory plus

BTW. Dopiero co skończyła się aukcja z egzemplarzem takiego modelu na Allegro - poszedł za 250 zł. Czyli nabywca miał fart

Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
- Winters
Tyrystor słuszne rzeczy napisał. Natomiast Q3 nie nazwałbym modelem wyższym - to jest to samo, tylko że pełny automat. Osiągi takie same.
DIOMEDES KATO
- Tyrystor
- Gramofon: SL-1410mk2
Re: Technics sl-q2... Opinie.
Racja, racja - drobny skrót myślowy. Żeby było całkiem jednoznacznie, wystarczy mi napisać, że SL-Q3 był na pewno modelem droższym - o 40 dolarów.Winters pisze:Tyrystor słuszne rzeczy napisał. Natomiast Q3 nie nazwałbym modelem wyższym - to jest to samo, tylko że pełny automat. Osiągi takie same.

Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
- Frenzy
Ja od paru ładnych lat jestem szczęśliwym posiadaczem Q3 i nigdy nie miałem z nim żadnych problemów (jest to mój pierwszy gramofon w ogóle od początku przygody z winylami), więc Q2/Q3 mogę szczerze polecić 

- wesh
No to czas na mnie... Tak, to ja jestem farciarzem z aukcji o której mówiłeś Tyrystor.
Gramofon właśnie do mnie dotarł, więc podzielę sie pierwszymi wrażeniami:
podłączam do wzmacniacza, głośniki na maksa i cisza...
Zero burczenia.
No to szybka regulacja ramienia i pierwszy test. Działa, gra, stop działa, automat ramienia również, dla 45 obrotów również wszystko działa.
(Idźcie precz sprzed mych oczu "bernardy"!;)
Chociaż na razie trzeba ochłonąć, zrobić mu przegląd, nasmarować, zmienić igłę... Ale na pierwszy rzut oka- Wasze opinie się sprawdzają.
Za jakiś czas, gdy już będę mógł się w nim w pełni nacieszyć, podzielę się resztą moich obserwacji. I wyrażę własną.
Gramofon właśnie do mnie dotarł, więc podzielę sie pierwszymi wrażeniami:
podłączam do wzmacniacza, głośniki na maksa i cisza...

No to szybka regulacja ramienia i pierwszy test. Działa, gra, stop działa, automat ramienia również, dla 45 obrotów również wszystko działa.
(Idźcie precz sprzed mych oczu "bernardy"!;)
Chociaż na razie trzeba ochłonąć, zrobić mu przegląd, nasmarować, zmienić igłę... Ale na pierwszy rzut oka- Wasze opinie się sprawdzają.
Za jakiś czas, gdy już będę mógł się w nim w pełni nacieszyć, podzielę się resztą moich obserwacji. I wyrażę własną.
Nie lubię odkurzać!
- Wujo1983
- dongregorio
- Gramofon: Technics SL-Q2
Mam go może miesiąc, może dłużej - podoba mi się niemiłosiernie 
i sprawuje się równie dobrze co wygląda

i sprawuje się równie dobrze co wygląda

Gramofon: Technics SL-Q2
Wzmacniacz: Pioneer A-119
Equalizer: Pioneer GR-555
CD-Player: Pioneer PD-4500
Wzmacniacz: Pioneer A-119
Equalizer: Pioneer GR-555
CD-Player: Pioneer PD-4500
- Grzesiek
Do mnie też już jedzie Sl-Q2 w czarnym kolorze. Stanie obok Adama. Już się nie mogę doczekać "testów" porównawczych
. Nie wiem tylko w jakim stanie jest oryginalna igła EPC207
Pewnie trzeba będzie zakupić nową, ale jaką ? Pomęczę Was za jakiś czas w innym wątku.

Pewnie trzeba będzie zakupić nową, ale jaką ? Pomęczę Was za jakiś czas w innym wątku.

Technics SL-Q2; Technics SL-1710MK2; Yamaha R-N803D; Heco Aurora700; BUphonoAMP
- tollo
W Wamacie masz dostępne eliptyki za około 60zł i za 40 sferyczne.Grzesiek pisze:Pewnie trzeba będzie zakupić nową, ale jaką

- Grzesiek
Jeżeli pozostanę przy wkładce Technicsa to kupię JICO właśnie u Thakkera, bo trochę lepszy kurs euro. 

- Grzesiek
Kręcimy na nowo nabytym gramofonie
SL Q2

Oryginalna igła EPC207 była trochę "wygięta" ale penseta, duże szkło powiększające i czucie w paluszkach przywróciły jej odpowiedni wygląd. Oczywiście geometria odbiega od fabrycznej ale gra dobrze, lepiej jak AT95E (na moje stare ucho). Noszę się z zamiarem wymiany igły na eliptyczną od Jico. Dobry to pomysł ? Czy raczej kupić nową wkładkę z igłą ? Myślę o Grado Black ewentualnie Ortofon 2MRed.

W nowym nabytku nie działał przycisk STOP ale jak się okazało stary smar blokował dźwignię. Jest już ok. Natomiast niedobrze działa antiscating, na 3-ce ściąga ramię do środka. Pewnie sprężynka ale jeszcze nie wiem jak się do niej dostać. Może jakieś wskazówki
.
Generalnie po godzinnym słuchaniu jestem baaardzo zadowolony z zakupu. Tylko Adam krzywo na mnie patrzy
.

Oryginalna igła EPC207 była trochę "wygięta" ale penseta, duże szkło powiększające i czucie w paluszkach przywróciły jej odpowiedni wygląd. Oczywiście geometria odbiega od fabrycznej ale gra dobrze, lepiej jak AT95E (na moje stare ucho). Noszę się z zamiarem wymiany igły na eliptyczną od Jico. Dobry to pomysł ? Czy raczej kupić nową wkładkę z igłą ? Myślę o Grado Black ewentualnie Ortofon 2MRed.
W nowym nabytku nie działał przycisk STOP ale jak się okazało stary smar blokował dźwignię. Jest już ok. Natomiast niedobrze działa antiscating, na 3-ce ściąga ramię do środka. Pewnie sprężynka ale jeszcze nie wiem jak się do niej dostać. Może jakieś wskazówki

Generalnie po godzinnym słuchaniu jestem baaardzo zadowolony z zakupu. Tylko Adam krzywo na mnie patrzy

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wymień igłę zanim zaczniesz kupować nowe wkładki
EPC-207 nie jest zła.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Grzesiek