To ładny wybierz. Po prostu.
Gramofon do 1500 zł
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
- Geeral
- Gramofon: Poszukiwany
Re: Gramofon do 1500 zł
Estetyka to ważna sprawa, ale ważniejsza jest jakość audio. Nie robi mi różnicy czy będę musiał go obsługiwać manualnie czy będzie działał automatycznie. Aktualnie nie jestem świadomy jak rodzaj napędu wpływa na jakość dźwięku, więc liczyłem na pomoc forum w wyborze rozsądnej opcji w zakładanym budżecie.
- darkman
- Kontakt:
- Geeral
Zatem wracając do tego co ja napisałem napęd i mechanizm nie ma znaczenia. Szukam najlepszego dźwięku do 1500/2000
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czyli kup taki gramofon który Ci się podoba, a resztę przeznaczysz ew. na inną wkładkę czy preamp i z głowy.
Gramofon nie gra. Gramofon przede wszystkim kręci płytą.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Geeral
Ok, w takim razie nie rozumiałem od początku. Wszystko jasne, spróbuje upolować coś na giełdzie 

- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Masz super kenwooda od @Peliksa.
Problem tylko z wysyłką bo to dość ciężki garniak.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
-
- Gramofon: Technics SL-3210
pozwolę sobie podbić, bo zniknęło jako ostatni post na poprzedniej stroniekubolec pisze: ↑14 wrz 2023, 10:06Eh a ja dalej szukam i zdecydować się nie mogę i wszystkie ciekawe ogłoszenia mi uciekają.
https://allegrolokalnie.pl/oferta/technics-sl5300 - tutaj cena wydaje się w porządku, ale jak się forumowicze odniosą do wkładki? Pęknięty zawias to już trudno, w razie czego wymiana pokrywy pewnie tańsza niż dobre wkładki do tego gramofonu.
-
- Gramofon: Micro Seiki DD-7
Tutaj masz jeszcze fajny gramofon: https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-so ... VlCgx.html
Spoza forum, od handlarza ale myślę, że można mu zaufać. Kupowałem od niego raz kolumny, innym razem jakieś pomniejsze pierdoły i zawsze było ok. Masz opcję automat/manual + przyzwoitą wkładkę z oryginalną igłą. Powinno to fajnie działać i grać.
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
- darkman
- Kontakt:
Kolego nie odniosą się, bo koleś nie podaje jej brandu tylko wymienia trzy typy wkładek w ich podstawowym podziale. Poczytaj trochę wstępu FAQ w dziale wkładki. Pewnie przy zainteresowaniu zakupem poda jakieś wkłądki do ewentualnego wyboru - wszystkie będą racze jbudżetowe, bo taki świat w tym zakresie, a to co jest zamontowanae to też jakiś podstawczak. W tym przedziale cenowym wkładka nie decyduje o wartości gramofonu. Jeśli jest lepszej klasy to zwykle podana jest jako opcja z dopłatą. Kupujesz z podstawczakiem i uwzględniach w budżecie wymianę wkładki lub igły na lepszą i kontrolowaną zakupem własnym. Najlepiej z uznanej ręki.
-
Cześć,
W okolicach maja szukałem gramofonu do 1000zl, ale koledzy doradzili, ze z takimi parametrami jakie chciałem i za te pieniądze sprzętu nie kupię. Zgodziłem się z nimi i wracam z wyższym budżetem.
Chce tylko przypomnieć, ze moja wiedza w tym temacie jest dosyć słaba. Wiem jak wyjąć płytę, odtworzyć ją i schować.
Zakup planuje na lata i nie bede pewnie szybko chciał się przesiadać na coś nowego.
Z takich wymagań, które gdzieś tam sobie wymyśliłem, to automatyczny system. Podglądnąłem to w jednym gramofonie i bardzo mi się spodobało.
Wizualnie chciałbym coś czarnego i prostego jeśli się uda. Bardzo podoba mi się stylistyka Sony PS-X4
Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Kiedyś już udało mi się z Waszą pomocą kupic gramofon dla dziewczyny i była wniebowzięta
W okolicach maja szukałem gramofonu do 1000zl, ale koledzy doradzili, ze z takimi parametrami jakie chciałem i za te pieniądze sprzętu nie kupię. Zgodziłem się z nimi i wracam z wyższym budżetem.
Chce tylko przypomnieć, ze moja wiedza w tym temacie jest dosyć słaba. Wiem jak wyjąć płytę, odtworzyć ją i schować.
Zakup planuje na lata i nie bede pewnie szybko chciał się przesiadać na coś nowego.
Z takich wymagań, które gdzieś tam sobie wymyśliłem, to automatyczny system. Podglądnąłem to w jednym gramofonie i bardzo mi się spodobało.
Wizualnie chciałbym coś czarnego i prostego jeśli się uda. Bardzo podoba mi się stylistyka Sony PS-X4
Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Kiedyś już udało mi się z Waszą pomocą kupic gramofon dla dziewczyny i była wniebowzięta
- jaca1970
- Gramofon: JVC Ql-Y3F
https://www.olx.pl/d/oferta/gramofon-un ... VpGKO.html
Uniwersum 6000
Ja mam taki model i jest ok, miałem podobny budżet i się taki trafił - kiedyś pewnie kupie lepszy
automat pełny z funkcją repeat... i jest dobra wkładka.
Podobne modele tylko pod nazwą Micro Seiki są wycenianie znacznie więcej a wiele się nie różnią...
Uniwersum 6000
Ja mam taki model i jest ok, miałem podobny budżet i się taki trafił - kiedyś pewnie kupie lepszy
automat pełny z funkcją repeat... i jest dobra wkładka.
Podobne modele tylko pod nazwą Micro Seiki są wycenianie znacznie więcej a wiele się nie różnią...
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
Universum fajny, Sony X4 również.
Sony to raczej bardziej grafit niż czerń.
Skąd jesteś kolego ??
Ps x 4 czeka na serwis
Sony to raczej bardziej grafit niż czerń.
Skąd jesteś kolego ??
Ps x 4 czeka na serwis

Ostatnio zmieniony 13 lis 2023, 20:21 przez Lukasz31, łącznie zmieniany 1 raz.
- d0nk3y
- Gramofon: Kenwood KP-990
Victor QL-F4 - będę niedługo wystawiał, więc gdybyś był zainteresowany, to na priv. Jest na Olx pod marką JVC za 2k (to to samo, tylko na rynek europejski, Victor był na Japonię) - mój jest czarny, w ładniejszym stanie, z oryginalnym headshellem, wkładką Z1EB I nową igłą sferyczną... no i taniej 

-
Witam.
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat.
Po zakupie wzmacniacza i kolumn (MF M3si + Tannoy dc6t) przymierzam się do zakupu gramofonu. Co wiem na pewno.. celuję w sprzęt używany, po renowacji z wkładką MM. Chciałbym, żeby był to manual, maks półautomat. Jeśli chodzi o napędy to zdaję się na Was bo nie mam wiedzy co będzie lepsze na początek przygody z woskiem. Pasek czy DD. Szperając po internecie wytypowałem kilka modeli, które mieściły by się w kwocie do 1500PLN. Są to:
- Thorens TD160
- Dual 604
- Onkyo CP500
- Rega Planar 3
- Thorens 402
Bardzo bym prosił o wskazówki, na które gramofony zwrócić uwagę i czym kierować się przy wyborze. Na początek będzie musiał mi wystarczyc przedwzmacniacz wbudowany w MF jednak docelowo ma to grać z zew. przedwzmacniaczem. Spotkałem się z opiniami, że warto zwrócić uwagę na urządzenia od ES Darek jak i Iskra 1 bądź 2. Plan ogólnie zakłada Gramofon w kwocie 1200-1500 + w przysżłości wkładka za mniej więcej połowę ceny gramofonu i przedwzmacniacz.
Pozdrawiam,
Kuba
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat.

- Thorens TD160
- Dual 604
- Onkyo CP500
- Rega Planar 3
- Thorens 402
Bardzo bym prosił o wskazówki, na które gramofony zwrócić uwagę i czym kierować się przy wyborze. Na początek będzie musiał mi wystarczyc przedwzmacniacz wbudowany w MF jednak docelowo ma to grać z zew. przedwzmacniaczem. Spotkałem się z opiniami, że warto zwrócić uwagę na urządzenia od ES Darek jak i Iskra 1 bądź 2. Plan ogólnie zakłada Gramofon w kwocie 1200-1500 + w przysżłości wkładka za mniej więcej połowę ceny gramofonu i przedwzmacniacz.
Pozdrawiam,
Kuba