Pozwolę sobie wrzucić swoje główne zestawienie.
Wzmacniacz: 1981-1985,
Gramofon: 1976-1979,
Ramię gramofonu: około 1982,
Kolumny: 2004.
Odtwarzacz CD: 1999
Dobry
Gramiec 1976-78 - celowałem w swój rocznik 77
Wzmacniacz i CD 2000-2002 - rocznik córki
Kolumny , Dac 2019 - prawie rocznik syna
Tak się jakoś ułożyło
Pozdr
Że to sprzęt ze złotych lat audio? Choć lata 60 były też niczego sobie.
Lata osiemdziesiąte to już zachłyśnięcie się CD i cyfrą, i przednówek ery plastik fantastic?
Zależnie od kraju czy tez strefy. W Polsce CD to tak od drugiej połowy lat 80tych i bardziej pod koniec. Pierwszego CD przywiozłem sobie z Francji (Sharp - mam do dziś tylko lasera nie mogę dostać już) gdzieś w połowie 1988 i sporo płyt z klasyki, kumple mieli już w tym czasie po dwie płyty CD z Pewexu, ale napędy już tak ze dwa lata wcześniej.
W tym czasie nadal królował gramofon i taśmy, te zaś zaczynały być wypierane przez kasety. Swoją drogą kaseciaka miałem już w 1972/3, ale każdy wtedy marzył o taśmowym reel to reel. TEż jakoś szybko miałem ZK, ale marzyłem o Damie Pik, bo ojciec jednej laski z moje klasy miał, ona zaś po uzyskaniu tej informacji od razu zdała mi się ładniejsza jakby i nawet seksowna. Muzyka w radio była wówczas nadal z płyt, a cyfra owszem ale nie u nas.
Raczej chodziło o bazę sprzętowo/emisyjną w studiach, niż sam nośnik czy odtwarzacz.
Bum to chyba lata 90te już po transformacji.
Swoją drogą te tanie czyli drogie Technicsy z Pewexów to był właśnie plastic fantastic schyłkowej ery analogu czy takie znowu lepsze od rodzimej Unitry wtedy to bym nie powiedział. O ile wiem sprowadzano wówczas tani badziew niskobudżetowy tam / drogi u nas, a nie gramofony tych lepszych modeli, ale wiem nie za wiele na ów temat, bo nie było mnie wtedy stać na takie fanaberie ani sklepy typu konsum. Pewnie ktoś interesujący się tą epoką handlu zagranicznego audio w Polsce przed transformacją ujmie to lepiej.
Było stać niewielu - normalny robotnik za miesięczną wypłatę to mógł sobie jedną, max dwie płyty zachodnie kupić ( 70' 80')
" wieżę muzyczną " składało sie latami z poszczególnych klocków - kosztowała majątek - jak ktoś miał wszystkie elementy z jednej firmy/serii to był gość ... najczęściej były "kombinowane"...
to tak dla znacznie młodszych kolegów info... biedacy nie wiecie co straciliście..
Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.