Kenwood KD-2070 - pomoc w doborze wkładki i igły
-
Kenwood KD-2070 - pomoc w doborze wkładki i igły
Witam.
Od kilku dni stałem się posiadaczem gramofonu Kenwood KD 2070, wkładka sony ,nie wiem dokładnie jaka,napisy rozmazane.
Jestem zadowolony z tego co słyszę ,ale wiadomo chciałbym lepiej. Szukam wkładki m/w do 1000zł , analogowej,muzykalnej z dobrym wypełnieniem, ale nie gubiącej szczegółów. W tej konfiguracji ,którą mam teraz, brakuje mi troszkę ciepła,tej muzykalności.
Na marginesie ( to co najważniejsze ) moje doświadczenie z gramofonem i wkładkami praktycznie zerowe. Bardzo licze na Waszą pomoc.
Pozdrawiam.
Od kilku dni stałem się posiadaczem gramofonu Kenwood KD 2070, wkładka sony ,nie wiem dokładnie jaka,napisy rozmazane.
Jestem zadowolony z tego co słyszę ,ale wiadomo chciałbym lepiej. Szukam wkładki m/w do 1000zł , analogowej,muzykalnej z dobrym wypełnieniem, ale nie gubiącej szczegółów. W tej konfiguracji ,którą mam teraz, brakuje mi troszkę ciepła,tej muzykalności.
Na marginesie ( to co najważniejsze ) moje doświadczenie z gramofonem i wkładkami praktycznie zerowe. Bardzo licze na Waszą pomoc.
Pozdrawiam.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: Pomoc w doborze wkładki i igły.
To praktycznie jeszcze nie wiesz, czego nie wiesz. Pograj na spokojnie. Zmień igłę jeśli zastana z gramofonem i na razie tyle.
Zrób fotografię tej Sony, to się zobaczy co za typek. Jakas drugą wkładkę warto mieć by usłyszeć lub nie różnicę doświadczalnie. Do tysiąca to ja sugeruję zwykle kolegom Empire.
Bodaj z 3-4 modele dostępne w tej chwili tutaj w dobrej cenie jak na dziś.
Zaraz zobaczę to ramię Twoje.
Zrób fotografię tej Sony, to się zobaczy co za typek. Jakas drugą wkładkę warto mieć by usłyszeć lub nie różnicę doświadczalnie. Do tysiąca to ja sugeruję zwykle kolegom Empire.
Bodaj z 3-4 modele dostępne w tej chwili tutaj w dobrej cenie jak na dziś.
Zaraz zobaczę to ramię Twoje.
-
Re: Kenwood KD-2070 - pomoc w doborze wkładki i igły
Dzięki darkman. Nie mogę wkleić zdjęcia tej sony, za duży plik
. Mam jeszcze drugą wkładkę philips 400.
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Trzeba zmniejszyć plik to "wejdzie".
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Zrób zdjęcie telefonem i prześlij na mail do siebie, wowczas klient poczty zapyta jaką wielkość pliku wybierasz (iPhone), jeśli nie masz iPhone to jest fajny na giełdzie od Peliksa

Aaaa.. no jeśli masz Philipsa 400 to masz już porównanie, powinien być cichszy i bardziej zrównoważony na moje ucho. Jak dla mnie bdb do klasyki wieczorową porą, tak stosuję. Fajny lubię go.
Np wzmiankowana Empire (999/1000-4000) w zależności od igły będzie w stosunku do niego nieco jaśniejsza i bardziej detaliczna z o wiele lepszą dynamiką i wyraźnym budowaniem sceny w niuansach rozpiętości horyzontalnej brzmienia. Nie jest bliska brzmieniu zrównoważonemu i neutralnemu. to wkładka z jadem, ale nie trującym, bo ów soczek to ambrozja po prostu. Sam bym polecił, bowiem ta wkładka od lat ma u mnie konkretne miejsce i jest niezbywalna, nawet myślę o jakimś zapasie.
Reasumując jeśli jak napisałes masz dwie wkładki, to nie spiesz się po prostu. Słuchaj, notuj, oswajaj ucho. Mamy bowiem taką przypadłość, że ucho melomana przyzwyczaja się do sygnatury audio własnego sprzętu. wniosek z tego taki, że nie należy niczego innego czy nowego odrzucać w przdbiegach czy po jednym przesłuchaniu. tu sporą rolę odgrywa też sam repertuar i materiał muzyczny na odpowiednim poziomie jakości nośnika.
Posłuchaj oczywiście uwag społeczeństwa, ale na decyzję daj sobie czas. Czas świadomy.
- jaca1970
- Gramofon: JVC Ql-Y3F
A z jakiego stanu jesteś...
znaczy, gdzie oddychasz i co widzisz z okna....
jak byś był w zasięgu wzroku to mogę jakąś wkładkę na testa podrzucić...
znaczy, gdzie oddychasz i co widzisz z okna....
jak byś był w zasięgu wzroku to mogę jakąś wkładkę na testa podrzucić...

Dom - JVC QL-Y3F, Grace F-8, PRE by Jaceulek, Acoustic Research X-07, ATL HD 311.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
Ogródek - Dual 1235, Shure V15 III , kolumny Philips KD - 1034.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Głupi trick na Android i na iPhone też. Zrobić zdjęcie s potem na telefonie wyświetlić, odpowiednio skadrować i zrobić screenshot. Ten już wejdzie.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- TomekT
A jeszcze prościej to wysłać do siebie (albo kogos i odebrac) whatsappem lub messengerem. Whatsapp da wieksza rozdzielczosc.
Pozdroofka
Bo w życiu chodzi o to, żeby nadać mu sens...

Technics SL-1600mk2 + Jogurt DL-301 II + PreamP Combo
Emotiva PT-100/A-300 -> Castle Knight 5
Bo w życiu chodzi o to, żeby nadać mu sens...
Technics SL-1600mk2 + Jogurt DL-301 II + PreamP Combo
Emotiva PT-100/A-300 -> Castle Knight 5
-
jak byś był w zasięgu wzroku to mogę jakąś wkładkę na testa podrzucić... jaca1970 bardzo dziękuję za propozycję ,ale .....ja z okna widzę prawie że Morze Północne (Holandia) tak że raczej daleko.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To Filipka na Kenwoodzie już próbowałes?

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wojtek a po ludzku mozesz ? Jestem w tym temacie świerzakiem....a Ty mi o jakiś Filipkach hehehe
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Napisałeś że masz GP400.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
ok. Czyli Philips to Filipek, jeszcze parę lat i się nauczę waszej gwary. Próbowałem tej wkładki na moim starym JVC na przemian z Z-1S i Filipek wydawał mi się taki bardziej spokojny,bardziej podobała się Z-1S
-
Dostałem takie propozycje od kolegów : Pickering XV-15, Shure 91 ED, ADC XLM MK III, National Panasonic 205C-2X, Ortofon VMS30, Shure V15.
Co sądzicie o tych propozycjach? Im więcej opinie tym lepiej.
Co sądzicie o tych propozycjach? Im więcej opinie tym lepiej.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To jakieś oferty sprzedaży na priv czy co? 
Mam dorzucić swoje?

Mam dorzucić swoje?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum