MDMA66 pisze: ↑04 sty 2024, 09:53
Arkadyo pisze: ↑15 lip 2023, 10:17
W końcu wyspawany... Teraz tylko troche szpachli i czarny lakier strukturalny a'la raptor do linii listew plus pseudo zabudowa i moge ruszać na przegląd.
Wnioskuję z postu że Ala raptor dawałeś na metal, a stosowałeś na plastiki? Nie jestem zadowolony z trwałości plasti-dipa, i chyba czas zastosować Raptor. Pochwal się co to był za ala raptor. Jeśli to nie tajemnica
Tak na plastiki poszło to samo tylko w czarnym kolorze i to bezpośrednio tzn bez żadnego podkładu - plastiki były tylko przeszlifowane. Trzyma się super. Na budę po całości poszedł podkład epoksydowy ale głównie dlatego, że obawialiśmy się, iż oryginalny bordowy może przebijać przy piaskowym albo dawać jakieś powidoki. Dlatego uznałem, że oszczędność 100 czy 200 zł na podkładzie przy kosztach farby jest nonsensowna.
Co do samej farby to kupowałem ją u specjalisty (kolega mojego syna) - baza plus dobierany barwnik w puszce pod pistolet. Do tego do raptora potrzeba specjalnych dysz, jak chcesz drobne ziarno i u mnie skończyło się z zakupem zestawu z pistoletem. Fajnie się takie drobne ziarno sprawdziło na listwach i zderzakach ale na budę chciałem trochę grubiej żeby przykryć jej niedoskonałości. Niestety musiałem zmienić pistolet na taki z dyszą do baranka żeby był oczekiwany efekt. Skutek był taki, że zamiast 4-5 puszek zużyłem 12... Miało byc koło tysiąca złotych - wyszło ponad 2,5 ...
Strasznie dużo mieszania, dobierania rozpuszczalników, dysz... Ogólnie dla samych zderzaków by mi się nie chciało. Za dużo zachodu. Do zderzaków kupiłbym w spraju podkald do plastikow plus raptora w spraju albo nawet bezpośrednio raptora i już.
Jak chcesz mogę zapytać tego speca co by raptorowatego proponował do zderzaków. Podaj tylko wielkośc auta tzn wiekosc tych zderzakow zeby w przybliżeniu okreslic ilość.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...