Yamaha AS-1000 vs Yamaha AS 1100.
Interesują mnie opinie na temat tych wzmacniaczy, osób które posiadają lub chociaż słyszeli jednego z nich. Super byłoby gdyby wypowiedział się na ich temat ktoś, kto słuchał obydwóch.
Pytam, bo chcę odświeżyć wyposażenie. , a ja z nowinek to zupełna noga jestem.
Miałem okazję porównać obydwa modele od Yamahy, czyli A-S 1000 oraz A-S 1100.
Oczywiście nie były to warunki laboratoryjne, bo różniły się wszystkim.
Mianownikiem ( prawie) wspólnym były kolumny podstawkowe Dynaudio. Prawie, bo i one były z różnych półek.
Pomieszczenia odsłuchowe były też inne. I ze względu na kubaturę i układ ścian, w przypadku A-S 1100 było to poddasze, kolumny Dynaudio z niższej półki, źródłem był jakiś strimer, nie zapamiętałem jaki, bo mało tym się interesuję.
W przypadku A-S 1000, pomieszczenie było duże i przestronne, a żródłem CD player Marantza i Daniel (gramofon) z budżetową wkładką Ortofon.
Jak czytacie, warunki zupełnie nieporównywalne, ale odsłuch dał mi jakiś ogląd.
Jeśli chodzi o scenę, separację, na moje ucho były bardzo podobne. Bardzo ładne stereo. Średnica, niskie i wysokie w obydwu przypadkach pod dostatkiem i to bez kręcenia gałkami... .
Z większym mięsem i bardziej soczyście, jak lubię, było na A-S 1000, myślę, że to zasługa akustyki i podłączonych kolumn.
W związku z tym, że Yamaha A- S1000, to połowa ceny A-1100, zdecydowałem się na te tańsze i jestem z tego wyboru bardzo zadowolony.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2025, 16:20 przez konrads0, łącznie zmieniany 1 raz.
Gratuluję zakupu.
Ja skromniej bo tylko Yamaha A-s 701 .
Z moimi indianami nota 550x wzmak się zgrywa dość przyzwoicie ale jak dla mnie eksponuje z moich garczków za dużo basu, więc pokrętełko o 1/4 w lewo i jest git.
Dziury od bass refleksu "przywaliłem" takim wynalazkiem i bas został przytłumiony. https://allegro.pl/oferta/zatyczka-gabk ... 1066842420
Yaszka na indiankach służy do CD i blutacza, natomiast winyla i od czasu do czasu pasmo UKF obsługuje stary poczciwy ampli Kenwood KR 820 sparowany z cantonami GLE 50.
Czekam na przesyłkę od @Tarkusa i będę jeszcze próbował stare poczciwe Heco.
Jak Heco zagrają lepiej od cantonów, to je podepnę do ampli, jeżeli przegrają z cantonami to czeka je banicja do kuchni i sparowanie z chińczykiem .