darkman pisze: ↑01 wrz 2023, 18:35
p.s. jak tam polerowanie podkładek na błysk, których nikt nigdy nie zobaczy. Napierasz?
Coś tam poleruję to tu, to tam
Np. zrobiłem jakiś czas temu Duala 626, którego rozebrałem w całości do ostatniej śrubki. Kusiło mnie aby przy okazji pomalować chassis na jakiś kolor i obok Ferrari Edition zrobić, powiedzmy Lamborghini Edition

Ale chassis było w ładnym dość stanie, więc innym razem

Zrobiony od a do z. Wymienione ramię, wymieniony na nowy przewód zasilający, rca to wiadomo, zrobiłem też podmiankę okablowania ramienia na inne, też oryginalne. Elektronika zrobiona i powymieniane elementy. Wymieniłem też na nowe diody stroboskopu, gdyż w tej serii gramofonów po wielu latach oryginalne już słabo świecą. Jak dla mnie niewystarczająco. O ile dla 33 rpm nie ma w zasadzie problemu i jest to oświetlenie wystarczające, to pasek dla 45 rpm już słabo oświetla w jasnym pomieszczeniu jest to ledwo widoczne. To jest też, nawiasem mówiąc, fajny test na jakość tzw. pełnego przeglądu. Podam przykład tej aukcji:
https://allegro.pl/oferta/dual-cs-626-k ... 4296208955 gdzie stroboskop jest niezrobiony i pasek na talerzu dla 45 rpm jest słabo oświetlany przez oryginalne diody, mimo cyt. PEŁNEGO przeglądu. A i tak stoi w lekkim półcieniu. Jakby było jaśniej, to już w ogóle nic by nie było widać.
Ten Dual 626 pójdzie niedługo na giełdę.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721,
1019, 1209,
1218, 1219, 1229,
1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:
Dual Fever
IG:
Dual Fever