GRAMOFON TRANSROTOR Z 3 LUB LEONARDO

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
PELOT

Post autor: PELOT »

Proszę o pomoc i wasze sugestie w kwestii zakupu gramofonu, mam na oku :TRANSROTOR Z3 i TR LEONARDO 40 60 TMD :think: co o tym myślicie.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2013, 23:25 przez PELOT, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

GRAMOFON

Post autor: vinylpiotrek »

Ja myślę że to w ogóle nie ma sensu :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

GRAMOFON

Post autor: Sindsoron »

Najlepiej jak określisz kwotę i zapytasz w odpowiednim wątku zakupowym, chyba że chodzi tylko o te dwa gramofony
Collection

Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: GRAMOFON TRANSROTOR Z 3 LUB LEONARDO

Post autor: JacK »

Myślę że którykolwiek kupisz to ucho nie ucierpi, a ego będzie zadowolone.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
PELOT

Żadnych konkretów ,tu nie chodzi oto że ja się obnoszę z tym zamiarem na forum .Potrzebuję rady od kogoś kto miał do czynienia z tą marką ,najkorzystniej z wymienionymi modelami (może jakieś wady).Wiadomo że ci co sprzedają będą chwalić i gloryfikować to c o mają na półce. A może zupełnie inna marka.Mam do dyspozycji ok. 16.000 zł.
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Tylko pytanie, czy wydawanie 16 tys złotych na sam gramofon ma sens, on nie bedzie 100 razy lepszy od klunkra za 160 zł, pod pewnymi względami nawet może byc gorszy :P.
Płacisz głównie za ekskluzywność, szpan i ekstrawagancki wyglad.
Jeśli tak bardzo Ci zależy na tych cechach to spoko, tylko wtedy tzw. fachowe porady mają niewielkie znaczenie.
Użytkowników, to predzej spotkasz na Audiostereo, ale nie posadzałbym ich o jakąs obiektywną ocenę swoich zabawek.
Szpan, voodoo, to wiekszosci z tych "audiofili" przysłania zdrowy rozsądek.
Moze kup coś dobrego za 10 - 20% tej kwoty, resztę wydaj na płyty.
P.S.
Jakie masz już doświadczenie z gramofonami?
Obrazek
PELOT

Właśnie o to mi chodzi ,może trochę się zapędziłem w moich aspiracjach ,być może to i próżność .Co byś radził dobra używka, czy coś tańszego i nowego. :|Jeśli chodzi o doświadczenie z gramofonami ,zaczynałem od pocztówek w latach 70 jakieś radio ojca z gramofonem potem 80 lata Emanuel - Unitra G 8010 - Daniel jakiś Thorens . Po tym wszystkim nastąpiła fascynacja cyfrą .Obecnie CD Audiomeca Talisman , wzmacniacz lampa DIY .Chciałbym powrócić do analogu , wskakując na wyższy poziom niż poprzednio.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Może zacznij od wczytania się w forum. Chyba że nie masz czasu...
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
PELOT

SORY kończę tema :doh: t
Awatar użytkownika
motown

Post autor: motown »

Transrotor Zet 3 (Z3) czy Transrotor Leonardo 40/60 TMD... hmm... brałbym Leonarda bo ładnie wygląda ten akryl i w ogóle... ;]

A tak na poważnie - na tym forum raczej niewielu jest dewiantów z gramofonami z półki 10k+ (zatem nikt ci nie doradzi z własnego doświadczenia).
Jeśli masz pieniądze, słuch absolutny i równie drogą resztę systemu - to bierz dowolny z nich (rzuć monetą), na pewno będziesz zadowolony.
Pay for that motherfucker record

The Motown Sound™
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Jeśli to w ogóle ma grac z lampą, i może jeszcze pre lampowym, to szukaj czegos z cięzkim ramieniem i kup wkładkę z czasów swietności lampowców.
Obrazek
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

Ja radziłbym kupić rzetelnie odrestaurowanego Thorensa np. TD-125 z dobrym ramieniem, albo LINNa Sondeka, albo nawet Garrarda 401.

Najprawdopodobniej taki sprzęt będziesz musiał sprowadzić zza granicy, np. z UK, ale stać Cię na to i jest to moim zdaniem opłacalne.

Naprawdę świetny gramofon to koszt kilku tysięcy, wydawanie większych kwot nie przynosi adekwatnych, rzucających się w uszy różnic. Za resztę budżetu będziesz mógł zapełnić półkę świetnymi, referencyjnie brzmiącymi wydaniami, np. Analogue Productions 45rpm.
DIOMEDES KATO
PELOT

Dzięki Winters brzmi to dość logicznie ,rozważałem kwestię Sondeka, lecz w dobrym stanie i z pewnym ramieniem oraz wkładką ok, to też nie taniocha, myślę o używce. Miałem okazję kupić bez wkładki za 4.500 zł 28 letniego, lub za 6 tyś zł kompletnego z zasilaczem Lingo też 28 lat. Bez 100% gwarancji że wszystko jest ok w sensie technicznym i sonicznym .Pomyślę o Thorensie mniej zawiły w obsłudze (dostrajaniu).
ahaja

Post autor: ahaja »

Mając taki budżet rozważałbym jedynie takie napędy, które mają lub umożliwiają instalowanie 12" ramion.
Nowe mass loadery można często kupić bez ramion. Warto wtedy kupić je osobno - wyjdzie jakościowo i finansowo lepiej.
PELOT

Ahaja, ciekawa sugestia nie wiem czy się orientujesz ale TR Z3 ma taką możliwość , a propo podpowiedzi Wintera ,rozmawiałem dzisiaj z gościem który posiada dwa Sondeki ,też swego czasu napalił się na Transrotora z3 . Po przesłuchaniu kilku opcji z różnymi ramionami i wkładkami,doszedł do wniosku że to nie to ,Linn brzmi lepiej ,dżwięk ma w sobie więcej ciepła ,analogu,jest bardziej ludzki,ma w sobie to coś .
ODPOWIEDZ