Kupiłem go za grosze jako obiekt eksperymentów. Nie spodziewałem się takich efektów. Mit:
Lampy w tym nie grajo tylko służą do świecenia - otóż grają. Mają wpływ na dźwięk, przerzuciłem kilka par przez to urządzenie i zmiany były słyszalne. To hybryda więc nie jest to aż taki wpływ, jak w 100% lampowcu.
Da się też wymieniać opampy, są na stolikach. Do tej kwestii mam raczej letnie podejście. W dobrych konstrukcjach podmiany nie dawały spektakularnych efektów, na gorsze - jak najbardziej. Przy czym to była debilna implementacja (wepnij w stolik i zobacz, co się stanie) bez zmian w reszcie układu. No dobra - w dobrych konstrukcjach, ale tutaj mamy projekt, który jest kopią czegoś przy próbie minimalizacji kosztów
Oczywiście można wymieniać lampy
Fabryczne 6J2 faktycznie lepiej, żeby tylko świeciły. Jest płasko, z szeleszczącą nieprzyjemną górą, średnica za bardzo nie istnieje. Dźwięk na poziomie Vivanco tylko z regulacją głośności. Nie będę opisywał doświadczeń z każdej pary założonych lamp, bo to bardzo subiektywne i raczej bez sensu. Pracował z EF - 95 Siemensa, 6ż1p, 6ż1p-ew, 6ż2p, 6ż2p-Ew, Philips minwatt ef-95. Najlepsze efekty dały philipsy i 6ż2p. Philipsy to świetna przestrzeń, bas i ogarnięta góra pasma, zupełnie inne urządzenie niż to wyjęte z pudełka. 6ż2p to jeszcze lepsza scena, ale kosztem nieco większej ilości wysokich. Do wkładki z wysuniętą średnicą albo ciemniejszej reszty toru jak znalazł. No i kosztują nadal grosze.
Zasilacz.
Te fabryczne nie imponują. Wtyczka 12V 1,5A z niebieską irytującą diodą. Znalazłem w domu 12V 3,4 A od… nawet nie wiem od czego

Z czym porównywałem?
Schiit Mani mk 1
Cambridge Audio 640p
Art Dj Precision
Jakiś diy lampowy na ecc88
W skrócie - cała ekipa śpi w pudełkach a Aiyima gra

-Schiit to lepsza rozdzielczość, ale bas słabszy i strzelanie w kolumny z Technicsem sl 1700 mk II
-Cambridge całościowo brzmiał nudno
- art… nie zapamiętałem nic więc to jest dla mnie najlepsza odpowiedź
Jeśli miałbym polecić jako prosto z pudełka za cenę poniżej 200 zł z Chin - nadal się broni w porównaniu to tego, co jest dostępne w podobnym przedziale cenowym. Po zmianach - nadal na tak. U mnie koszt upgrade’u wyniósł jakieś 80 zł mniej więcej, więc nadal śmieszne pieniądze a zmiany przyniosły efekty.
W kolejce jeszcze recap, tak dla własnej i być może forumowej wiedzy (jak się wreszcie do tego zbiorę), a ponieważ takie granie mi się spodobało: