Nowa UNITRA

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
syko
Gramofon: Dual 510

Re: Nowa UNITRA

Post autor: syko »

łobuz pisze:
18 cze 2023, 01:00
Coś z YT https://www.youtube.com/watch?v=KfMIQGOcKk0
Dacie radę to oglądać? Te wyświetlenia i komentarze pod filmem to w przeważającej większości są od bootów?
Jeden facet coś jąka z kartki, drugi nieudolnie nagrywa grafiki i kolorowe paski na monitorach. Jakaś garstka statystów robi sztuczny tłum i udaje zainteresowanie. Nie wiem jak Wy, ale jak widzę takie obrazki to nie potrafię być obojętnym bo wydaje mi się że ci co to pokazują nie mają szacunku do odbiorców i traktują ich (czyli mnie) jak regularnych kretynów, a oczywistym jest że nikt tak nie lubi, nawet kretyn.
pawelgrab pisze:
21 cze 2023, 10:10
Poziom konwersacji więc sprowadza się do polskiego samochodu elektryczego
Pijesz do tego?: https://www.rdc.pl/aktualnosci/polska/p ... 21tq3WHBji
Cytuję fragment:
- Design jest unikalny, jest stworzony przez krakowską pracownię. Wszystko w tym samochodzie jest polskie, od początku, poprzez koncepcję, wykonanie i dwa pierwsze auta, które już w tej chwili jeżdżą po drogach dolnośląskich, a nawet już dziś dojechały do Warszawy - wskazał Drzał.
Więcej na RDC: https://www.rdc.pl/aktualnosci/polska/p ... 21tq3WHBji
Słowo klucz "wszystko w tym samochodzie jest polskie" też pisał boot?

Ja bym chciał żeby nasz kraj był rozpoznawalny na świecie z dobrej stony, tylko jak czytam takie rzeczy to zastanawiam się czy aby na pewno ktoś mnie tutaj nie oszukuje? Ale ja niedowiarek jestem i może tu jest problem. :think:
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

eVan od InnovationAG to nie żart ani ściema, choć to raczej nie ma żadnego związku z tym tematem :)

Ciekawe czy Unitra będzie chciała zbierać zamówienia w formie przedsprzedaży czy też zainwestują własne środki i pierw wyprowadzą sprzęt z fazy prototypów.

Tak czy siak, dla mnie fabryczne parowanie gramka za 10 czy 15k z wkładką za 500 złotych trąci biedą trochę :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Wojtek pisze:
23 cze 2023, 10:14
Tak czy siak, dla mnie fabryczne parowanie gramka za 10 czy 15k z wkładką za 500 złotych trąci biedą trochę
Wąskie gardło i najsłabsze ogniwo. O ile jakość pozostałej części jest adekwatna do ceny.
Jak na prototyp, to jestem w stanie uwierzyć że można tyle wydać, ale jak na egzemplarz produkcyjny, to nie wiem co miało by tak kosztować. Zwłaszcza że, jeśli dobrze zrozumiałem, są to manuale.
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

syko pisze:
22 cze 2023, 21:44
bym chciał żeby nasz kraj był rozpoznawalny na świecie z dobrej stony

ja też 8-)

ale DALI (dzisiaj nie zdradzam nazwiska to partyjny wpierdolec bo już się wywiedziałem w miaście także pierdolić se może w PARTII swojej)

syko pisze:
nie mają szacunku do odbiorców i traktują ich (czyli mnie) jak regularnych kretynów
syko pisze:
Pijesz do tego?:
nie, miałem na uwadze Izerę to :
500.000 PIENIIĘDZY POLSKICH W KOSMOS NIK to potwierdza :D nie ma nawet dokumentacji bo po ch...,

taka rzeczywistość KOLEDZY :mrgreen:

i sprawa taka - jeżeli złośliwie coś opisałem lub wstawiłem tak jak np. Wojtek uważa:

Wojtek pisze:
22 cze 2023, 18:09
ale nie bardzo rozumiem takiej nieuzasadnionej nagonki
lub
dale pisze:
22 cze 2023, 19:45
aż sobie pootwierałem kilka postów (zasadniczo mam w ignorowanych usera), w sumie to był błąd
to można śmiało smołować moją osobę łącznie z wydaleniem i zakazem pisarstwa w Klubie UNITRA

- ale:
miałem, użytkowałem i chciałbym coś poczuć - tylko kryteria i warunki jednak nie takie - a niestety jak wielu użytkowników ściemy nienawidzę :D
:roll:

dzięki za poczytalność - spotykamy się na "czego słuchasz na winylu"

Dla W i K - jest to bardzo wygodne - tak powiem, ponieważ nie zamierzam więcej pisać w tym wątku do czasu PRIEMIERY POLSKIEGO GRAMOIONU :mrgreen: )

a dlaczego, ponieważ jako jedyna osoba w POLANDII powątpiewam w cud :lol:

btw. DZIĘKUJĘ WOJTKU, ŻE JESZCZE MNIE TOLERUJESZ , NIEDŁUGO MOŻLIWE ŻE SŁUŻBU WEWNĘTRZE WJADĄ NA FORUM - SZKODA ŻE SIĘ NIE ZNAMY FACE TOO FACE POZDRO

pg
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

pawelgrab pisze:
23 cze 2023, 18:45
btw. DZIĘKUJĘ WOJTKU, ŻE JESZCZE MNIE TOLERUJESZ , NIEDŁUGO MOŻLIWE ŻE SŁUŻBU WEWNĘTRZE WJADĄ NA FORUM - SZKODA ŻE SIĘ NIE ZNAMY FACE TOO FACE POZDRO [/i][/size]
pg[/size]
hm, syndrom piątku po ciężkim tygodniu? ;-)
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

Może i tak Bartek :D, ale z nowymi polskimi gramofonami niestety lipa jest :mrgreen: zobaczymy...
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Awatar użytkownika
Bart_S

pawelgrab pisze:
24 cze 2023, 06:52
Może i tak Bartek :D, ale z nowymi polskimi gramofonami niestety lipa jest :mrgreen: zobaczymy...
z Twojego "dochodzenia" tak wynika póki co. ale dziwne dla mnie, że Kiciński dałby kasę na coś wątpliwego.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

bms01pl pisze:
24 cze 2023, 07:30
pawelgrab pisze:
24 cze 2023, 06:52
z Twojego "dochodzenia" tak wynika póki co. ale dziwne dla mnie, że Kiciński dałby kasę na coś wątpliwego.
Bartek, ale chyba on nie jest nieomylny i zdarzają mu sie wpadki czy wtopy. Nie śledzę tego na bieżąco ale kojarze ostatnio tego typu przypadek z wydaniem gry Cyberpunk77. Nie było chyba idealnie i CD Projekt zebrał sporo krytyki. Także to różnie bywa ;) Jak ze wszystkim zycie pokaże, ale biorąc pod uwagę ceny tych produktów i to co pisze Paweł to niekoniecznie musi być sukces... Okaże sie za kilka miesięcy.
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Bart_S

Mawis pisze:
24 cze 2023, 07:54
Bartek, ale chyba on nie jest nieomylny i zdarzają mu sie wpadki czy wtopy. Nie śledzę tego na bieżąco ale kojarze ostatnio tego typu przypadek z wydaniem gry Cyberpunk77. Nie było chyba idealnie i CD Projekt zebrał sporo krytyki. Także to różnie bywa ;) Jak ze wszystkim zycie pokaże, ale biorąc pod uwagę ceny tych produktów i to co pisze Paweł to niekoniecznie musi być sukces... Okaże sie za kilka miesięcy.
Maciek, M.Kiciński odszedł z firmy w 2010 r. ale tak, zgadzam się, za kilka miesięcy wszystko się okaże... projektowi kibicuję, jak się skończy - wielka niewiadoma.
poznałem obu w mojej pierwszej pracy w 1999 r. - dwóch chłopaków dwudziestokilkuletnich, w dżinsach, koszulach w kratę i kurtkach parkach. moja firma leasingowała im laptopy - wtedy to, w porównaniu z "normalnymi" zarobkami, ciężką kasę kosztowało. było z nimi (tymi laptopami) kilka przygód, ale nie o to w tym wątku chodzi. bardzo skromni i mili ludzie, jeszcze chyba handlowali wtedy sprzętem komputerowym na giełdzie przy Stodole. po sukcesie CD Projektu zacząłem się znowu wszystkim na ich temat interesować, a że znajoma (dzieciaki w tej samej klasie) jest tam "szychą" i trochę mi opowiadała, to się mądrzę ;-)
Awatar użytkownika
mrcnoos
Gramofon: Składak

Post autor: mrcnoos »

Strona odpalona... można obejrzeć, coś więcej poczytać...
https://unitra.com/produkt/GSH-801
Pochwalę się.. użyli takich zawiasów, jakich użyłem w swoich gramofonach 8-)
Załączniki
Screenshot_20230630_214006_Chrome.jpg
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

mrcnoos pisze:
30 cze 2023, 21:39
Strona odpalona... można obejrzeć, coś więcej poczytać...
https://unitra.com/produkt/GSH-801
Pochwalę się.. użyli takich zawiasów, jakich użyłem w swoich gramofonach 8-)
Nooo... mają też głośniki. I kable.
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
kraf101

Post autor: kraf101 »

dale pisze:
22 cze 2023, 19:45
Wojtek pisze:
22 cze 2023, 18:09
ale nie bardzo rozumiem takiej nieuzasadnionej nagonki.
Spoko, jakieś hobby trzeba mieć.
Bo cena ceną, można się nie czepiać, bo jedni piją z kielonka z Ikei, a drudzy z Wesracze.
Bo czy warto, to nikt nie wie, dopóki nie posłucha czy warto.

Ale, po pierwsze primo.
Ja, jak na to patrze, to się ciśnie, ..... Co to qrwa jest! Przecież tego dizajnu, to nawet student 1-go roku dizajnerstwa nie dotykał. Podejrzewam, że se popili i dobrze się bawili, i tyle co z tego to ich :D
A odbyło się tak:
- To jak ten wzmak ma wyglądać 205, czy 503 ?
- To niech będzie jak ten 205 fajne wskaźniki. Zajebisty był.
- No to dajmy większe, to będzie fajowiej
- To ja mam pomysł, do tego CD to wsadźmy e-papiera, co?
- Ale zajebiście będzie.
Tak się, qrna nie da. Robi się projekty współcześnie, nawiązujące do czegoś, ale nie takie jak ... ,
bo wychodzi z tego współczesna chińska podróbka Poloneza Super Turbo, opcjonalne, niemieckie reflektory w pakiecie, lub tradycyjny dworek polski z ledami w oknach.
Moim zdaniem w punkcie dizajnu sprawę przesrali kompletnie.

Po drugie primo.
sentymentalni unitrowcy, raczej będą woleli sięgnąć po oryginał, tym bardziej, że już w większości głusi jak pień i żadne audiofilskie koncepty nic im nie poprawią. W tym wieku, już lepiej sobie zlutować skromnego lampowca, co realnie poprawia słuch unitrowcowi ;)

Po trzecie primo.
Dla mnie sprzęt audio jest jak wino, pijam pomiędzy 27, a 37 zł i jeżeli miałbym kupić za 300, to naprawdę musiałbym dostać jakiegoś kopa w powód.

Summa summarum.
Nie bardzo wyobrażam sobie profil psychologiczny i motywacje osobnika, który za taką kasę, coś takiego miałby kupować.
Awatar użytkownika
dale

kraf101 pisze:
12 lip 2023, 23:44
Nie bardzo wyobrażam sobie profil psychologiczny i motywacje osobnika, który za taką kasę, coś takiego miałby kupować.
No ale przecież świat nie kręci się wokół Ciebie, nie pozjadałeś wszelkich rozumów, więc nic dziwnego że nie możesz sobie wyobrazić motywacji takiego klienta.
Ja nawet nie próbuję - z podobnych względów.
Kwestię finansów i ceny pozostawiam bez komentarza, tak samo jak nie komentuję psychiki osób kupujących bokserki z logo Armaniego, tylko po to żeby co chwila sprawdzali czy im gumka z majtek właściwie wystaje.

W kwestii wina powiem tylko tyle ze bardziej liczy się znajomość własnego smaku i tego, czego można się spodziewać po informacjach zawartych na etykiecie (choćby gatunek wina, kraj pochodzenia, rodzaj dystrybucji... sposób produkcji, jeśli jesteśmy koneserami, to i rocznik...), cena jest najmniej istotna.

To czy nam się podoba czy nie, to kwestia gustu i oczekując że inni je podzielają, można się bardzo przeliczyć. Piszesz o projektowaniu wyglądu, nawiązywaniu, studentach czy profesjonalistach... Też to nie jest recepta na sukces, bo choćbym spojrzał na to z własnego punktu widzenia, to większość sprzętu czy samochodów trąci dla mnie tanim efekciarstwem, prostactwem intelektualnym bądź też mało wyszukanymi kalkami czegoś znanego czy mającego kojarzyć się z luksusem.
Takie namiastki dla "pińcetplusów", co to kupuje najtańszego lexusa lub porshe, najlepiej w leasing konsumencki i od razu w Zenka za płotem gazuje używaną instalacją ze szrota... Ale ma lexusa...

Ja to odbieram trochę jak klasykę i utrzymanie stylu z tamtych lat. Nawet jestem w stanie wytłumaczyć zalety e-papieru, choć nie wiem czy bym go zastosował... Jest to po prostu eleganckie rozwiązanie, nie nachalne... nic Ci nie miga, nie świeci, nie błyszczy. Ot po prostu wyświetla aktywną funkcję, numer czy tytuł utworu/płyty. Nie musi dodawać lansu błyskającymi diodami, czy kręcącymi się szlaczkami...

Ot taki dyskretny urok klasyki...

Zaś co do reszty, dajmy sobie czas. Zobaczmy co z tego wyjdzie, jak się odnajdzie u odbiorców. Choć swoją drogą, sam bym zobaczył co to ma w środku, co uzasadniało by taka cenę.
Awatar użytkownika
kraf101

Post autor: kraf101 »

dale pisze:
13 lip 2023, 07:53
No ale przecież świat nie kręci się wokół Ciebie, nie pozjadałeś wszelkich rozumów, więc nic dziwnego że nie możesz sobie wyobrazić motywacji takiego klienta.
Ja nawet nie próbuję - z podobnych względów.
Kwestię finansów i ceny pozostawiam bez komentarza, tak samo jak nie komentuję psychiki osób kupujących bokserki z logo Armaniego, tylko po to żeby co chwila sprawdzali czy im gumka z majtek właściwie wystaje.
Jako człowiek inwestujący troche na giełdzie, jak nie jestem sobie wyobrazić profilu klienta i nikt mi w tym nie pomoże (bo mogę się nie znać), to nie dałbym grosza na takiego startapa.
Na tym forum powinna być grupa osób zainteresowanych zakupem, już zapisanych na preordery, niecierpliwie oczekujących dostawy. A nie ma takich, ani na fejsach, ani tu.
Awatar użytkownika
dale

kraf101 pisze:
13 lip 2023, 16:58
Jako człowiek inwestujący troche na giełdzie, jak nie jestem sobie wyobrazić profilu klienta i nikt mi w tym nie pomoże (bo mogę się nie znać), to nie dałbym grosza na takiego startapa.
Rozsądne działanie, aczkolwiek na giełdzie rodziły się także wielkie fortuny z inwestycji, co do których większość była mocno sceptyczna, dlatego nie jest to do końca reguła.
kraf101 pisze:
Na tym forum powinna być grupa osób zainteresowanych zakupem,
Dlaczego? Na tym forum dominuje sprzęt z drugiej ręki z zachodu, tu polskie wyroby są hejtowane. Coś o tym wiem.
kraf101 pisze:
A nie ma takich, ani na fejsach
Jak wyżej - bo nie jest to modne...
W każdej grupie hobbystycznej są ludzie uważający za zbędny, cały ten ekshibicjonizm i snobizm sprzętowy...

Żeby nie było, ja również jestem sceptycznie nastawiony do projektu, uważam że ma wszelkie predyspozycje na klapę, ale życzę mu sukcesu.
ODPOWIEDZ