Polityka
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
Re: Polityka
dawno temu określone zapędy miał L.Wałęsa. niby obowiązująca konstytucja to zmieniła, ale spór o "brukselskie krzesło" był za prezydentury L.Kaczyńskiego mocno nadęty. mignęło mi gdzieś, że długopis też ma określone pomysły w tej materii mające sparaliżować działania rządu na arenie unijnej = pali się pod siedzeniem. ale konkretów nie pamiętam a nie chce mi się szukać.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- kinky
- Gramofon: Philips 5877
4 odcinek Resetu zresetowaliśmy, wróćmy na chwilę do 3
Komentarz Sikorskiego, Panowie sobie ocenią sami kto kłamie.
Wklejam całość, nie wszyscy mają tt lub fb.
Trzeci odcinek serialu „Reset” pojawił się na antenie TVP Info w poniedziałek wieczorem. Michał Rachoń podróżuje w nim równie dużo i przebiera się równie często jak w dwóch pierwszych, ale jego tezy mają sensu równie mało, co poprzednio. Tym razem główny zarzut dotyczy tego, że rząd Donalda Tuska – uwaga, to nie żart – zabiegał o polskie interesy.
https://twitter.com/sikorskiradek/statu ... 1753043971
Szanowni Państwo
Trzeci odcinek serialu „Reset” pojawił się na antenie TVP Info w poniedziałek wieczorem. Michał Rachoń podróżuje w nim równie dużo i przebiera się równie często jak w dwóch pierwszych, ale jego tezy mają sensu równie mało, co poprzednio. Tym razem główny zarzut dotyczy tego, że rząd Donalda Tuska – uwaga, to nie żart – zabiegał o polskie interesy.
Twórcy bardzo chcieliby dowieść, że rząd PO-PSL dążył do storpedowania projektu tarczy antyrakietowej. W rzeczywistości dokumenty, które przedstawiają i wypowiedzi, które cytują, są dowodem na to, że premier Donald Tusk i jego zaplecze walczyli, by tarcza antyrakietowa broniła bezpieczeństwa nie tylko Stanów Zjednoczonych, ale także Polski. W tym celu stawialiśmy Amerykanom warunki.
Argumentowaliśmy, że poprzez rozmieszczenie tarczy antyrakietowej na naszym terytorium zwiększa się zagrożenie dla Polski, między innymi ze strony Kremla, a Władimir Putin formułuje pod naszym adresem kolejne groźby, łącznie z wycelowaniem w terytorium Polski rakiet atomowych. Amerykanie te groźby bagatelizowali. My, wskazując na nie przekonywaliśmy, że instalacja, który zwiększa bezpieczeństwo Amerykanów, jednocześnie rodzi pewne ryzyka dla Polaków.
🫱To dlatego mówiłem stronie amerykańskiej – co Rachoń z Cenckiewiczem cytują w odcinku – „Don’t take Poland for granted”, czyli „Nie myślcie, że Polska na wszystko się zgodzi”. Amerykanie nam nie wierzyli. Do tego stopnia, że na pewnym etapie negocjacji przysłali gotową, przygotowaną przez siebie umowę z prośbą o podpis. Nie mogliśmy się na to zgodzić.
Proszę też pamiętać, że w pierwotnej wersji projektu tarczy antyrakietowej pociski rozmieszczone w Polsce były zdolne do przechwytywania rakiet wycelowanych nie w terytorium Polski, lecz Stanów Zjednoczonych
Twórcy filmu muszą o tym wiedzieć, bo w drugim odcinku dokładnie to mówi im Witold Waszczykowski – były wiceminister spraw zagranicznych, który przez pewien czas odpowiadał za negocjacje w sprawie tarczy.
Różnica między stanowiskiem Tuska i moim, a podejściem Waszczykowskiego była jednak zasadnicza i ostatecznie doprowadziła do jego dymisji. Waszczykowski sądził, że już sama obecność fragmentu tarczy – bo przecież radar potrzebny do przechwytywania pocisków miał być zlokalizowany w Czechach – poprawi bezpieczeństwo Polski. My wiedzieliśmy, że Amerykanie chcą postawić elementy tej instalacji w Polsce, aby podnieść swoje bezpieczeństwo, a nie po to, by dać nam prezent. A skoro mieliśmy coś, na czym Waszyngtonowi zależało, powinniśmy zażądać czegoś w zamian – większego zaangażowania Amerykanów w poprawę bezpieczeństwa naszego kraju. Walczyliśmy więc o to, by amerykańska administracja rozmieściła na naszym terytorium baterie rakiet Patriot lub zapewniła tu stałą obecność wojsk amerykańskich.
Ostatecznie wiceminister Waszczykowski stracił swoje stanowisko nie dlatego, że miał inne zdanie od mojego, ale dlatego, że nie realizował poleceń swoich przełożonych. Jak pisałem w książce „Polska może być lepsza”: „Waszczykowski pojechał do Waszyngtonu z pisemną zatwierdzoną przeze mnie instrukcją negocjacyjną, w której garnizon z patriotami był warunkiem niezbędnym do zawarcia porozumienia. I nagle dowiedzieliśmy się z czeskiej agencji informacyjnej, że umowa została parafowana bez niezbędnego elementu, czyli bez patriotów, a minister z asystentką zapadli się pod ziemię. […] Była to karygodna niesubordynacja”. Wyrzuceniem Waszczykowskiego pokazaliśmy, że nie damy się Amerykanom łatwo rozgrywać.
Jakiś czas później rozmawiałem z ówczesnym amerykańskim ambasadorem w Polsce Danem Friedem, przy okazji międzynarodowej konferencji w Dubrowniku. Fried zapytał mnie wprost: „Chcesz dojść do «tak», czy grasz na zwłokę, aby wyszło na «nie»?”.
„Dacie patrioty - będzie tarcza, nie dacie - nie będzie”, odpowiedziałem. Ostatecznie Amerykanie zgodzili się na te warunki, a umowę podpisałem osobiście w Warszawie z Condoleezzą Rice w sierpniu 2008 roku. Na konferencji z udziałem Lecha Kaczyńskiego prezydent podziękował kilku osobom, w tym – co było zaskakujące – także mnie.
Rachoń z Cenckiewiczem stawiają jednak kolejny zarzut: po podpisaniu umowy Sejm zwlekał z jej ratyfikacją. To prawda, ale prezydent Lech Kaczyński doskonale zdawał sobie z tego sprawę. I znów wystarczyło sięgnąć do mojej książki, aby się o tym dowiedzieć. Przed jedną z rozmów z Lechem Kaczyńskim skonsultowałem się m.in. z profesorem Bronisławem Geremkiem, który „twierdził, że tarcza ma swoje plusy i minusy, ale strategicznie patrząc powinniśmy w sprawach bezpieczeństwa postawić na Stany Zjednoczone i nie możemy im odmówić. I że zgadza się z moim stanowiskiem, aby umowę podpisać teraz, a z ratyfikacją poczekać do zmiany warty w USA”. Tak też zrobiliśmy.
I słusznie, bowiem nowa administracja w Waszyngtonie zmieniła koncepcję tarczy. Na szczęście polski Sejm nie ratyfikował jeszcze wówczas umowy, którą podpisywałem z Condoleezzą Rice. W przeciwnym wypadku byłby zmuszony do dokonania ponownej ratyfikacji, co byłoby upokarzające. Ostatecznie aneks do umowy podpisano w Krakowie 3 lipca 2010 roku w obecności mojej i nowej sekretarz stanu Hillary Clinton. Dopiero wówczas została ona ratyfikowana przez Parlament. I to na podstawie tej umowy powstaje będąca na ukończeniu baza w Redzikowie.
🪖 W nowej wersji umowy za obopólną zgodą zmieniliśmy garnizon patriotów na stałą obecność wojsk amerykańskich w bazie w Łasku. Negocjowaliśmy twardo, ale zawsze myśląc o zabezpieczeniu interesów Polski. Strategii negocjacyjnej pogratulował mi, między innymi prezydent Czech Vaclav Klaus. Ogromną satysfakcję sprawiła mi też wypowiedź Stephena Hadleya, Doradcy ds. Bezpieczeństwa Narodowego w administracji George’a W. Busha: „Mieliśmy wtedy pretensje, że tak twardo negocjujecie, ale teraz muszę przyznać, że broniłeś interesu swojego kraju”. Amerykanie potrafią docenić partnera, który ma swoje zdanie i jest gotów go bronić.
Wszystkie te informacje panowie Rachoń z Cenckiewiczem znajdą w książce „Polska może być lepsza”, której drugie wydanie ukaże się już w najbliższych miesiącach. Zdjęć z uroczystości z Condoleezzą Rice i Hillary Clinton także chętnie użyczę.
Dziwię się tylko, że politycy PiS oraz ich medialni pomagierzy, którzy podobno tak wysoko cenią sobie suwerenność, dumę narodową i prawo państwa do decydowania o samym sobie, dziś stawiają zarzut swoim poprzednikom, że ci, zamiast zgodzić się od razu na żądania potężnego sojusznika, walczyli o jak najlepsze warunki umowy.
Jest tu szersza lekcja. Nasza psychoprawica uważa, że suwerenność to jest coś, co się stosuje przeciwko komuś – przeciwko Rosji, przeciwko Brukseli, przeciwko Niemcom. A wobec Stanów Zjednoczonych czy Watykanu obowiązuje inna zasada:„Semper Fidelis”. Może najwyższy czas, aby zrozumiała, że dbałość o polskie interesy obowiązuje zawsze i na wszystkich kierunkach.
https://www.facebook.com/radeksikorski/ ... nMEZFZdrZl

Komentarz Sikorskiego, Panowie sobie ocenią sami kto kłamie.
Wklejam całość, nie wszyscy mają tt lub fb.
https://twitter.com/sikorskiradek/statu ... 1753043971
Szanowni Państwo
🫱To dlatego mówiłem stronie amerykańskiej – co Rachoń z Cenckiewiczem cytują w odcinku – „Don’t take Poland for granted”, czyli „Nie myślcie, że Polska na wszystko się zgodzi”. Amerykanie nam nie wierzyli. Do tego stopnia, że na pewnym etapie negocjacji przysłali gotową, przygotowaną przez siebie umowę z prośbą o podpis. Nie mogliśmy się na to zgodzić.
🪖 W nowej wersji umowy za obopólną zgodą zmieniliśmy garnizon patriotów na stałą obecność wojsk amerykańskich w bazie w Łasku. Negocjowaliśmy twardo, ale zawsze myśląc o zabezpieczeniu interesów Polski. Strategii negocjacyjnej pogratulował mi, między innymi prezydent Czech Vaclav Klaus. Ogromną satysfakcję sprawiła mi też wypowiedź Stephena Hadleya, Doradcy ds. Bezpieczeństwa Narodowego w administracji George’a W. Busha: „Mieliśmy wtedy pretensje, że tak twardo negocjujecie, ale teraz muszę przyznać, że broniłeś interesu swojego kraju”. Amerykanie potrafią docenić partnera, który ma swoje zdanie i jest gotów go bronić.
https://www.facebook.com/radeksikorski/ ... nMEZFZdrZl
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
- MacPhisto
- Gramofon: Victor QL-A7
https://twitter.com/scepty_czna/status/ ... 97570?s=20
Tylko patrzeć jak Donek zaraz się odpali, że on by ekshumacje już dawno załatwił i ***** UPA
Tylko patrzeć jak Donek zaraz się odpali, że on by ekshumacje już dawno załatwił i ***** UPA
JVC QL-A7, pre CAT, Yamaha HTR 6130, Dali Zensor 7
- kinky
Bardzo trafna uwaga ze strony Dudy tam pada - żeby ksiądz nie zajmował się polityką tylko tym czym powinien zajmować się ksiądz.
Rozumiem, że prezydent, który jest znany z tego, że jest konsekwentny i twardy stosuje tę zasadę do wszystkich księży, a nie tylko I-Zalewskiego.
- trafalgar
- Gramofon: Kenwood KP 990
- MacPhisto
- Gramofon: Victor QL-A7
Tak to jest najtwardszy prezydent światakinky pisze: ↑04 lip 2023, 18:59Bardzo trafna uwaga ze strony Dudy tam pada - żeby ksiądz nie zajmował się polityką tylko tym czym powinien zajmować się ksiądz.
Rozumiem, że prezydent, który jest znany z tego, że jest konsekwentny i twardy stosuje tę zasadę do wszystkich księży, a nie tylko I-Zalewskiego.

https://youtu.be/McBJK8Iw7B4
JVC QL-A7, pre CAT, Yamaha HTR 6130, Dali Zensor 7
- kinky
- kinky
Tak, sprawa Sadowskiego znana od jakiegoś czasu. Tropić sk...ów i karać przykładnie.
Obejrzę całość w wolnej chwili, dzięki.
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
wie ktoś kiedy to się skończy? kiedy ich pozamykają w pokojach bez klamek?
„Były szef MON, a ciągle wiceprezes partii rządzącej kilka dni temu grzmiał: - Jeżeli będziemy to akceptowali, to skończy się dla nas źle. - Od ponad roku dostępny jest raport, który nie pozostawia wątpliwości, że samolot został wysadzony. Wniosek o rozpoczęcie postępowania prokuratorskiego ws. zamachu na prezydenta został przez nas zgłoszony 11 kwietnia bieżącego roku. Cztery miesiące temu. Do dnia dzisiejszego nic się w tej sprawie nie dzieje - oświadczył Macierewicz.
Atak na bierność prokuratury Ziobry padł na niedawnym XVIII Zjeździe Klubów "Gazety Polskiej" w Spale. "Dlaczego tak się dzieje?" - pytał Macierewicz. I dodał: - Bo milczymy o tym! Bo telewizja o tym milczy! Ta sprawa nie jest podnoszona, jakbyśmy byli gotowi akceptować to. Poświęcamy się jako naród, dając Ukraińcom możliwość zagwarantowania bezpieczeństwa, (...) ale czy my przetrwamy, jeżeli będziemy milczeli nad zamachem na pana prezydenta?
W kwietniu, w 13. rocznicę katastrofy smoleńskiej z 10 kwietnia 2010 r., podkomisja smoleńska Macierewicza złożyła zawiadomienie do prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa „zamachu na prezydenta Lecha Kaczyńskiego i usunięcia poprzez zabójstwo organu konstytucyjnego RP oraz morderstwa 95 innych osób". W sukurs działaniom wiceprezesa partii poszedł sam Jarosław Kaczyński. - Droga do prawdy była trudna, usłana kłamstwami. Ale dzień prawdy dopiero nastąpi. I to już niedługo - zapowiadał prezes PiS.
A całkowita aprobata dla działań Macierewicza w ustach lidera PiS brzmiała: - Mam nadzieję, że znajdą się odważni prokuratorzy. Bo dziś to wymaga odwagi.”
„Były szef MON, a ciągle wiceprezes partii rządzącej kilka dni temu grzmiał: - Jeżeli będziemy to akceptowali, to skończy się dla nas źle. - Od ponad roku dostępny jest raport, który nie pozostawia wątpliwości, że samolot został wysadzony. Wniosek o rozpoczęcie postępowania prokuratorskiego ws. zamachu na prezydenta został przez nas zgłoszony 11 kwietnia bieżącego roku. Cztery miesiące temu. Do dnia dzisiejszego nic się w tej sprawie nie dzieje - oświadczył Macierewicz.
Atak na bierność prokuratury Ziobry padł na niedawnym XVIII Zjeździe Klubów "Gazety Polskiej" w Spale. "Dlaczego tak się dzieje?" - pytał Macierewicz. I dodał: - Bo milczymy o tym! Bo telewizja o tym milczy! Ta sprawa nie jest podnoszona, jakbyśmy byli gotowi akceptować to. Poświęcamy się jako naród, dając Ukraińcom możliwość zagwarantowania bezpieczeństwa, (...) ale czy my przetrwamy, jeżeli będziemy milczeli nad zamachem na pana prezydenta?
W kwietniu, w 13. rocznicę katastrofy smoleńskiej z 10 kwietnia 2010 r., podkomisja smoleńska Macierewicza złożyła zawiadomienie do prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa „zamachu na prezydenta Lecha Kaczyńskiego i usunięcia poprzez zabójstwo organu konstytucyjnego RP oraz morderstwa 95 innych osób". W sukurs działaniom wiceprezesa partii poszedł sam Jarosław Kaczyński. - Droga do prawdy była trudna, usłana kłamstwami. Ale dzień prawdy dopiero nastąpi. I to już niedługo - zapowiadał prezes PiS.
A całkowita aprobata dla działań Macierewicza w ustach lidera PiS brzmiała: - Mam nadzieję, że znajdą się odważni prokuratorzy. Bo dziś to wymaga odwagi.”
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Byle do wyborów. Szambo będzie teraz wybuchało z każdej strony. Trzeba tylko mieć parasol pod ręką 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- kinky
Ma ktoś może namiary na Rachuja i tego, no... wybitnego historyka... Cenckiewicza? Chciałem im podrzucić materiały do kolejnego odcinka Resetu, ktoś coś, fani TVP North Korea może?
Fragment książki Condoleezzy Rice o szczycie NATO w Bukareszcie w 2008.
Taka parka jastrzębi była w republikańskiej administracji młodego Busha jeśli ktoś pamięta, Rice i Rumsfeld.
I jeszcze to na pasek kurvizji poproszę:
Szef polskiej dyplomacji Radosław Sikorski miał ostro zaatakować Niemcy i Francję, a nawet grozić im, podczas kolacji szefów MSZ w pierwszym dniu szczytu NATO w Bukareszcie
https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news- ... rp_state=1
Podobno szef CIA spotkał się kilka dni temu z Sikorskim, prawda to?
Chciał go aresztować za kolaborację z ruskimi czy pogadać z kimś kompetentnym? Może przewidują zmianę jakąś na jesieni...?
Fragment książki Condoleezzy Rice o szczycie NATO w Bukareszcie w 2008.
Taka parka jastrzębi była w republikańskiej administracji młodego Busha jeśli ktoś pamięta, Rice i Rumsfeld.
I jeszcze to na pasek kurvizji poproszę:
Szef polskiej dyplomacji Radosław Sikorski miał ostro zaatakować Niemcy i Francję, a nawet grozić im, podczas kolacji szefów MSZ w pierwszym dniu szczytu NATO w Bukareszcie
https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news- ... rp_state=1
Podobno szef CIA spotkał się kilka dni temu z Sikorskim, prawda to?
Chciał go aresztować za kolaborację z ruskimi czy pogadać z kimś kompetentnym? Może przewidują zmianę jakąś na jesieni...?

-
- Gramofon: Technics SL1300
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów

- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Czy z takim samym zaangażowaniem reagujesz jak partyjna szczujnia wycina i skleja tak aby jej pasowało? No chyba że takie metody są zarezerwowane tylko dla jednej słusznej partii?
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
- kinky
Moja manipulacja jest lepsza niż twoja
Prawi nie skumali, że dziennikarz WP celowo pokazał jak można zmanipulować wypowiedzi każdego polityka pod z góry założoną tezę, tak jak to na co dzień robią w Resecie.
Rachuje wpadły we własne sidła

Prawi nie skumali, że dziennikarz WP celowo pokazał jak można zmanipulować wypowiedzi każdego polityka pod z góry założoną tezę, tak jak to na co dzień robią w Resecie.
Rachuje wpadły we własne sidła