Cześć,
Jestem w posiadaniu patefonu jak na załączonych zdjęciach.
Czy ktoś jest w stanie rozpoznać jaki to model? Ewentualnie z którego może być roku?
Pozdrawiam
Patefon- prośba o pomoc w rozpoznaniu modelu
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Patefon- prośba o pomoc w rozpoznaniu modelu
Buda znajoma, pakowano w nią między innymi HMV model 103 (lata '20), ale to nie ten napęd.
Trzeba szukać pod hasłami gramofon biurkowy albo raczej desktop gramophone.
Napędu nie jestem w stanie rozpoznać. Możliwe że tylko buda jest HMV, a napęd z ramieniem są innego producenta, stąd samo logo HMV na budzie może być fałszywym tropem, ale to tylko takie moje zgadywanie.
Trzeba szukać pod hasłami gramofon biurkowy albo raczej desktop gramophone.
Napędu nie jestem w stanie rozpoznać. Możliwe że tylko buda jest HMV, a napęd z ramieniem są innego producenta, stąd samo logo HMV na budzie może być fałszywym tropem, ale to tylko takie moje zgadywanie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Toshiba SR-255
Pod platerem nie ma żadnej tabliczki znamionowej albo gdzieś pod spodem?
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
To nie jest żaden patefon, a gramofon.
Patefon odtwarza płytę od środka płyty na zewnątrz i muszą tu być stosowane wyłącznie tak nagrane/zrealizowane płyty, a to jest gramofon, który odtwarza płyty szelakowe w sposób klasyczny tj. od zewnątrz do środka.
Tego nie mogę rozpoznać. O ile skrzynia przypomina bardziej modele 103/107/109/110 to umiejscowienie ramienia bardziej pasuje do modelu 104, ale nie jest to ten model na pewno.
Nie potrafię rozszyfrować co to za model.
Chyba najbliżej mu do tego z filmu poniżej.
https://www.youtube.com/watch?v=FdfLO_tOZDM
Jak odtwarza to nic tylko cieszyć się pięknym, niepowtarzalnym dźwiękiem starych płyt szelakowych. I najważniejsze to zmieniać igłę po każdej przesłuchanej płycie. Niezmienianie igieł na nowe niszczy płyty.
Patefon odtwarza płytę od środka płyty na zewnątrz i muszą tu być stosowane wyłącznie tak nagrane/zrealizowane płyty, a to jest gramofon, który odtwarza płyty szelakowe w sposób klasyczny tj. od zewnątrz do środka.
Tego nie mogę rozpoznać. O ile skrzynia przypomina bardziej modele 103/107/109/110 to umiejscowienie ramienia bardziej pasuje do modelu 104, ale nie jest to ten model na pewno.
Nie potrafię rozszyfrować co to za model.
Chyba najbliżej mu do tego z filmu poniżej.
https://www.youtube.com/watch?v=FdfLO_tOZDM
Jak odtwarza to nic tylko cieszyć się pięknym, niepowtarzalnym dźwiękiem starych płyt szelakowych. I najważniejsze to zmieniać igłę po każdej przesłuchanej płycie. Niezmienianie igieł na nowe niszczy płyty.
Ostatnio zmieniony 02 lip 2023, 17:55 przez Szelak, łącznie zmieniany 2 razy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wiadomo że to nie od Pathe, użyłem pewnego skrótu by odróżnić takie gramofony na korbkę od współczesnych elektronicznych.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum