Próbowałem z kilkoma matami, podkładka pod hedshel nie wchodzi w grę bo jest do góry.
NIe złapałem kąta tego bąbelka. To faktycznie w drugą stronę. Jak masz ustawione VTA ramienia? Na jakiej cyferce?
Headshell nawet jak prosty to może mieć na innej wysokości względem uchwytu płaszczyznę wkładki w porównaniu do oryginalnego.
Niestety nie ma standardu na wkładki, mają różne wysokości.
Poza tym jest tu więcej aspektów które mogą grać role. Generalnie jeżeli mierzyłeś wypoziomowanie gramofonu na jego plincie to też nie musi być prawda. Idealnym punktem było by sprawdzenie pionu szpindla ale to ciężki. Mata talerza lekko opad do środka więc też odpada. Możesz też zdjąć matę i prawdzić jaką linijką czy talerz jest idalnie płaski i tam machnąć bąbelek co też nie daje gwarancji że ramię trzyma idealnie ten sam pion i poziom. Przy małych rozjazdach bym się tym aż tak nie przejmował.Sam gramofon wypoziomować na ile się da dokładnie a ramię ustawić równolegle do talerza.
Jak masz ustawione VTA ramienia? Na jakiej cyferce?
Tak na jedynce. wszystko badałem i jest ok, headshell Tonarowski wydaje się być trochę cięższą o 2 g wersją oryginalnego Technicsa.
No to nie rozumiem Twojego problemu. Daj większą cyferkę/podnieś kolumnę i bąbelek pójdzie bardziej do środka. Nawet wg instrukcji, wkładka dostarczana z sl-100 z oryginalnym headshellem poziomuje się gdzieś koło 3.5. A Ty od 1 do 6 to masz jeszcze szerokie pole do popisu.
Nie sugeruj się tym że na mk5 jest inaczej, to nie są takie same gramofony.
Raczej Demon DL103 gra u ciebie gorzej niż Demon DL103R, tóznica też może wynikać z preamplifikacji i samego toru. Musiałbyś zmienić tylko gramofon miejscami.
Też bym wybrał SL100C, dość spoko sprzęt, silnik bezszczotkowy, design mi się też podoba, a nie przepadam jakoś za tymi wersjami z suwakiem DJ'Bobo und Papa Upa (BTW Reniao masz w podpisie Sl1000C - tak ma być? Dla sportu czy dla zasady?
Natomiast wyjść jest kilka i Twoja sugestia co do SL1200km7 jest całkiem sensowna. Oczywiście przy założeniu, że przyda się innym uzytkownikom z podobnymi problemami, bo pytający tutaj w poście pierwszym już koło 2 tygodni się nie pokazał, a temat nośny jak dla mnie.
Dla poparcie ww tezy i owej sugestii z którą się chętnie zgodzę, bo czemu nie:
Achtung Babe: gosciu pół filmiku robi odpak, ale ogólnie spoko do posłuchania i pogapienia.
Co do Tonara jesli 2 g+, to sporo, przeważyłbym Ci ale nie mam Tonara akurat.
Oczywiście, że tak. A już na pewno skreślac. Chopaki zwykle pobierają z niego ramię do przeszczepu (u nas Maciek @Biogon to ćwiczył i to jest dobry deal).
Ja mam inną kwestię, a mianowicie jaki jest sens brać SL1500 mając dwa i więcej phonostage na stanie? Mógłbym się zapytać Amiku, bo ma też u siebie SL1500 i pozostałe memorabilia audio, no ale to byłaby łatwizna
VTA lepiej sprawdź wg mnie odnośnie położenie rurki ramienia...
Mam teraz u siebie pożyczony sl-100c . Gra i to bardzo fajnie. Może jakiegoś długotrwałego porównania z ql-a7 nie robiłem, ale też nie słyszę by grało to inaczej
Sam gramiak działa bezproblemowo
Raczej Demon DL103 gra u ciebie gorzej niż Demon DL103R, tóznica też może wynikać z preamplifikacji i samego toru. Musiałbyś zmienić tylko gramofon miejscami.
Rywalizacja była równa na tych samych preampach wzmacniaczu i wkładkach.
Technics Sl1210 m5g- Denon Dl103, AT vm 95EN , Lehmann Decade ,Creek 50A, Dali Helicon 300mk2
Technics Sl1000c - Denon Dl 103, Lehmann BC SE2, Musical Fidelity M6 si, Triangle Antal EZ
W sensie że przód nurkuje względem płaszczyzny rurki czy co masz na myśli? Nie widzę tego na fotkach.
Co by nie mówić... ten koszyk z logiem Tonar to to samo co możemy dostać z aliexpress za jeszcze mniej.
Pewnie z tego samego źródła zamawiają.
Do wagi tego Tonara nie ma co się czepiać bo DL103 raczej należy na czymś cięższym wieszać aniżeli lżejszym.
Także jakbyś chciał coś wymieniać/ulepszać to bym ten element wymienił, np. na nowy AT-LT13 albo LH13, ewentualnie jakiś używany fajny koszyk powyżej 12g.
na nowy AT-LT13 albo LH13, ewentualnie jakiś używany fajny koszyk powyżej 12g.
Ja możesz coś polecić dobrego używanego lub nowego do 11g (najlepiej na dwa bolce) to bardzo proszę, AT-LT 13 i LH 13 jest za ciężkie do tego ramienia bo z kabelkami ma 14,2 a ze śrubkami ponad 15g +8,5 g wkładka, At nadaje się do 6,5 gr wkładek At 95c,e,en. Ale headshel AT jest naprawdę dobry i stabilny.
Załączniki
Technics Sl1210 m5g- Denon Dl103, AT vm 95EN , Lehmann Decade ,Creek 50A, Dali Helicon 300mk2
Technics Sl1000c - Denon Dl 103, Lehmann BC SE2, Musical Fidelity M6 si, Triangle Antal EZ